Bestuursleden van filmhuis Het Doek. Vlnr: zittend Bonnie Mellink en Marijke Freeman, staand Will van der Zanden (links) en Henk klein Goldewijk. Foto: Annekée Cuppers
Bestuursleden van filmhuis Het Doek. Vlnr: zittend Bonnie Mellink en Marijke Freeman, staand Will van der Zanden (links) en Henk klein Goldewijk. Foto: Annekée Cuppers

Filmhuis Het Doek trapt seizoen af met kaskrakers

Algemeen

'Filmhuisfilms zijn als een venster op de wereld, ze verbreden je blik'

LICHTENVOORDE - Een flinke domper voor filmhuis Het Doek dat nu juist een virus de vertoning van Oscarwinnaar Parasite (parasiet) moest verhinderen. Reden te meer voor bestuursleden Marijke Freeman, Will van der Zanden, Bonnie Mellink en Hans klein Goldewijk om het nieuwe seizoen af te trappen met maar liefst drie kaskrakers: Parasite (week 35), 1917 (week 37) en de Beentjes van St. Hildegard (week 41). "Prachtige films waarmee we - op reservering en uiteraard coronaproof - veel mensen een plezier willen doen."

Door Annekée Cuppers

Filmhuis Het Doek is een begrip in Oost Gelre. De vereniging telt zo'n 30 vrijwilligers en 4 bestuursleden en trekt jaarlijks circa 2000 bezoekers. Marijke Freeman is secretaris van de vereniging en is er trots op dat Het Doek al bijna 30 jaar een mooi stukje cultuur neerzet in Oost Gelre. "Naarmate je meer films ziet, ga je er anders naar kijken. Je leert hoe verhaallijnen in elkaar zitten, wat camerawerk kan doen en hoe karakters zich ontwikkelen. Filmhuisfilms zijn als een venster op de wereld, ze verbreden je blik." Dat is ook een van de redenen dat Hans zich destijds als vrijwilliger heeft aangesloten bij Het Doek. "Het geeft je de kans om meer films te zien en door het vrijwilligerswerk raak je er nog meer bij betrokken."

Bonnie Mellink die graag maatschappelijk zijn steentje bij wil dragen vervult sinds 2016 de rol van penningmeester. Hij is ondanks de abrupte stop vorig seizoen tevreden over de cijfers. "We hebben als filmhuis financieel gelukkig weinig geleden aan de lockdown. Uiteraard zijn de inkomsten minder, zeker door het wegvallen van de grote publiekstrekkers, maar daar staat tegenover dat we ook geen vertoningsrechten hoefden te betalen en dat de zaalhuur deels wegviel. Den Diek zelf heeft onlangs geïnvesteerd in een nieuw scherm en is bezig met het vervanging van de stoelen."

De charme van filmhuizen
Maandelijks reist een delegatie van de filmkeuzecommissie af naar de filmbeurs in Den Bosch. Daar komen afgevaardigden van filmhuizen door heel Nederland bijeen om een hele dag lang films te bekijken en een keuze te maken voor hun publiek. Hans vertelt: "Juist omdat je met meerderen naar de filmbeurs gaat, kun je in één dag veel verschillende films bekijken. Onderweg in de auto naar huis overleggen we dan al met elkaar en zo bepaal je samen welke films we bij Het Doek willen vertonen." Marijke vult aan: "Daarbij proberen we zoveel mogelijk diversiteit aan te brengen en moeten de films inhoud en diepgang hebben en vaak kiezen we een film met een maatschappelijk thema. Dat verwacht het publiek ook van ons. Veel van de films die we vertonen komen niet in de bioscoop. Dat is toch wel de charme van filmhuizen."

Filmdiner
Het Doek vertoont van september tot en met medio juni wekelijks een film. Op donderdag en vrijdag bij Den Diek in Lichtenvoorde, op zondag bij de Mattelier in Groenlo. Marijke: "Jaarlijks vertonen we zo'n 40 films voor volwassenen en 5 kinderfilms tijdens de vakanties. Bezoekers van de filmavonden kunnen voorafgaand aan de film genieten van het filmdiner. In Lichtenvoorde zijn we hier destijds mee begonnen en na een wat aarzelende start is het inmiddels een groot succes. Voor nog geen 30 euro per persoon heb je voorafgaand aan de film een tweegangendiner naar keuze, toegang tot de film en een gratis kopje koffie of thee. In Lichtenvoorde werken we daarbij samen met Markt5, in Groenlo kun je hiervoor bij de Stadspomp terecht. Zo wordt een avondje filmhuis echt een uitje."

Bestuursleden gezocht
Ter versterking van de gelederen is het bestuur nog op zoek naar nieuwe bestuursleden. Interim-voorzitter Will: "We zijn nog op zoek naar iemand die de rol van voorzitter op zich wil nemen. Dat houdt in dat je naast het bijeenroepen en voorzitten van de vergadering contacten onderhoudt met bijvoorbeeld de gemeente en andere organisaties. We zoeken iemand met een helikopterview die goed het overzicht kan houden en voor de lange termijn in samenspraak met de andere bestuursleden een visie kan ontwikkelen." Marijke vult aan: "Daarnaast zoeken we nog iemand die er plezier in heeft om ons administratief te ondersteunen. Hierbij kun je denken aan zaalreserveringen maken, notuleren tijdens vergaderingen, teksten schrijven voor in de programmafolder, contacten onderhouden met vrijwilligers. Het zou fijn zijn om deze taken met twee personen te doen zodat je het werk kunt verdelen en het ook van elkaar kunt overnemen."

Momenteel bestaat het bestuur en de vrijwilligersgroep grotendeels uit Lichtenvoordenaren, daarom hoopt het bestuur met name aspirant-bestuursleden uit Groenlo aan te spreken. "Sinds enkele jaren draaien we ook wekelijks op de zondag in de Mattelier. Inmiddels hebben we een aantal vrijwilligers uit Groenlo binnen onze vrijwilligersgroep. Het zou fijn zijn om ook een (of twee) Grollenaren in het bestuur welkom te mogen heten."

Meer weten?
Kijk op de www.hetdoek.nl voor meer informatie, locaties, aanvangstijden en het programma. Wilt u donateur worden? Dat kan door u aan te melden bij de kassa. Donateurs betalen 20 euro per jaar en genieten 2 euro korting per film (of filmdiner). Geïnteresseerd in een bestuursfunctie? Neem contact op met het secretariaat via info@hetdoek.nl.

Will en Henk plaatsen de posters met de filmaankondigingen. Foto: Annekée Cuppers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant