De 13-jarige Timo Corts, gezeten op het Grols Kanon. Foto: Theo Huijskes
De 13-jarige Timo Corts, gezeten op het Grols Kanon. Foto: Theo Huijskes

Initiatief van 13-jarige Timo Corts voor Escape Project

Algemeen

Waardevolle aanvulling voor Groepsuitjes Groenlo

Door Theo Huijskes

GROENLO - Glunderend neemt Timo Corts plaats op het Grols Kanon om gefotografeerd te worden. In verband met de coronacrisis op meer dan gepaste afstand gadegeslagen door zijn trotse oma Nancy Corts-Stunnenberg. Timo is pas 13 jaar, maar weet zich nu al te verzekeren van een plaatsje in deze krant. Dat hij daarvoor de keuze heeft laten vallen op het Mussenbergbolwerk, in de volksmond bekend als Kanonswal, heeft een duidelijke reden. De Marianum-leerling heeft het initiatief genomen voor het Escape Project 'STOP DE TIJD!' dat tot tot uitvoering wordt gebracht binnen de gracht van Groenlo.

Grollenaar Erik Mentink, initiator en stimulator van Groenlo Vestingstad Promotion & Groepsuitjes, kijkt tevreden toe. "Timo stuurde mij op 9 november een mailtje met daarin een idee van een Escape-spel, dat wel eens een verrijking zou kunnen betekenen voor de promotie van Groenlo. Wat mij daarbij in het bijzonder aansprak, is het gegeven dat een 13-jarige jongen zich al verdiept in de geschiedenis van Groenlo in het algemeen en in de 80-jarige oorlog in het bijzonder."

Mevrouw van de Kabouterroute
Timo vertelt spontaan dat het allemaal begonnen is met een gastles. "Het was die mevrouw van de Kabouterroute in Groenlo (Joske Elsinghorst-van Huet, ThH), die ons aanzette om met ideeën te komen. Die kans heb ik aangegrepen en vervolgens een mindmap gemaakt van een volgens mij heel leuk idee voor Groenlo, te weten iets in de vorm van een Escape Project. Op aanraden van haar heb ik een mailtje gestuurd naar Erik Mentink en die was gelijk enthousiast"

Erik Mentink zelf geeft aan dat hij direct benieuwd was op welke manier Timo een 'Escaperoom binnen de gracht', zoals hij het in eerste instantie noemde, vorm en inhoud wilde geven. "Tijdens een gesprek in de Stadsboerderij vertelde hij mij hoe hij dat allemaal zag en ik had al direct het gevoel dat het een mooi initiatief betrof. Wel moest de aanduiding escaperoom gewijzigd worden in escape-project, omdat je langs de gracht niemand op kunt sluiten, die vervolgens moet proberen om er binnen 60 minuten uit te komen. Er daarom hebben we er voor gekozen om groepen vanaf een bepaald startpunt te laten vertrekken en die na het vervullen van de aangereikte opdrachten binnen 60 minuten weer terug moeten zijn."

Een hoofdrol voor Prins Frederik Hendrik
Timo Corts kreeg van Erik Mentink huiswerk mee en dat bestond onder andere uit het nadenken over een pakkende naam voor het arrangement en het maken van een verhaallijn, die eindigt met een eindopdracht voor de deelnemers. "Ik had daar ook zelf over nagedacht en vervolgens zijn wij samen tot de conclusie gekomen dat 'STOP DE TIJD!' de lading van het arrangement goed dekt", aldus Mentink. "Ik heb Timo aangegeven dat hij opdrachten moet maken, waarvoor de uitkomsten ergens op infoborden, gevels van woningen en dergelijke zijn te vinden. Uitgegaan wordt van in totaal twintig opdrachten. Verder hebben wij besloten dat de uiteindelijke finale-opdracht is dat Prins Frederik Hendrik in 1627 op het punt staat om Grol te veroveren met een laatste, alles bepalende aanval. Maar tegelijkertijd twijfelt Prins Frederik Hendrik. Hij moet weten, alvorens hij de aanval kan inzetten, hoeveel munitie er nog in Grol aanwezig is. De groepen moeten daarom via de slotopdracht achterhalen hoeveel musketten, musketkogels, kanonnen, kanonskogels, lonten en vaatjes buskruit er nog aanwezig zijn. Voor het totaal heeft de groep slechts 60 minuten ter beschikking."

Wanneer Timo Corts en Erik Mentink de opdrachten hebben afgerond, wordt er een plattegrond gemaakt, die ook in het uit te geven boekje wordt opgenomen. "Met de aanwijzingen komt men te weten waar de opdrachten zich bevinden. Als het boekwerkje in elkaar is gezet, gaan wij het Escape Project testen. Voordat 'STOP DE TIJD!' wordt ingezet voor belangstellende groepen uit Groenlo en daarbuiten, gaan wij het in eerste instantie testen met Timo's familie en vrienden", aldus Erik Mentink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant