De grande finale met een uitzinnige Prins Edwin en Adjudant Robbie.
De grande finale met een uitzinnige Prins Edwin en Adjudant Robbie. (Foto: Henri Walterbos)

Buutavonden van ongekend hoog niveau (met filmpje)

'Ik bun bli-j dat Lechtenvoorde ok weer an de beurte kwam. Ik maken mi-j al zorgen

Door Henri Walterbos

GROENLO - "Het is grandioos wat de liefst 111 Grolse amateurs vanoavond op de planken brengt. Goa d'r moar eens good veur zitten." President Maarten Kooiker in zijn opening van de zes stijf uitverkochte pronkzittingen oftewel buutavonden. De benaming pronkzitting is dan in de volksmond misschien niet de alledaagse naam, maar deze doet meer eer aan de avond dan het woord buutavond, hoe fraai en ingeburgerd ook.

De avond is immers meer dan 5 buuts. Met alles mag gepronkt worden. Hier is de editie 2020 zeker sprake van. Geen Grolse wind, maar realiteit. Alle 3000 bezoekers zijn het erover eens dat het ongekend is wat er dit jaar geboden wordt. "Het was vanavond grandioos. Volgens mij is het zeker een van de beste buutavonden van de laatste 7, 8 jaar," vertelt een trouwe buutavondbezoeker na afloop als hij zijn jas ophaalt bij de garderobe. "En dat terwijl het ieder jaar al grandioos is. En dat allemaal door Grolsen, allen amateurs, die al maanden, en sommigen het gehele jaar zelfs, er mee bezig zijn. Soms heb je wel eens een jaar waarin je een ding iets minder vindt, of iets minder je smaak is, maar dat was dit jaar helemaal niet het geval." Zelfs positieve geluiden uit Lichtenvoorde, ook dit jaar weer met velen vertegenwoordigd om een avondje cultuur te snuiven op de plek waar het gebeurt, en dat niet eens tandenknarsend. "Het was ne prachtigen oavond," vertelt een vooraanstaand Lichtenvoordenaar na afloop glunderend. Hij is zichtbaar in zijn sas. "Ik bun bli-j dat Lechtenvoorde ok weer an de beurte kwam. Ik maken mi-j al zorgen. Veurig joar kwamen wi-j bienoa neet an de beurte, was 't meer Söwwent." Graag gedaan!

De avonden staan bol van dans, zang en bulderend gelach. De dansmarietjes al even aandoenlijk als altijd stalen ook dit jaar weer de harten van velen. Ook de dames van Bazooka en het Hofballet, maar dan in andere doelgroepen. Uiteraard komt ook het winnende lied van het Tröntjesfestival, het aanstekelijke Grolse sambanummer 'Dree dagen lang,' door Nico Ressing en Jan Klein Gunnewiek voorbij. Laatstgenoemde is tevens het boegbeeld van het daverende optreden van Hofkappel De Knolle, als André Hazes met Achterhoekse Hooghaarlemmerdijkse tongval. Het publiek stond bij het tweede nummer al op de stoelen. Een oudere bezoeker wijst genietend en klappend naar het podium. "Kiek dat kleine kearltjen doar. Dat is toch prachtig. Wat een talent hebt wi-j hier." Hij wijst naar trompettist Thymo Smits (11) die zijn eerste meters maakt op de Pronkzittingen.

Ook troubadour Thomas Oesterholt doet een muzikale duit in het zakje met een potpourri van winnende schlagers en Tröntjes uit de oude doos. In de wervelende zangslotact met songfestival klassiekers, door Grolse zangkanonnen Stefan Mondial, Stefan Zevenhoven, Ellen Beurskens en Esther van 't Hooft, worden alle registers opengetrokken en zitten er enkel op het toilet nog enkele mensen. Ieder staat voor of op zijn stoel. Fenomenaal zijn ook de optredens van Shuffle Percussion Group. Een keer solo en een keer met het Knunnekes Dweilorkest. Een lust voor het oog, mede door een staaltje fraaie lichttechniek.

Buuts
De buuts zijn dit jaar van ongekend hoog niveau. Voorzitter van de sv Grol Hans Scheinck bijt het spits af als debuterend buutreedner en zet met verve hoogleraar Ad Vies neer, gespecialiseerd in 'Fusie en ruzie', waarbij hij uiteraard terugkijkt op het proces van de inmiddels zeker zijnde fusie tussen sv Grol en Grolse Boys. "Ze hebben er 30 jaar over gedaan om een vereniging van 64 teams te fuseren met een club met 4 teams." Voor de rookruimte op sportpark Den Elshof heeft hij al een naam na de fusie: Harry Paf-hok. Ook debuterend dit jaar Nicole Huisman als de gezellige 'maatje meer' Glenda Tromp van Aruba met als levensmotto 'Het is een mooie gezicht, dat beetje extra gewicht.' Ook haar eigen billenpartij en borsten neemt ze op de hak. "Mijn borsten zijn inmiddels zo gaan hangen dat ze meteen de rimpels uit mijn gezicht wegtrekken." Voor 'de overgang' put ze ook uit haar eigen Arubaanse vocabulaire: 'kutvut.'

Mark Ebbers is weer ouderwets scherp van de tongriem gesneden met regelmatig zeer verrassende en daardoor sterk op de lachspieren werkende eigen vondsten en ontknopingen van situaties. Met de mooie, lieve, fragiele maar soms een tikkeltje grove Sam de Vries en het duo Joost en Martijn, hebben De Knunnekes talenten in huis van de buitencategorie, met briljante performances en dito vondsten in hun teksten. Sam de Vries begint achter haar keyboard, zoals ze al vaker optrad tijdens de buutavonden, maar wordt deze keer na een couplet van haar eerste liedje gesommeerd met haar genöhl toch vooral in de tonne te gaan staan. Ze vertelt over haar mislukkingen in het daten. "Ik ben al vroeg begonnen; Tinderen voor Kinderen," maar het lukte haar tot op heden maar niet de prins op het witte paard te vinden. "Prins Klone staat op mijn bukkumlijst. Hij is net een thermosfles. Gooi er bier in en je kunt hem overal mee naar toe nemen." Ze vertelt als een ware ervaringsdeskundige over haar ervaringen op datingsites. "Ik heb op Secondlove.nl gezeten, maar daar kom ik volop Knunnekes tegen. Ik zit nu op Parship. Dat is voor hoger opgeleiden. Daar weinig kans een Knunneke tegen te komen."

Het grote vuurwerk in een ware vuurwerkshow komt van Joost Frank en Martijn Gelink, het duo met de hoogste grapdichtheid per minuut. Mensen huilen bijkans van het lachen als de mannen vertellen over hun strapatsen, Grolse Muurgedichten en eigen gedichten. "Noa mien eerste gedicht was d'r gin holl'n meer an," vertelt Joost. "Hoe ging dat dan, a'k vroagen mag?," vervolgt Martijn. "Toeteren moar, Henk vieftug joar." "Ja, dan kan'k mien veurstellen dat 't hard ging." Het is Rob Porskamp die Joost Frank de eerste avond terecht in de schijnwerpers zet vanwege het schrijven van de buut van hem en Martijn. "Maar je hebt in 80 % van de buuts een groot aandeel vanavond." Rob Porskamp en Michaël Lammers zijn als sterke zittingspresidenten het cement tussen de acts, waardoor de avond een vloeiend geheel wordt.

Grolse Carnaval
Carnavalsgek Grolle zal nog lang napraten over de zes historische buutavonden, die bovendien muzikaal begeleid werd door een buutorkest van hoog niveau dat strak als een metropool-orkest speelt. Achter de schermen wordt hard gewerkt door de leden van de Groene Garde, de werkpaarden van De Knunnekes. Het loopt als een geoliede machine en alles in dienst van de acts en het evenement. Dat maakt de Knunnekes-pronkzittingen tot ware galavoorstellingen. Het was afgelopen week de week van de toekenning van Michelin-sterren. Zouden Knunnekes pronkzittingen maaltijden zijn, dan werden hier vijf sterren uitgereikt. Evenals voor de locatie, de theaterzaal van City Lido, de allermooiste zaal van Oost Nederland. De zin aan de Grolse carnaval zal na afgelopen weekenden alleen maar meer aanwakkeren. En wie niet van carnaval houdt, sterkte!

Meer berichten