Prins Niels wordt beëdigd. Foto: Dinès Quist
Prins Niels wordt beëdigd. Foto: Dinès Quist

De Jonge Nölepeters onthullen jubileumprins

LIEVELDE - Carnavalsvereniging 'De Jonge Nölepeters' maakte vrijdagavond 24 januari haar 55ste prins bekend. Het grootst bewaarde geheim van Lievelde werd ontkracht tijdens het Prinsenbal. In de afgeladen volle tent op het Koningsplein leek heel Lievelde zich verzameld te hebben, iedereen in afwachting van de onthulling van de prins. En die kwam, op spectaculaire wijze. Niels Klein Avink mag zich het komend jaar heerser over Lievelde noemen, samen met zijn prinses Helmi Vos.

Door Dinès Quist

Om 20.11 uur stroomt de, speciaal voor het jubileum opgezette, tent op het plein vol met Lieveldenaren en aanverwante belangstellenden. Op de onthulling moeten zij nog even wachten. De heersers van 2019, prins Bram 1 en adjudant Pieter, spreken voor het laatst de zaal toe en werden ceremonieel ontdaan van hun eretenues. De mannen hebben een fantastisch gevonden de titel prins en adjudant een jaar lang te mogen dragen. Dat ze de scepter nu in hebben moeten leveren, daar hebben de mannen geen moeite mee. "Nu kunnen we lekker een biertje drinken zonder dat we in de schijnwerpers staan, dat is ook wel weer fijn", vertelt ex-adjudant Pieter.

Barry Hay-allures
De spanning naar de onthulling toe wordt extra opgevoerd met een hilarische act van de Prinsencomissie, waarin Barry uit Lievelde in de huid kruipt van Barry Hay, de zanger van de Golden Earring. Muzikant Barry maakt het helemaal in de muziekwereld, hij verlaat zijn liefje en vertrekt uit Lievelde, op naar het grote Amerika, op naar roem en fame. Dat blijkt tegen te vallen, hij mist zijn geliefde Lievelde en keert terug. Zoals een echte superster dat doet, op de motor waardoor zich in de tent een benzinelucht verzamelt. Op een levensgroot scherm komen dorpsbekenden voorbij die op filmische wijze onderdeel zijn van het toneelstuk.

Prinsenpaar Niels en Helmi
Het publiek is inmiddels warmgelopen, de sfeer zit er goed in als rond 21.45 uur de prins bekendgemaakt wordt. De namen van het nieuwe prinsenpaar, Niels Klein Avink en Helmi Vos, schallen door de tent gevolgd door gejuich van het publiek. Traditiegetrouw leest de prins de proclamatie voor, die eindigt het motto van dit jaar: Now maakt wi'j promotie.
Een vriendin van Helmi staat in de zaal en kan het bijna niet geloven. "We hebben haar nog opgehaald, om samen naar het Prinsenbal te gaan en ze heeft gewoon niks gezegd. Maar het is wel terecht dat ze gekozen zijn, Helmi en Niels doen zoveel voor Lievelde. Dat stel zit zowat in alle verengingen."

Jubileumfeest gaat nog even door
Tot in de kleine uurtjes gaat het Prinsenbal-feestje door. Maar de carnavalisten zijn ook dan nog lang niet uitgefeest, de tent blijft een maand lang staan. Ter ere van het 55-jarig jubileum staan er nog wat feestjes op stapel. Op 7 februari is er een jubileumfeest voor genodigden en op 8 februari wordt er een openbare receptie gehouden. Daarna kan er carnaval gevierd worden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden