De gemeente Oost Gelre wil de Bron kopen in verband met het IKC (Integraal Kind Centrum).
De gemeente Oost Gelre wil de Bron kopen in verband met het IKC (Integraal Kind Centrum). Foto: Kyra Broshuis

Aankoop voormalige Bron roept weerstand op

Algemeen

‘Dit gaat zeker niet als hamerstuk naar de raad…’

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De aangekondigde koop van voormalig cultureel centrum De Bron door de gemeente Oost Gelre stuit op weerstand bij de oppositiepartijen. Het college wil De Bron kopen voor de toekomstige realisatie van een IKC (Integraal Kind Centrum) op die plek. Met de huidige particuliere eigenaar is een prijs overeengekomen van 520.000 euro.

Ondanks bezuinigingen
D66 vraagt waarom er zo lang is gewacht met de aankoop. De partij verbaast zich erover dat er, ondanks de aangekondigde bezuinigingen, veel geld uitgegeven wordt. “Eerst al naar de fusie van de twee voetbalvereniging en nu weer hier naartoe”, zegt Jarno Hilge namens de partij. Ook de PvdA is verbaasd en noemt het een onverantwoorde aankoop. “De gemeenschap is niet gebaat bij de aankoop voor deze veel te hoge prijs zonder dat er direct zicht is op de komst van een IKC”, vindt voorman Richard Klein Tank. “Het is niet acceptabel dat de gemeente nu anderhalve ton meer wil betalen dan enkele jaren geleden.” OOG heeft een rits aan vragen voor het college. “Het gemeentebestuur was altijd wars van vastgoed in gemeentelijk eigendom. Daarom wilde het gemeentebestuur dit pand ruim twee jaar geleden niet aankopen. Wat heeft dit college doen besluiten dit standpunt te veranderen?”, vraagt René Hoijtink van OOG. “De begroting was zonder grote lastenverzwaring en bezuinigingen, die ook ten koste gaan van de zwaksten in onze gemeenschap, niet sluitend te krijgen. Vindt het college het sociaal verantwoord, dat er nu na ruim twee jaar ongeveer €160.000 aan een particulier meer wordt betaald dan toen de gemeente het pand zelf kon kopen?”

Strategische keuze
Coalitiepartijen VVD en CDA zijn mild gestemd. “De aanschaf van de Bron is een strategische keuze om eventuele belemmeringen voor het IKC weg te nemen”, aldus Fiona Algera van de VVD. Walter Leemreize van het CDA zegt dat het inderdaad om veel geld gaat, "maar buurmans grond komt maar één keer te koop en dan moet je toeslaan". Wethouder Karel Bonsen zegt dat er goed gekeken is naar de plek aan de Buitenschans. “Als je daar iets goeds wilt ontwikkelen, dan heb je de Bron nodig. Over de prijs valt verder niet meer te onderhandelen. Zolang wij de Bron nog niet nodig hebben, kunnen de huidige huurders Post.nl en de Slag om Grolle er gebruik van blijven maken, uiteraard tegen betaling. Het is overigens niet gezegd dat we het pand daadwerkelijk gaan gebruiken; het kan best zijn dat het (deels) gesloopt gaat worden. Het gaat vooral om de plek.”

“Het onderwerp wordt dus geen hamerstuk?”, grapt voorzitter Wopereis. Het raadsvoorstel wordt verder besproken in de raadsvergadering van 11 februari aanstaande.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant