Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen Columns Columns

De Torenwachter: bescherming plaatselijke economie is een lastig onderwerp

Het zijn tijden voor ferme uitspraken, beste Grollenaren. En ik moet zeggen dat de gemeente Oost Gelre bij monde van wethouder Marieke Frank de afgelopen week ons daarin ook niet heeft teleurgesteld, want zij kwam met de krachtige uitspraak: 'wees loyaal, koop lokaal'.

Het komt erop neer dat je vooral in deze moeilijke tijden de plaatselijke ondernemers moet steunen door daar je inkopen te doen en niet als een halvegare - ik noem maar een dwarsstraat - gaat shoppen in Arnhem of Utrecht of zorgen dat pakjesdragers alsmaar door je eigen winkelstraten rijden. Er was in onze Groenlose Gids een wat zwierige foto van de wethouder bij het artikel geplaatst waar ze vrolijk en voorzien van een lokale aankoop door de straten wandelt en ik neem dat dit haar eigen geboorteplaats Groenlo is. Kan ook Lichtenvoorde zijn, maar dan is het toch alweer iets minder, Groenlo dus.

Boodschappen doen in je eigen plaats leidt ertoe dat de ondernemers ook inderdaad kunnen ondernemen en dat resulteert dan uiteindelijk in een aantrekkelijker koopcentrum waar je dan zelf vervolgens weer extra plezier aan beleeft.

Er zat ook bijna iets ontroerends in het verhaal. Dat de wethouder vroeger als dochter van een plaatselijk ondernemer weleens ergens anders ging shoppen en haar vader dan vroeg: "Köj dat neet in Grolle kriegen?" Die vraag is niet beantwoord in het verslag maar stel dat de dochter had gezegd: "Nee, dat köj neet in Grolle kriegen". Dan was het toch allemaal iets ingewikkelder geworden.

De ferme uitspraak van de wethouder roept bij mij overigens wel enige reserves op. Laat ik vooropstellen dat ik de plaatselijke ondernemers een warm hart toedraag; ik ben toch al niet echt een chagrijn als het om de goede dingen in ons machtig mooie Grolle gaat en daar horen zeker florerende ondernemers bij. Ook de horeca mag je niet vergeten want het is ook zo: wees loyaal, steun je eigen stamlokaal. Dat zal bij sommigen wellicht zelfs nog meer tot de verbeelding spreken!

Een goed plaatselijk ondernemersklimaat is van wezenlijk belang maar die micro-economische doelstelling puur zoals nu betoogd, wringt naar mijn gevoel toch wat met de macro-economische principes en de vrijhandelsgedachten, laat ik het zo wat lichtelijk gezwollen samenvatten.

De geschiedenis leert dat we al heel lang handelsobstakels kennen als tolgelden, invoerverboden enzovoort. Wereldwijd wordt dat momenteel ook nog uitgevochten. Je kunt eigenlijk een moderne samenleving niet meer afsluiten. Protectionisme dat past eigenlijk niet meer. Als ondernemers gaat het erom dat je voortdurend aan de weg moet timmeren, bij moet blijven, inventief moet zijn en op de trends als het ware vooruit moet lopen, kortom allemaal eigenschappen die ik mis en daarom bij een ander zo bewonder. Dat je zoveel biedt dat de zucht naar shoppen als het ware wordt gedecimeerd. Maar we weten ook dat we in kleine plaatsen niet alles kunnen aanbieden. En als Groenlo iets niet heeft dan kan het gebeuren - puur in theorie - dat een Grollenaar naar Lichtenvoorde fietst die dan halverwege in Lievelde een Lichtenvoordenaar ontmoet die naar Groenlo snelt. Lievelde kan dan alleen constateren dat de passanten steeds in tegenovergestelde richting voorbij razen.

Het is overigens ondanks de harde economische wetten aandoenlijk en te prijzen dat de gemeente Oost Gelre de kopers binnen haar gemeente probeert te houden. Maar het zijn wel vrije burgers en vrije beslissers die zullen kijken naar het aanbod en de mogelijkheden. De concurrentie zal stevig zijn en blijven, maar ik hoop van harte dat de plaatselijke ondernemers daar tegen bestand zijn en tegen de huidige crisis.


Torenwachter.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant