De aanduiding van het station zoals reizigers het aantreffen in hun reisplanner en op het station zelf.
De aanduiding van het station zoals reizigers het aantreffen in hun reisplanner en op het station zelf. Henri Walterbos

Geen draagvlak voor ‘Station Oost Gelre’ onder bevolking

Algemeen

'Oost Gelre geniet geen bekendheid in de rest van het land en dat verandert zo’n stationsnaam ook echt niet'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE - Werd de motie van de heren Klein Gunnewiek (Nieuwe Liberalen Oost Gelre) en Van der Meulen (D66) om de stationsnaam ‘Lichtenvoorde- Groenlo’ te wijzigen in ‘Station Oost Gelre’ verworpen in de gemeenteraad, het ontmoedigde de heren geenszins het alsnog voor elkaar te krijgen. Beide heren namen zich daarom voor zich rechtstreeks met de NS en ProRail in verbinding te stellen. “Het treinstation is het middelpunt van onze gemeente en een stationsnaam dient overzichtelijk en nauwkeurig te zijn. Daarom is station Oost Gelre een betere naam voor een gemeentelijk station dan station Lichtenvoorde-Groenlo,” aldus beide partijen.

Volgens van der Meulen en Klein Gunnewiek zou dat veel beter zijn voor de herkenbaarheid, saamhorigheid én het toerisme. Al hun goede bedoelingen ten spijt, kan het voorstel ook binnen de bevolking van Oost Gelre op weinig draagvlak en bijval rekenen. De Lieveldernaren zijn echter wel voorstander van een naamswijziging, maar dan een wijziging naar ‘Station Lievelde’, zoals het vroeger was, en niemand anders wist dan dat dit zo was.

Op sociale media was er vooral hoorbaar dat men de discussie nogal onzinnig vindt: “Lekker laten zo! Prima naam en dat geld kan beter aan iets belangrijkers besteed worden”, “Wat een flauwekul zeg. Gewoon laten zoals het is. Is niks mis mee en algemeen bekend”, “Groenlo Lichtenvoorde? Waarom heet het zo? Station staat toch in Lievelde. Dus: Lievelde”, “Natuurlijk niet, huidige naam is herkenbaar en daar is niets mis mee. Probeer eens Oost Gelre op de landkaart terug te vinden!”.

Wat vinden de Lieveldernaren eigenlijk zelf van de kwestie?
Tim Peters, Loco: “Ik sta hier zelf redelijk neutraal in. Heb nooit iets raars gedacht bij de huidige naam. Ik snap het echter wel als mensen een overkoepelende naam willen gebruiken, zoals station Oost-Gelre.”

Walter te Brake, voorzitter Lievelds Belang: “Dat het voorstel afgeketst zou worden leek ons nogal duidelijk. De heer Plaggenburg (CDA) voelde de situatie perfect aan en had als enige een duidelijk statement. ‘Als er al een naamswijziging plaats zou moeten vinden dan moet het Lievelde worden’, was zijn mening. Zo heette het station heel vroeger ook. Dit is ook de mening van Lievelde, is onze mening. Er is in Lievelde namelijk goed meegedaan met de poll van De Gelderlander. De uitslag zegt genoeg. 1816 stemmen werden uitgebracht. Lichtenvoorde-Groenlo 41%, Oost Gelre 7%, Lievelde 52%. Als het Lievelde zou worden is dat ook nog een voordeeltje met betrekking tot kosten. De wachtruimte van het station heet al Lievelde.” Op de site ELNA.nl is ook een poll gehouden. Hier toch een ander beeld dan in de poll van De Gelderlander. Deelnemers: 457. Uitslag: Station Oost Gelre tien procent, Station Lievelde 36 procent, Station Lichtenvoorde-Groenlo 54 procent.

Peter Monasso, secretaris Stichting AVOG’s Crash Museum Lievelde: “Station Lievelde lijkt mij het beste, uiteindelijk stopt de trein in en vertrekt de trein uit Lievelde. Achterhoekers noemen de dingen toch bij voorkeur bij de naam zoals het is, waarom dan afwijken van de eigenlijke plaats? Hoeft dus niet.”

Bart Oosterholt, (oprichter/eigenaar Social Deal, woonachtig in Den Bosch maar nog steeds zeer actief in zijn geboorteplaats): “Allereerst lijkt het mij dat er momenteel toch wel belangrijkere dingen spelen in de gemeente dan de stationsnaam. In mijn ogen zou nu geld besteden hieraan in de huidige economische situatie en die wellicht nog komen gaat een middelvinger zijn richting inwoners die door de coronacrisis werkloos zijn geworden of bedrijven die in zwaar weer verkeren. Maar goed, als er al een naamswijziging moet komen dan lijkt mij de enige juiste keuze Station Lievelde. Oost-Gelre geniet geen bekendheid in de rest van het land en dat verandert zo’n stationsnaam ook echt niet, het wekt eerder nog meer verwarring dan de huidige naam al doet. We hebben het enige treinstation in Nederland waarvan de stationsnaam niet overeenkomt met de plaats waarin het ligt. Ik werkte vroeger bij Reijrink en bij de Kaasboerderij en toeristen vonden het ook erg verwarrend. Je krijgt het ook niet echt uitgelegd waarom het zo heet en ze lachen ons ook een beetje uit om het: ‘Het volgende station is Lichtenvoorde-Groenlo, u kunt hier overstappen op de bussen richting Lichtenvoorde en Groenlo’, toen nog met de iconische stem van Arie Ribbers. Kort en goed: het geld lekker aan belangrijkere zaken besteden maar als dit echt hetgeen is waar men zich nu het drukst om kan maken, dan station Lievelde voor de duidelijkheid. En dat zeg ik niet omdat ik uit Lievelde kom want voor ‘ons’ is dit totaal geen issue. Het dorp en haar inwoners zijn leuk zat van zichzelf daar hebben we geen andere stationsnaam voor nodig.”

Robbert Konings, President Jonge Nölepeters: “U nadert station Lichtenvoorde-Groenlo. U kunt hier over stappen op de bussen naar Lichtenvoorde en Groenlo. Je kunt niet anders bekennen dat je hier als treinreiziger niet echt handig uit de trein stapt. ‘Uhm oké, dus waar ben ik nu uitgestapt dan?’ Hier in de Achterhoek zijn we eraan gewend dat het station zo heet. En in Lievelde leggen we dan ook met enige regelmaat deze stationsnaam uit aan mensen die dit niet snappen. Ik vergelijk het meestal dan maar met de Zwarte Cross. Dat festival is in Lievelde en Vragender. Maar omdat er in politiek Oost Gelre liever de naam van Lichtenvoorde genoemd wordt omdat dat beter klinkt, nemen wij dit als kleine kernen maar voor lief. Je moet het toch samen doen hè. Maar de naam van het station veranderen naar Oost Gelre breekt bij ons wel de klomp. Stel, je komt uit een grote stad naar de Achterhoek. Je hebt een hotelovernachting geboekt bij Loco in Lievelde. Waar op de site staat dat dit naast het station ligt? Je ziet dat dit in Lievelde is en gaat logischerwijs op zoek naar station Lievelde. Jammer dan. De OV-planner welke normaal je grootste vriend is, geeft geen resultaat. De ergernis over deze reis heeft nu al een kleine overhand. Het dichtstbijzijnde station is Oost Gelre. Dus ga je zoeken naar Oost Gelre. Je komt op de site van de gemeente Oost Gelre. Waar je eerst weer moet zoeken naar Lievelde. De ergernis komt tot het hoogtepunt als je ziet dat het station gewoon in Lievelde zit. Zo zie je dat dit niet alleen voor ons lastig is maar ook voor mensen die hier even een nachtje willen slapen. En het is allemaal niet zo moeilijk. Verander de naam naar station Lievelde. Op zich de meest voor de hand liggende naam. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig stations met een andere naam dan de plaatsnaam waar het station daadwerkelijk ligt. Station Lievelde dat met de carnaval natuurlijk station Nölersdorp wordt en de Zwarte Cross in Lievelde en Vragender. Dan kan het gemeentehuis binnenkort naar de kerk. En dan hebben we alles in de kleine kernen. Of haal ik nu weer een ander verhaal naar boven? Het is allemaal niet zo moeilijk. Als je er maar als een nuchtere Achterhoeker naar kijkt.”

Walter te Brake: 'Omdopen naar Station Lievelde zou een financieel voordeeltje opleveren; de wachtruimte heeft al deze naam.'

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant