Een vertrekkende equipe. Foto: Ferry Broshuis
Een vertrekkende equipe. Foto: Ferry Broshuis

Lustrumeditie Expeditie Noordkaap onder stralende zon van start

Veel belangstelling bij vertrek

Door Ferry Broshuis

LICHTENVOORDE - Het was zondagmiddag hartstikke druk en hartstikke gezellig bij de start van de Expeditie Noordkaap, die dit jaar zijn eerste lustrum beleeft. Voor veel mensen is het toch interessant de prachtige bolides te zien in de daarvoor uitstekend geschikte locatie van Roemaat Transport aan de Albert Schweizerstraat op het industrieterrein van Lichtenvoorde.

Jorg Ebbers, een van de organisatoren, vertelt dat het een moeilijke maar tevens geweldige tocht gaat worden waar ongetwijfeld onderweg weer spectaculaire dingen gebeuren. Was het vorige week in het hoge noorden nog ronduit zacht, inmiddels zijn er daar temperaturen van 30 graden onder nul. Maar de 16 teams die deelnemen bestaan uit ervaren mensen, waaronder dit jaar ook drie dames die de zware tocht met plezier en spanning tegemoet zien. En als het even moeilijk wordt, heb je natuurlijk altijd nog de Achterhoekse nuchterheid en tevens gemoedelijkheid. De kop niet gek laten praten.
Ebbers vertelt dat je natuurlijk wel een goede auto moet hebben met winterbanden en zo, maar er rijdt bijvoorbeeld ook een gewoon busje mee. Het gaat er niet om wie het hardst kan rijden, maar wie dat met een uitgekiende snelheid kan, precies op maat eigenlijk. Dat maakt het allemaal extra spannend. Er is bovendien steeds contact tussen organisatie en rijders, alle moderne technieken worden daarvoor aangewend.

Onverwachte dingen
De lange tocht van 8000 kilometer eindigt aanstaande zondag als de teams weer terugkeren en aankomen bij 't Zwaantje in Lichtenvoorde.
De teams worden vaak gesponsord door allerlei mensen en organisaties en zo zijn er dus ook veel goede doelen te halen. De eerste nacht wordt er doorgereden, maar de overige dagen is er gewoon de nachtrust in een hotel en dat is bij zoveel inspanningen natuurlijk ook wel nodig.

Entourage
Zondagmorgen vanaf 11.00 uur was het al meteen druk en er waren voor de kinderen bijvoorbeeld heel leuke dingen om te doen, zoals het wandklimmen, het zitten in reusachtig grote trekkers. Voor de volwassenen was er koffie en stonden ook veel aansprekende bolides klaar om te bewonderen.
Precies om 13.00 uur werd het startschot gegeven voor het vertrek van de eerste auto. En elke volgende twee minuten later vertrok er een andere auto, enthousiast uitgezwaaid door de mensen.
Vorig jaar won het team Jantoo; hoe het nu afloopt en wie met de felbegeerde bekeer naar huis gaat, weten we volgende week zondag,
Nu eerst op naar de Noordkaap.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden