Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Frank Zand | Klimatig

Algemeen Columns

Afgelopen week was er weer klimaatmars waar veel scholieren voor spijbelden. De helden. Nou ja, een deel ongetwijfeld. Natuurlijk is anders omgaan met het klimaat een überbelangrijk thema. Ontkenners en complotdenkers hebben geen bord voor de kop maar een 128-delig servies.

Ik hoop en verwacht dat ook veel Marianum-leerlingen meegemarst of meegemarsd hebben (dit ben ik nog aan het uitzoeken). Tenslotte gaat het ook om het klimaat in Oost Gelre. Het klimaat stopt niet bij gemeentegrenzen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld extraatjes voor de minima. En ook al doen wij het nog zo goed, want ik las in deze krant dat het Programma Uitstoot Stikstof nog geen gevolgen heeft voor bouwprojecten in Oost Gelre. Deze krant (Elna of Groenlose Gids) die binnenkort de enige is die op de deurmat valt, dat lees ik ook in deze krant. Of u moet ze allebei krijgen, zoals Lieveldenaren die in het overlappingsgebied zitten.

Maar ik dwaal af, het dreigt weer een matig stukje te worden. Terug naar het klimaat.

Er zijn allerlei zure reaguurders (reazuurders, weer een nieuw woord) die zeggen dat de klimaatspijbelaars gewoon een dagje vrij willen, of dat ze worden gepusht door hun leraren. Die allemaal links zouden zijn, zoals die Marianum-leraar van die Forum voor Democratie-schrijfopdracht. En dat spijbelen voor bijvoorbeeld een demonstratie tegen massa-immigratie niet getolereerd zou worden.

Ik zou zeggen tegen leerlingen: probeer het. Leerlingen waarvan velen ongetwijfeld vinden dat er te veel immigranten zijn, en dan niet succesvolle expats maar 'kansparels' waar links weer allerlei coaches op kan loslaten, om maar even met de reaguurders mee te zuren.

Jongens en meisjes, ga spijbelen voor een demonstratie over welk onderwerp je ook maar aanspreekt. Dat is gewoon een onderdeel van burgerschap. Zie het als een praktijk voor maatschappijleer. Docenten maatschappijleer houden je toch niet tegen. Die konden vroeger al geen orde houden, dat is vast niet veranderd.

En als het niet mag en je wilt echt voor iets staan, dan toch maar een demonstratie in het weekend organiseren.

Allemaal voor een betere wereld voor ons allemaal. Want met deze wereld moeten we het ook in Oost Gelre doen. De kans op een eeuwig paradijs wordt steeds kleiner, nu de komende jaren steeds meer kerken dichtgaan.

Dat las ik in deze krant, dus ik weet van de klepel. Ik hoop trouwens dat de klokken wel blijven luiden, want dat is en blijft een mooi geluid. Daar kan geen klankschaal of minareutelaar tegenop.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant