DITO-icoon Kitty Gerritsen in haar appartement in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
DITO-icoon Kitty Gerritsen in haar appartement in Groenlo. Foto: Theo Huijskes (Foto: )

Kitty Gerritsen (88) speelt al 70 jaar toneel bij DITO

Grolse ambassadrice van het amateurtoneel weet niet van ophouden

Door Theo Huijskes

GROENLO - Met de uitvoering van het populaire toneelstuk 'Heibel in het bejaardenhuis' stond zij begin dit jaar als toneelactrice, en dat niet alleen in Groenlo maar ook in enkele omliggende plaatsen, nog een aantal malen op de planken. En wanneer het aan haar ligt, is er daarmee nog geen eind gekomen aan haar toneelcarrière. "In het geval ze mij vragen om opnieuw een rol voor mijn rekening te nemen, zeg ik direct ja. Gebrek aan ervaring kan geen argument zijn en daarnaast lukt het mij nog steeds om de aan de orde zijnde teksten op te nemen en vast te houden. Het amateurtoneel is mij alles en dat wil ik zolang het kan, blijven spelen."

In haar appartement in het wooncomplex Den Koem in Groenlo laat de op 25 augustus 1931 aan de Marhulzenweg in Groenlo geboren Kitty Ressing-Gerritsen uw verslaggever kennis maken met een 70-jarige periode, waarin het amateurtoneel haar hobby, haar sport, haar ontspanning, beter gezegd haar lust en haar leven was en dat nog steeds is. "Ik heb in mijn leven weliswaar andere hobby's beoefend, zoals gymnastiek en volleybal, maar de meeste aandacht ging uit naar het toneel. Het klinkt misschien enigszins tegenstrijdig, maar op de planken kan ik mij helemaal uitleven in een bepaalde rol en daarbij tegelijkertijd mijzelf zijn."

Leven als vrijgezel
Geboren in een gezin met zes kinderen, begon Kitty Gerritsen na het volgen van de basisschool en de Mulo aan een arbeidzaam, voornamelijk administratief leven van circa 45 jaar bij achtereenvolgens de Pickerfabiek in Eibergen, Hulshof Leder en Metaal in Lichtenvoorde, Nedap in Groenlo en Grolsch in eerst Enschede en later Groenlo. Nam het dagelijkse werk en alle inbreng voor DITO zoveel tijd en aandacht in beslag, dat er geen tijd overbleef voor een vriendje en in een later stadium een vaste levenspartner? "Die tijd was er zeker wel, maar in die periode van het leven ben ik de prins op het witte paard niet tegengekomen. Op jonge leeftijd heb ik nog wel gedurende drie jaar een vriendje gehad, maar die emigreerde naar de andere kant van de wereld, terwijl ik het niet in mijn hoofd haalde om afscheid te nemen van Grolle. En daar heb ik, zij het op late leeftijd, in de persoon van Broer (Gerrit) Ressing mijn grote liefde gevonden. Broer was getrouwd met mijn zus Wies, die in 1992 kwam te overlijden. Met Broer, in Groenlo bekend van onder andere het Grols(ch) Combo, ben ik in het huwelijk getreden en heb met hem hele mooie, helaas te weinig jaren meegemaakt. Dit omdat hij eind 2008 op veel te jonge leeftijd overleed."

Door Inspanning Tot Ontspanning
Terug bij DITO (Door Inspanning Tot Ontspanning), zegt Kitty Gerritsen dat deze vereniging al in 1932 is opgericht en inmiddels een 87-jarige rijke historie kent. Lachend, omdat de vereniging praktisch net zo oud is als zijzelf, benadrukt het boegbeeld van de vereniging dat Groenlo altijd twee succesvolle toneelverenigingen heeft gekend, te weten naast DITO ook De Grolsche Optimisten. "Zoals dat eerder te doen gebruikelijk was bij onder andere voetbal, muziek en zang, kende ook Groenlo twee toneelverenigingen, eentje met een katholieke en eentje met een protestantse inslag. Maar dit had geen enkele invloed op de samenwerking. Die is altijd perfect geweest. Zelf heb ik De Grolsche Optimisten al enkele malen voortgeholpen met invalbeurten." Wat DITO aangaat, haalt Kitty Gerritsen met heel veel plezier herinneringen op uit het verleden. "Onvergetelijk zijn de jaren, die wij samen hebben doorgebracht in het voormalige, eigenlijk legendarische Parochiehuis (tegenwoordig Uitgaanscentrum City Lido, ThH), dat met de grote zaal en zeker het voor die tijd ideaal grote toneel voor ons een unieke locatie was voor zowel de repetities als de uitvoeringen."

Mensen van het eerste uur
Kitty Gerritsen heeft in de afgelopen zeven decennia talrijke collega-toneelspelers zien gaan en komen. "Eigenlijk ken ik ze min of meer allemaal. Zoals de mensen van het eerste uur, waarbij ik bijvoorbeeld denk aan Louis Lindner, Theo (Piet) van Dongeren, Henk Smit, Antoon Firing en Theetje Bonenkamp. Ook aan diverse regisseurs blijf ik goede herinneringen behouden. Denk daarbij aan vakbekwame mensen als Martin Westervoorde, Linie Hoffstedde-Oostertholt, Gerri Lenssen en vandaag de dag Ine van Lith-Donderwinkel."

In hoeveel toneelstukken in de afgelopen zeventig jaar heeft Kitty Gerritsen een (hoofd)rol gehad? "Ik heb echt geen idee, maar het zijn er in ieder geval meer dan honderd geweest. Een toneelspel dat nog altijd in mijn geheugen staat gegrift, is 'Pinky, een blank negermeisje", begin zeventiger jaren een jubileumuitvoering in het kader van het 40-jarig bestaan van DITO. Een toneelspel in drie bedrijven, waarbij ik de hoofdrol, die van Pinky, kreeg toegewezen."

Anno 2019 telt DITO ruim 30 leden. Zoals traditiegetrouw wordt er zowel in het voor- als in het najaar een uitvoering gegeven en dat tegenwoordig in SCC De Mattelier, tevens de repetitie-accommodatie. Daarnaast wordt er iedere twee jaar een Sinterklaas-toneelstuk verzorgd, en ook in de tussenliggende jaren een toneelstuk voor kinderen of bejaarden. Tenslotte werkt DITO, naast de organisatie van een DITO-theaterweek, mee aan diverse gemeenschapsactiviteiten in Groenlo, waaronder De Slag om Grolle.

Koninklijke Onderscheiding
Haar plakboek doorbladerende, zegt Kitty Gerritsen enorm trots te zijn op 'haar' DITO'. "Het is nog steeds een prachtige club met een uitstekende, onderlinge band, die zorgt voor een goede, eigenlijk perfecte sfeer. Daarnaast is het meer dan verheugend dat er iedere keer jonge en enthousiaste mensen geïnteresseerd zijn in het amateurtoneel en zich daarom bij deze in Groenlo niet weg te denken vereniging aansluiten."

Aldus de vrouw, die onlangs tijdens het DITO-jaarfeestje nog eens uitgebreid in de bloemetjes werd gezet en in mei 1993 voor haar eigenlijk niet te beschrijven aandeel in de vereniging, waarbij de bezetting van diverse bestuursfuncties zeker niet onvermeld mag blijven, een Koninklijke Onderscheiding kreeg uitgereikt uit handen van destijds burgemeester Corrie van Zon van de gemeente Groenlo.

Meer berichten