In Zwolle staan verschillende borden tegen de komst van de grote zonneparken. Foto: Kyra Broshuis
In Zwolle staan verschillende borden tegen de komst van de grote zonneparken. Foto: Kyra Broshuis

Petitie tegen zonneparken 666 keer ondertekend

Algemeen

Petitie tegen zonneparken 666 keer ondertekend

OOST GELRE- Bezorgde inwoners van Zwolle, Hupsel en Holterhoek die geconfronteerd worden met plannen voor zonneparken in hun buurt, hebben de gemeenteraden van Oost Gelre en Berkelland aangeschreven. De strekking van het bezwaar is dat grote zonneparken niet op landbouwgrond aangelegd dienen te worden. Dat zou de toekomst van agrarische bedrijven en gezinnen op het spel zetten en gevolgen hebben voor de leefbaarheid en bedrijvigheid in het buitengebied.

Door Kyra Broshuis

Serieus signaal
De bezwaarmakers willen dat de gemeenteraden de verzoeken voor grote zonneparken afwijzen. “Dergelijke zonneparken tasten de landschaps- en ruimtelijke beleving aan, niet alleen voor bewoners maar ook voor bezoekers en toeristen. Als zoveel van de inwoners rondom een zonnepark tegen zijn dan ben je toch als gemeenteraad verplicht hier iets mee te doen, dit als serieus signaal te zien en naar de argumenten van de omwonenden te luisteren”, zo schrijven ze. “Wij geven deze noodkreet ook af omdat in het buitengebied van Zwolle, Hupsel en Holterhoek, op korte afstand van elkaar extreem veel plannen voor zonneparken zijn, zeven. Dit is onaanvaardbaar voor het woongenot van deze buurtschappen. Mensen willen dit absoluut niet. Er is duidelijk geen of onvoldoende draagvlak bij de omwonenden. Tot slot laten we weten dat we graag meedenken in het zoeken van alternatieven ten einde een positieve bijdrage te leveren aan het energietransitieplan van de gemeente Oost Gelre en Berkelland”, besluiten de gezamenlijke bewoners.

De petitie is door 666 mensen ondertekend waarvan 315 uit Zwolle, 95 uit Groenlo, 97 uit Holterhoek, 18 uit Eibergen, en 79 andere belanghebbenden. De reactie van de gemeenteraden leest u binnenkort in deze krant.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant