Het internationale mountainbike-symbool.
Het internationale mountainbike-symbool. (Foto: Kyra Broshuis)

Mountainbikeroute doet ook Oost Gelre aan

Opwaardering van MTB-routes voor de hele Achterhoek

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De Achterhoek kent verschillende mountainbikeroutes en binnenkort zullen de fietsers ook de gemeente Oost Gelre aandoen. Het regionaal routebureau van Stichting Achterhoek Toerisme is namelijk bezig met de voorbereiding en opwaardering van de MTB-routes voor de gehele Achterhoek. Dat vertelt Bernou Wagenaar, beleidsmedewerker toerisme bij de gemeente Oost Gelre.

Met hulp van lokale wielerverenigingen
“Sneller dan verwacht is de tweede fase, de upgrade van de route Winterswijk met uitbreiding naar Aalten en onze gemeente, in voorbereiding genomen. De provincie Gelderland heeft vijftig procent cofinanciering toegezegd. De andere helft dient door de betrokken gemeenten gefinancierd te worden. De totale projectkosten zijn 150.000 euro. Inmiddels is een aantal gesprekken met lokale wielerverenigingen uit de gemeenten gevoerd; zij hebben medewerking toegezegd in de vorm van het uitzetten van de route, de benadering van grondeigenaren voor toestemming en het toekomstig beheer en onderhoud.”

Populaire sport
Mountainbiken is een enorm populaire sport en in Nederland zijn meer dan 200 officiële mountainbikeroutes. De routes zijn over het algemeen voorzien van het internationale mountainbike-symbool dat tevens de richting aangeeft. De meeste routes bestaan uit zogenaamde singletracks; dat zijn sporen die doorgaans niet breder zijn dan 30 tot 40 centimeter. De Winterswijkse route, waar Oost Gelre deel van uit gaat maken, is nu nog een route van 46 kilometer. Het is een vrij vlakke route die ongeveer 2,5 uur duurt en voor het overgrote deel over onverharde paden gaat. De gemeente Oost Gelre is blij met de stappen die nu ondernomen gaan worden: “De start van de upgrade van de routes in het Nationaal Landschap Winterswijk wordt gezien als een vervolgstap op weg naar een volwaardige mountainbikeroute in de Achterhoek. We willen toe naar de situatie zoals die nu bijvoorbeeld ook is op de Utrechtse Heuvelrug, Twente en Salland. Bij het ontwerp van de ‘nieuwe’ routes in het Nationaal Landschap Winterswijk, waar ook Oost Gelre deel van uitmaakt, zal rekening worden gehouden met de toekomstige opname van de route in zo’n netwerk. Daarnaast gaan we ook kijken naar de koppeling met omliggende regio’s zoals bijvoorbeeld Twente. Een goed functionerend mtb-routenetwerk draagt bij aan de gezondheid van de lokale bevolking, de toeristisch-recreatieve aantrekkelijkheid van het gebied en regulering van gebruik (scheiding mtb-ers van fietsers/ruiters) door middel van singletracks”, zo legt Wagenaar uit.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden