Cindy Klein Ikink (links) en Marloes van den Berg hopen met Het Blok de Ignite award binnen te slepen. Foto: Annekée Cuppers
Cindy Klein Ikink (links) en Marloes van den Berg hopen met Het Blok de Ignite award binnen te slepen. Foto: Annekée Cuppers

Het Blok genomineerd voor sociale ondernemersprijs

LICHTENVOORDE – Uit 60 inzendingen kwamen ze als een van de acht genomineerden uit de bus. De sociale duurzame conceptstore Het Blok dingt 4 november mee naar Ignite-award. Een prijs vanuit het Anton Jurgens Fonds, oprichter van Unilever, waaraan een geldbedragen van 100.000 en 50.000 euro verbonden zijn en een publieksprijs van 5.000 euro. In aanloop naar de finale doorlopen Marloes van den Berg en Cindy Klein Ikink een speciaal coachingstraject. Cindy: "Dit traject dwingt ons onze ideeën en bedrijfsvoering nog eens stevig onder de loep te nemen en waar nodig bij te sturen. Dat levert al een enorme winst op."

Door Annekée Cuppers

Via de gemeente kregen initiatiefnemers Marloes, Cindy en Luuk Peters de tip om Het Blok aan te melden voor de Ignite-award. Een prijs voor sociale ondernemers in Oost Nederland die met hun idee of bedrijf een echte sociale verandering in gang zetten. Cindy vertelt: "We voelden ons enorm vereerd dat we als een van de genomineerden uit de bus kwamen. Nu volgen we in aanloop naar de finale naast onze dagelijkse bezigheden het intensieve trainings- en coachingsprogramma dat onderdeel uitmaakt van de procedure. Hoewel dit best pittig is, dwingt het ons op afstand kritisch naar de onderneming te kijken."

De nominatie voor de award komt wat de dames betreft precies op het juiste moment. Marloes: "We zijn begonnen met Het Blok vanuit onze passie om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkervaringsplek te bieden. Met hulp van de gemeente en financiering vanuit de LEADER-subsidieregeling hebben we het pand van de oude Blokker-winkel helemaal kunnen verbouwen. Nu moeten we financieel zelf de broek ophouden. We hebben een paar maand gedraaid en gezien hoe onze plannen in de praktijk uitpakken. Hoe gaan we in de toekomst verder? Het coachingstraject sluit daar perfect op aan."

Gewoon een verschil maken
Sinds de start in april weten publiek en bedrijven de weg naar Het Blok steeds beter te vinden. Cindy: "We krijgen veel positieve reacties en merken dat vooral de rolstoelvriendelijkheid van het pand een grote plus is. De gevel en de akoestiek zijn een punt van aandacht. Met het winnen van een Ignite-award zouden we deze zaken direct goed aan kunnen pakken. Ook willen we het concept nog beter gaan neerzetten en laten zien waar we als sociale onderneming voor staan. Bij ons werken mensen die om verschillende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Daarbij gaat het ook om mensen met een mentale beperking die niet aan de buitenkant zichtbaar is, zoals MS of niet aangeboren hersenletsel. Maar ook bijstandsgerechtigden en mensen die in de WIA zitten bieden we een plek zodat ze kunnen doorstromen naar betaald of onbetaald werk. Iedereen is verschillend, dat is heel gewoon. Dat is wat we met Het Blok willen: gewoon een verschil maken."

Stem op Het Blok
Help Het Blok om die mooie publieksprijs binnen te slepen én Oost Gelre als inclusieve gemeente op de kaart te zetten. Stemmen kan nog tot en met 4 november via www.igniteaward.nl/finalist/hetblok.


Facebook: Het Blok

Meer berichten