Prins Edwin en Adjudant Robby (links) krijgen uit handen van Klone's buurman en organisator Tröntjesfestival, Christof Elsinghorst, de Tröntjescd uitgereikt.
Prins Edwin en Adjudant Robby (links) krijgen uit handen van Klone's buurman en organisator Tröntjesfestival, Christof Elsinghorst, de Tröntjescd uitgereikt. Foto: Henri Walterbos

Prins Edwin en Adjudant Robby: gewone trotse Grolse jongens

Algemeen

Elf vragen aan de hoogheden van de Knunnekes

Door Henri Walterbos

Ze zijn al een tijdje in touw als hoogste functionarissen binnen onze Veste. We zien ze overal opduiken. In de krant, sociale media, op bierflessen. Je kunt er gewoon niet omheen, ook al zou jet het willen, maar wie zijn deze twee Grolse muiters eigenlijk. Binnenkort komen we met vele duizenden op hun feestje. Handig om te weten wie deze feestvarkens zijn.

1. Een vraag die we al snel stellen in de Achterhoek als we iemand begroeten die we niet kennen; Wee bun ie en woar bun ie van?'

Prins Edwin: Ik bun der ene van Reukers. Neet van 't bouwbedrief en ok neet van de schilder. Mien vader was d'r bi'j leaven ene van 'Voshaar Drieka' en 'Jan Reukers uut 't Brook'. Mien opa en oma hadden ne kleine boerderi'j aan de Scheiddijk te Mariënvelde. Mien moo kump uut de Liemers. Uut Diem (Didam,HW) om precies te zijn. Zee was der ene van Gradus van Geemen en Marie Timmermans. Ikzelf bun geboren in de Kei, ik heb doar in zes dagen de hele buurte bi'j mekaar ebleerd. Op weg noar Grolle was ik het liefste kind dat er in de wiede umtrek te vinden was. Ik bun d'r nooit meer weggegoan….

Adjudant Robby: Ik kan met recht zeggen dat ik geboren en getogen bun binnen de grachten en doar bun'k moar wat trots op. Ik dank mijn wijlen vader Antoon en moeder Thea op mijn knieën dat ik het levenslicht in Grolle zag. En wat was het een prachtige dag, de zon scheen heerlijk naar binnen en ik zag de jaloezie op het gezichtje van mijn twee jaar oude breurken. Die heeft een paar jaar eerder een aantal dagen lopen bleren in het dorp Lichtenvoorde.

2. Wat was jullie eerste of ultieme Grolse carnavalservaring?

Prins Edwin: Ik wet neet anders dan da'k carnaval vier. Op achtjoarige leaftijd deed ik veur het eerst met in de optocht. Dat hele stuk op ut achterwiel met de jongs van de Speed Hogs. Later eerst nog met de A-jeugd van de Grol (medisch centrum A en Aloha). Daarna dus met mijn eigen geliefde Elsje. Ik bedenk me net dat ik al minstens 34 jaar in de optocht meedoe. Die andere twaalf jaar stond ik ongetwijfeld langs de kant. Vroeger kwam de optocht pal voor de deur langs op de Boompjeswal. Kan me nog heugen dat de snoep via het slaapkamerraam van mijn ouders naar binnen kwam.

Adjudant Robby: Er zijn vele mooie herinneringen die ik aan het carnaval heb. De vroegste was volgens mij al op de lagere school toen ik met één of andere DASH ton op mijn mangel tijdens de optocht meeliep. Een andere herinnering was toen ik met mijn kameraad M. Hofman een zelfrijdend voertuig (het moest eigenlijk een kart worden) in elkaar had gelast van allerlei brommeronderdelen. De eerste 100 meter van de optocht hebben we meegereden. Daarna was het 2 km lang drukken. De allereerste wagen met Elsje. Met het motto: Grolle is zo gek nog neet, moet je die keien moar ens kieken. Ook de vele prijzen die we in de 30 jaar dat we nu meedoen hebben mogen winnen. Met absolute hoogtepunten. Drie keer op rij de eerste prijs met de kleine wagens en daardoor ook de wisselbeker gewonnen. Een aantal tweede en derde prijzen met de grote wagens. De allereerste Knunnekes Award ooit gewonnen met Elsje. Drie keer de tweede prijs in hetzelfde kalenderjaar. Met Elsje junior, Elsje en Elsje fiederelsje. En natuurlijk afgelopen jaar voor de tweede maal de Knunnekes Award.

3. Jullie zijn broers en hebben in 'Elsje' een gezamenlijke grote liefde. Hoe zit dat, twee broers die dezelfde vrouw liefhebben?

Prins Edwin: Elsje houdt van iedereen. Ze maakt geen onderscheid in sekse, geaardheid en achtergrond. En daarom houden wij ook zo van haar. Ze is recht voor de raap, soms zelfs een beetje een wilde deerne, maar altijd met het hart op de goede plaats. Elsje doet niet mee aan een bekrompen hokjesgeest en wil het liefst dat er overal met elkaar een mooi feestje gebouwd wordt. Elsje is om het maar zo te zeggen een vrije geest waar je niet omheen kunt. Wie kan zo'n dame nou weerstaan?

Adjudant Robby: Elsje kun je het beste vergelijken met een goed glas bier. Ze zit altijd vol met passie en is met vakmanschap gemaakt. Ze houdt van verschillende smaken. Soms is ze robuust, dan weer zacht. Verder is ze erg temperamentvol, maar altijd goudeerlijk. Elsje is Elsje en ok dee leu van Elsje bunt neet te Klone(n)

4. Jullie hebben zes buutavonden meegemaakt. Heb jij Prins Klone al die avonden je naam hoog gehouden, en was jij solidair neem ik aan Robby? En blij dat je op de bukkumlijst staat van Sam de Vries?

Prins Edwin: Ik vind het een grote eer dat Sam mij überhaupt op een van haar lijsten heeft staan, bukkum of neet. Ze staat bij mij ook al jaren op een mooi intiem lijstje. Een Spotify-lijst met de tien grootste 'echt foute' carnavalskrakers. Over mijn drankgebruik tijdens de pronkzittingen kan ik alleen zeggen dat we zes maal ongeschonden het podium konden verlaten zonder over de achterbarkeeper te struikelen.

Adjudant Robby: Mwahhhh…. Kan niet anders zeggen, ze hebben het daar op het podium prima voor elkaar met de keelsmering. Niks te kort gekomen.

5. Onlangs konden we zien dat jullie rosjes op Winterswijks paraplubier stond. 'T Mot neet gekker worden. Hoe lul ie oe hieroet, met zovölle lekkers oet eigen veste?

Prins Edwin: I'j mot ne gegeven peerd neet in de bek kieken. Mij werd gevraagd of ik het leuk zou vinden om een eigen bier te hebben? Welke Grolse banjer vindt dat nou een slecht plan? Ik vind het fantastisch en daag elke brouwer uit om met een nog beter voorstel te komen. Dus Brouwersnös….Mooi, altied zorgen veur 'n betjen reuring! En daarbij, 'Pomp 4' is een prima biertje voor de echte liefhebber.

Adjudant Robby: Tjahhhh wat je al niet voor je broer over hebt. Broederliefde noemt men dat blijkbaar.

6. Is het afzien een carnaval zonder rock? Jullie mot 't met schlagers en Tröntjes doon. Al een beetje geoefend?

Prins Edwin: Soms hoop ik inderdaad dat er koperdieven toeslaan die dag. Vaak laat ik nog heel even vlak voor weer een feestje keihard Disabuse of een andere bak herrie door de speakers galmen in de casa. Maar eenmaal in vol ornaat moet ik bekennen en onderkennen dat ik best heel trots ben op de tröntjescultuur die Grolle heeft. Elk jaar weer vijf of zes nieuwe nummers over onze geweldige stad erbij. Dat is echt wel bijzonder. Ik hoop toch elk jaar dat er eens een stevig combo opstaat en zegt: Laten we er eens wat scheurende gitaren bij doen…Eens luusteren of dee veugeltjes dan nog van fuut, fuut, fuut goat.

Adjudant Robby: Zekerssssssss…. En ik mot zeggen bun inmiddels echt fan van het Grolse levenslied. Had nooit verwacht dat er zo'n diepe onderliggende laag in al die teksten zit. Titels als Doo d'r nog maar ene in, Oh wat een jajem, Wij drinken bier, De horeca in Grolle, Grolse kasteleins, Ode an de Grolsch, Ik bun en blief ne Grolsen. Echt teksten waar je soms je emoties niet meer de baas bent.

7. Jullie motto is 'Neet te klone(n)'. Waarom is het eigenlijk ook maar beter ook dat jullie niet te klonen zijn?

Prins Edwin: (serieuze modus aan) Omdat je lekker jezelf moet blijven en niet als een blind paard achter een of andere prins moet aanlopen. Alleen in de polonaise. (en weer uit)

Adjudant Robby: Weet niet of het beter is…Het feit is dat de wetenschap nog neet zo wiet is. Moar wie weet! De wonderen bunt de wereld nog neet oet.

8. Wat kan Grolle van jullie verwachten tijdens de 'Dree dolle dagen Grolse carnaval'?

Prins Edwin: Dat zijn grote woorden Wally. Ik denk dat Grolle zelf heel goed weet wat te doen tijdens de dree dolle dagen. 'Verwacht van ons geen wonderen…Gewoon deurdonderen.'

Adjudant Robby: Heb kunnen regelen dat er drie dagen lang een stralend zonnetje schijnt. Dat het bier heerlijk op temperatuur is gebracht en dat wi'j ok argens in het feestgedruis rondstruinen.

9. Waar verheugen jullie je het meest op en waar zie je tegen op?

Prins Edwin: Tot nu toe vind ik alles even prachtig en bijzonder. Ik realiseer me dat dit echt een unieke ervaring is die je gewoon moet ondergaan zonder er al te veel over na te denken. Voor je het weet is het alweer gebeurd. Daarom zie ik ook het meest op tegen het teruggeven van de sleutel dinsdagavond. Het moment dat je beseft dat het nog heel lang duurt tot het volgende vijfde jaargetijde.

Adjudant Robby: Inmiddels zie ik nergens meer tegen op. Had al twee banen, inmiddels he'k er drie maar dit is wel het leukste baantje dat ik ooit heb gehad. Overal waar we uitgenodigd zijn is er gezelligheid, is iedereen vrolijk en heeft iedereen er zin in om er een mooie dag/avond van te maken, dank hiervoor. De Grollenaren laten zien waar ze goed in zijn. Het is een heel bijzonder en trots volkje en als ze iets organiseren zetten ze met zijn allen de schouders eronder en maken van elke dag/avond een moment waar ik nu en waarschijnlijk de rest van mijn leven met heel veel plezier op terug kijk. Dank hiervoor. Inmiddels bunt wi'j al zo'n 30 activiteiten wieter en alles was leuk, gezellig, bijzonder, apart, gewoon weg Neet te Klone(n). Bun zo alderbastend trots op Grolle!!!!

10. Hoe houden jullie je conditie en gewicht op pijl tijdens de carnaval?

Prins Edwin: Ik zit momenteel fanatiek op een langlopend mosseldieet, doe ook aan bankdrukken en buik regelmatig uit zonder het bovenste knoopje los te maken. Maken we beiden gebruik van de faciliteiten die de Ossenkämpfer Arena ons biedt tijdens de carnaval. Dus als we snel naar de poekie willen, gooien we er eentje pardoes achterover…Of nemen we een 'Neet te Klone(n)' biertje op de rand van het bed.

Adjudant Robby: Ie zult het niet geleuven, moar ik bun dree kilo afgevallen tijdens de pronkzittingen. Het was daarboven zo warm. Het leek wel een sauna. Verder zitten mijn broer en ik al jaren bij zwemvereniging 'het excuus'. We verzinnen elke week een excuus om maar niet te hoeven zwemmen en daar zijn we verschrikkelijk goed in. We overwegen zelfs mee te doen aan de Olympische Spelen. Toen we jaren geleden nog wel elke week gingen zwemmen sloekten we blijkbaar zoveel water naar binnen dat we na 50 baantjes een kilo waren aangekomen en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn van zwemmen.

11. Wat moet de Grolse carnavalsvierder nog zeker wel van jullie weten?

Prins Edwin: Het feit dat ik dit jaar Prins mag zijn van de Knunnekes betekent dat iedereen in de toekomst op het nus gevangen kan worden. (Ik hoop op den duur ook eens een dame, maar dat is persoonlijk) Ongeacht je afkomst of je status. Ik denk dat de weg die zij al een poos geleden ingeslagen zijn de enige manier is om ons massaal gevierde en bejubelde Grolse carnaval voor lange tijd te waarborgen. Robby en ik hebben nooit een blad voor de mond genomen, en zullen dat in de toekomst ook zeker niet laten…Maar we realiseren ons wel een stuk beter wat voor geweldige en vooral goed gesmeerde organisatie er achter ons Grolse carnaval zit.

Adjudant Robby: Misschien een leuke anekdote. Een jaar of vijftien geleden vroeg Rob Porskamp of ik mee wilde werken aan de onthullingen voor de nieuwe Prins en Adjudant. Ik zei toen 'Ja, is goed.' Waarop hij met de volgende vraag kwam. Word je dan ook lid van de Knunnekes waarop mijn antwoord toen volmondig NEE was. Waarop Rob vroeg waarom dan niet, waarop ik antwoordde dan heb ik geen vrienden meer. 'Steek op vriend vot'. Waarop Rob antwoordde, maar je krijgt er wel een heleboel nieuwe vrienden voor terug. Waarop mijn antwoord was. 'Noh dan hou ik het maar bij mijn huidige vrienden.' Nu er geen weg meer terug is moet ik zeggen dat ik inmiddels mijn beeld behoorlijk heb moeten bijstellen over deze vereniging, maar goed we zijn nog niet aan het eind. Dus ik blijf scherp! De tussentijdse evaluatie is tot nu toe positief!

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids