Foto:
Columns

Brugje

Als columnist voor de Elna en Groenlose Gids word je geacht aandacht te hebben voor ontwikkelingen en gebeurtenissen in het verspreidingsgebied. En dan verspreidingsgebied in de oude, gezellige betekenis van het woord. Van vroeger, februari en daarvoor. Toen er alleen nog maar wat stormcrisisjes waren met leuke namen als Ciara en Dennis.
Maar wat te schrijven? Ook in Oost Gelre en Groot-Beltrum gebeurt niet erg veel in deze coronalente. De evenementengemeente is tijdelijk stilgelegd. Maar de maatschappelijke-participatie-gemeente draait juist volop, we scoorden daar in dat landelijke onderzoek eind vorig jaar niet voor niets zo hoog op. Die maatschappelijke participatie gaat nu vooral veilig digitaal. (Dat dit afgekort VVD is, is toeval.)

Over ondernemers gesproken: intussen is het Duitse bedrijf RMS, terwijl wij afgeleid worden door een virus, weer vergunningsaanvragen aan het voorbereiden voor een megamestvergister op regionaal bedrijventerrein Laarberg. Een aantal maanden nadat ze vorig jaar door de rechter op verschillende punten werden teruggefloten. En dit doen ze ook nog eens in het voorjaar dat 75 jaar bevrijding van de Achterhoek herdacht wordt. Scheisse.
Tijdens een wandeling – je moet wat doen – liep ik langs het terrein waar de boerenoplossing met meegeleverde burgerproblemen gepland is. Het zag er vanaf een bruggetje over een slootje met zanderig water nog best mooi uit in de frisse zon en de blauwe CO2-arme lucht.

Toen ik bij een tankstation een broodje gezond kocht, stond er in het rijtje (twee personen) iemand voor mij (ruim 1,5 meter) die keurig met de kassière converseerde, op afstand en met de doorzichtige afscherming tussen hen in. Hij zei hoe je in dit soort tijden toch weer beseft dat gezondheid ons grootste goed is. Waarna hij zijn drie pakjes shag afrekende.
Ik nam mijn broodje gezond mee naar buiten, want ook bij het tankstation was het hier-opeten-gedeelte afgesloten met een rood-wit lint. Op de radio hoorde ik Bridge Over Troubled Water. Shit, dacht ik. Toch een stuk mooier dan die goedbedoelde coronadeuntjes die ik hier in de naoberhood hoor.
Maar de bedoeling is goed, net als van dit.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden