Bewoners van de afdeling De Koerboom van De Molenberg in de rol van kunstschilder Vincent van Gogh. Foto: Theo Huijskes
Bewoners van de afdeling De Koerboom van De Molenberg in de rol van kunstschilder Vincent van Gogh. Foto: Theo Huijskes

Olé met Marga Klompé-weken zijn een groot succes

GROENLO - In het kader van de activiteit ‘Olé met Marga Klompé-weken’ is het momenteel een bijzonder gezellige boel op de afdeling De Koerboom van woonzorgcentrum De Molenberg in Groenlo. De bewoners van deze afdeling, circa vijftien in totaal, trekken gedurende een periode van vijf achtereenvolgende weken symbolisch door Europa en bezoeken daarbij een vijftal bekende, gastvrije landen. Dit laatste niet alleen om de bekende lekkernijen van deze landen te leren kennen en proeven, maar tevens om kennis te maken en vervolgens ten uitvoering te brengen van de tradities van ieder land.

Volop vermaak voor bewoners van Woonzorgcentrum De Molenberg
Achtereenvolgens de landen Engeland, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Nederland aan bod. Na Engeland en Spanje kwamen de bewoners in de afgelopen week in aanraking met diverse specifieke gewoontes dan wel tradities van Frankrijk, wat oppervlakte betreft het op twee na grootste land van Europa. Uw verslaggever was erbij en zag afgelopen donderdag de door de bewoners aan de dag gelegde inspanningen om de schilderkunst van de bekende schilder Vincent van Gogh, geboren in Nederland en in 1890 op 37-jarige leeftijd in Frankrijk overleden. De bewoners mochten zich deze keer onder leiding van Myra Breukers, kunstenares van Lepelatelier in Groenlo, helemaal uitleven op het schilderen van de populaire Van Gogh-zonnebloemen. Daarvoor was als voorbeeld een vaas met zonnebloemen midden op de tafel gezet, waar omheen de bewoners aan de slag gingen.

Lichtpuntje tijdens de coronacrisis
Zowel door de bewoners zelf, alsmede door de families van hen en overige bezoekers, wordt het initiatief enorm gewaardeerd. Met name in de huidige coronacrisis, die de nodige, te nemen maatregelen tot gevolg heeft, is dit een door iedereen omarmd initiatief, waarvoor van alle kanten veel waardering bestaat. Ook gastvrouw Erna Kormelinck van de afdeling De Koerboom is laaiend enthousiast, maar wil tegelijkertijd wel kwijt dat de organisatie van iets dergelijks ongelooflijk veel werk en tijd kost. “Maar wij doen het met ongekend veel plezier en zijn daarbij heel veel dank verschuldigd aan al degenen, met name middenstanders in Groenlo, die hieraan hun spontane medewerking verlenen.” Aan de hand van een rondleiding over de afdeling laat de actieve gastvrouw van De Molenberg zien waaraan overal gedacht is om het totaal niet alleen te laten slagen, maar ook om met name alle specifieke kenmerken, alsmede belangrijke uithangborden van ieder van de vijf landen tot uiting te laten komen.

Van High Tea tot Spaanse Tapas
Zo hangen er niet alleen de vlaggen, maar hebben ook alle plattegronden van de vijf landen een plaatsje gekregen. Verder zijn alle zaken, waaraan ieder land zijn bekendheid heeft te danken, aanwezig, waarbij zelfs de verschillende landelijke klederdrachten aandacht krijgen. Zo was er voorafgaande aan het Franse gebeuren in de afgelopen weken uitgebreid aandacht voor het bekende Britse ontbijt, de High Tea, de rozen en winegums uit Engeland, alsmede het eten van de overheerlijke tapas en het zogenoemde Sint en Piet-gebeuren uit Spanje om alles over de kennismaking van deze week met Duitsland en in de slotweek met Nederland als verrassing nog even onvermeld te laten. “Ook dat wordt één groot feest”, aldus Erna Kormelinck, die tenslotte niet onvermeld wil laten dat het gehele gebeuren nooit mogelijk was geweest zonder de hulp van een groot aantal collega’s, familieleden van de bewoners, die ook typische landelijke voorwerpen aanleverden, alsmede zoals hiervoor reeds aangegeven de spontane medewerking van het Groenlose zakenleven.

Met name in de huidige coronacrisis, waarbij de bewoners dag in dag uit te maken hebben met een vorm van opgesloten zitten, waarbij de buitenwereld helemaal uit het zicht verdwijnt, is dit een door iedereen omarmd initiatief, waarvoor veel waardering bestaat.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden