Foto:
Columns

Na(ch)tgedachten

Het was op mijn persoonlijke zwartegatzondag en ook de dag erna op de inmiddels bijna officiële blauwe maandag, gelukkig niet grauw en regenachtig, maar fris en zonnig. Een goeie reden om toch maar door te ploeteren en door te schrijven. Het kan ook zo maar gebeurd zijn, zoals met collega Zwaleman.

Er zat zelfs al een beetje voorjaar in de lucht. Ik hoorde al wat vogels, dezelfde als vroeger. Nou ja, vast andere, want zo lang leven vogels niet. Maar toch ook dezelfde.

Ik heb de zwarte en de blauwe dagen ingeleid met een lang nachtelijk keukentafelgesprek in het holst van het weekend in klein gezelschap. Zonder officiële gemeentelijke of andere instanties erbij. We hebben voor elkaar nog eens waargemaakt dat Oost Gelre niet voor niets de landelijke nummer 1 is op het gebied van maatschappelijke participatie.

Het keukentafelgesprek ging met behulp van therapeut Grolsch behoorlijk de diepte in en begaf zich soms zelfs op glad ijs. Want sommige dingen moet je nooit tegen wie dan ook vertellen. En zeker niet opschrijven.

Toen ik eindelijk naar huis fietste, was het glad, misschien symbolisch. Ik kwam een buurtgenote tegen die met de hond aan het wandelen was. Ze zei: Goeiemorgen. Het blijft raar als je iemand tegen komt die op zondag leeft terwijl jezelf nog met zaterdag bezig bent.

Misschien dacht ze wel dat ik uit een nachtploeg kwam. Dat kwam ik ook wel, maar niet uit een betaalde nachtploeg. Ik dacht nog: wie gaat er nou zo vroeg met de hond wandelen, en dat op zondag? Maar misschien moest zij wel naar een betaalde dagploeg.

Dan woon je zo dicht bij elkaar, en dat weet je nog zo weinig van elkaar. En dat in een gemeente met zoveel maatschappelijke participatie.

Ook al is er hier dan relatief misschien meer burenbetrokkenheid en andere maatschappelijke participatie dan in 'de grote stad', achter al dat anpakken en die naoberschap en meer van die gezellige woorden, blijft ook hier nog een hoop toegedekt. Misschien wel juist hier.

Ik weet bijvoorbeeld niet eens wie Kees Kiezel nou echt is. Misschien is dat wel wederzijds.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden