Groenlo stopt gouden attracties in zomerprogramma

Ik had het eigenlijk niet eens in de smiezen, beste Grollenaren, ik had het eerlijk gezegd zelfs helemaal niet in de smiezen. Ineens is het vakantietijd! Welkom, beste toerist of hebben zelfs al meerdere vakantiegangers hun weg weten te vinden naar dit meest opwindende vakantieoord van Nederland en omgeving? Hier dus. Als er één schaap over de dam is volgen er meer. Wie dit jaar Groenlo aandoet zit helemaal gebeiteld.

Net vorige week is er hier namelijk een nieuwe en tevens middeleeuwse attractie aan het toch al ruime assortiment toegevoegd: de schandpaal. Ja, de moderne mens kent wel de schandpaal in de vorm van de sociale media waar je ook te kijk kunt worden gezet, digitaal geschoffeerd, onderuitgehaald, vernederd en valselijk beticht. Dat is allemaal waar. Maar dat is dus eigenlijk toch heel ouderwets, iets van het verre verleden al en de kunst is nu om dat duidelijk uit te beelden. En waar moet u dan zijn beste toerist(en)? Precies, hier in de stad Grol.

Eigenlijk heb je met een schandpaal het bewijs in handen dat alles uiteindelijk hetzelfde blijft: alleen de vorm verandert; het wordt in een ander vat gegoten. Van vaten hebben wij hier trouwens ook onwijs veel verstand, maar dat laat ik nu even liggen. Wat in het vat zit verzuurt niet. Kijk, zo’n schandpaal - zie de Groenlose Gids van vorige week. Daar staat een schandpaal, de nieuwe Grolse schandpaal en die is gemaakt overeenkomstig de methodiek van vele eeuwen her. Hier gaan we nooit met iets prutsen; we zoeken eerst historici, geschiedschrijvers en natuurlijk vakkundige timmerlieden. En dan krijg je een voorwerp dat staat als een (schand)paal. Dat staat als een schandpaal boven water. Zo is het wel genoeg Torenwachter!

En werd bij gezegd dat het vroeger niet mals was als je aan de schandpaal werd genageld, dan had je wat op je kerfstok. Dat zou je trouwens niet zeggen als je man op de foto ziet. Want een van de hooggeachte initiatiefnemers staat aan de schandpaal en toch zag ik hem met een soort milde glimlach zijn lot ondergaan. Vanuit een oogpunt van het aantrekken van toeristenstromen is het natuurlijk ook veel beter als zelfs de man die de pijn moet ondergaan er een vrolijk gezicht bij trekt. Daar is dus weer - typisch Grols - intensief over nagedacht. Er staat een aantal mensen naast hem dat zich te barsten lacht. Ja, geen groter vermaak dan leedvermaak, dat is een oude wijsheid. En je zitten te verkneukelen omdat een ander met de last zit en je zelf niet, dat kennen we allemaal. Toch?

Mooi is ook en dat is wederom een typisch rake Grolse zet dat bij de hele organisatie ook iemand van de Escaperoom is betrokken. Doar is gruweluk lange oaver noa-e-dacht zollen ze in Grolle zeggen. Wat die zin betekent beste toerist? Probeer ook zelf eens cultuur te genereren en niet maar kritiekloos consumeren. Zo, dat is dat.

Kijk, de organisatoren hebben bedacht dat je altijd een uitweg moet bieden aan de toerist. Hoe kom je uit zo’n wreed apparaat als de schandpaal? Je zoekt een uitweg en dat is dus de Escaperoom. Met het probleem wordt ook de oplossing aangeboden. Ik ga niet vaak de loftrompet steken op allerlei dingen hier, maar dit is subliem uitgedacht. 0p de schandpaal volgt de andere attractie, de Escaperoom. Voor je daar overigens ontsnapt! Ik ben er ooit geweest, het heeft weken geduurd voor ik de uitgang vond. Maar echt lekker opgeknapt ben ik nog niet

Ik hoop dat de toeristen veel tijd hebben.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden