Meike Pollius reikt de eerste muurgedichtenroute uit aan wethouder Marieke Frank. Foto: Mark Ebbers
Meike Pollius reikt de eerste muurgedichtenroute uit aan wethouder Marieke Frank. Foto: Mark Ebbers

Muurgedichtenroute gepresenteerd

Na onthulling achttiende muurgedicht

GROENLO - Sinds 1 mei 2015 verschijnt in Groenlo van tijd tot tijd een nieuw muurgedicht. Vrijdagmorgen werd het achttiende onthuld in de Rabeldersteeg, in het centrum van het stadje. Het betreft een gedicht van dichter Dick Schlüter, voorgedragen door de dichter zelf. Toeristisch coördinator van de gemeente Oost Gelre Meike Prollius presenteerde daarna de muurgedichtenroute: een brochure waarin alle tot nu geplaatste muurgedichten in Groenlo staan vermeld. De brochure is vanaf maandag gratis verkrijgbaar bij de VVV in de Kevelderstraat en bij verschillende toeristische ondernemers.

Enkele tientallen mensen hadden zich om 11.00 uur verzameld voor de onthulling van het gedicht 'Stad', door schilder Jan Ruikers het weekend ervoor aangebracht op de zijgevel van de voormalige stadsboerderij van Willemken Anten, een man die vooral oudere Grollenaren zich nog goed herinneren. Het was een van die inwoners uit toen al vervlogen tijden die het stadje kleur gaven. De huidige bewoners van het pand hadden naast een hapje toepasselijk gezorgd voor een Willemken biertje voor de aanwezigen.

Na een welkomstwoord door Rik Gockel, de initiatiefnemer van de groep Muurgedichten Groenlo, was het woord aan wethouder Marieke Frank, zij heeft onder andere toerisme in haar portefeuille. "De muurgedichten zijn een mooie aanvulling op het toeristische aanbod van Groenlo. Ook voor een ander soort toerist. Een toerist kan komen voor vertier, historie, maar ook voor inzicht", vertelde ze. Ze ging ook nog in op haar herinneringen aan het stadsboerderijtje waarop het nieuwe muurgedicht prijkt: “Ik kan mij nog goed herinneren dat ik melk en eieren ging halen bij stadsboer Willem Anten. Je bevond je dan in een heel andere wereld.”

Nadat het doek voor het gedicht door de dichter en de wethouder was weggehaald, droeg Dick Schlüter zijn in de jaren 90 geschreven gedicht over een stad (niet over Groenlo) voor. Daarna gaf hij een voorproefje van zijn dit jaar te verschijnen bundel 'De Oostlandse gedichten', door het voordragen van enkele gedichten daaruit. Schlüter is afkomstig uit Almelo, maar woont inmiddels het grootste deel van zijn leven in Enschede. Van 2011 tot 2013 was hij provinciedichter van Overijssel.

Meike Prollius reikte wethouder Frank het eerste exemplaar uit van de Muurgedichtenroute, met als ondertitel 'Laat je verwonderen'. De brochure bevat een plattegrond van Groenlo waarop de locaties van de gedichten staan aangeven, daarnaast is over bij alle achttien gedichten een korte begeleidende tekst en een foto opgenomen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden