Kim en Pascal,ongeveer een maand geleden,  voor De Molenberg in Groenlo. Foto: eigen foto
Kim en Pascal,ongeveer een maand geleden, voor De Molenberg in Groenlo. Foto: eigen foto

Kaartjes om ouderen geluksmomentje te bezorgen

'Het is zo mooi om te zien wat dat met de mensen doet'

Door Henri Walterbos

GROENLO/LICHTENVOORDE - Oudere mensen, dementerenden, anderen die in verzorgingstehuizen verblijven die van achter het raam in het verpleegtehuis/verzorgingstehuis naar buiten zwaaien naar hun dierbaren die niet binnen mogen komen vanwege het coronavirus dat de wereld in zijn greep heeft. Hartverscheurend, maar tegelijk: iedereen begrijpt de noodzaak van de maatregelen.

Velen zijn er die zich het lot aantrekken van deze meest kwetsbare groep medemensen, met vele hartverwarmende initiatieven als gevolg. Initiatieven van familie, medeburgers, maar ook van hen die het dichtst bij de cliënten staan: de verpleegkundigen. Zo ook Pascal van Zwieten uit Enschede en Kim Stemerdink uit Winterswijk, beiden werkzaam bij de Stichting Marga Klompé, locatie Molenberg in Groenlo.

"Wij werken in De Molenberg, op een psychogeriatrische afdeling. Mensen die grotendeels niet of helemaal niet begrijpen wat er allemaal aan de hand is. Deze afdeling, Ravelijn, (PGintensief) biedt zorg aan cliënten die door hun gedrag (tijdelijk) niet thuis of in een groepswoning kunnen wonen. Hier mogen mensen zijn wie zij zijn. Alles wordt hier geaccepteerd. Van het zitten op de grond om de avondmaaltijd te nuttigen tot hele dagen in pyjama lopen. Er zijn dagen bij dat bewoners geen onbegrepen gedrag vertonen. Met onbegrepen gedrag wordt bedoeld: het zich uiten in verbale of fysieke agressieve communicatie," vertelt Pascal.

De twee verpleegkundigen roepen iedereen op om deze mensen iets leuks toe te sturen: een kaartje of een tekening. Ze hopen dat hun idee breed opgepakt wordt. "Marga Klompé-breed, Achterhoek-breed, zelf Nederland-breed. " Een klein gebaar is voor onze ouderen in Nederland een groot geschenk." Kaarten, brieven of tekeningen kunnen gestuurd worden aan Stichting Marga Klompé De Molenberg, ter attentie van afdeling Ravelijn, Ziekenhuisstraat 14, 7141 AN Groenlo.

De actie van Kim en Pascal heeft inmiddels al veel navolging gekregen. "Binnen nog geen dag was ons bericht op Facebook al meer dan 120 keer gedeeld. We horen uit vele hoeken dat het opgepikt wordt. Bij ons zijn de eerste kaarten al binnengekomen. Het is zo mooi om te zien wat dat met de mensen doet."

Lichtenvoorde
Ook Loretta Vos meldt op Facebook een soortgelijke actie geïnitieerd voor bewoners van de Antoniushove Lichtenvoorde. "Ik werk met heel veel plezier op afdeling 3 de Biezenmaat. Geen wekelijkse bingo meer, geen spelletjesavonden, geen muziek maken, geen vrijwilligers, geen wandelingetjes of andere uitstapjes naar buiten. Een kaartje bezorgt de mensen dan weer een glimlach." Het adres van Antoniushove is: Rapenburgsestraat 33, 7131 CW Lichtenvoorde, Afdeling 3 Biezenmaat.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten