Riky Ponds op de ontmoetingsbank bij de BMV in Mariënvelde. Foto: Gerda Knippenborg
Riky Ponds op de ontmoetingsbank bij de BMV in Mariënvelde. Foto: Gerda Knippenborg

Riky Ponds: ‘We genieten er iedere dag van’

Algemeen

10.000 stappenroute Mariënvelde

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De Achterhoek en zeker de gemeente Oost Gelre leent zich uitstekend voor mooie wandelingen en fietstochten. De afgelopen jaren zijn er verschillende routes gepresenteerd door de VVV en Achterhoek Toerisme en er komen nog steeds nieuwe routes bij. Elke week wandelt of fietst een inwoner van onze gemeente zijn of haar favoriete route en geeft het stokje vervolgens door. Achterhoek Nieuws ontmoet de wandelaar, of fietser, ergens onderweg en luistert naar zijn of haar belevenissen.

10.000 stappen
Riky Ponds is een echte liefhebber; samen met haar man wandelt en fietst ze de hele regio door. Afgelopen week liep ze, samen met Gerda Knippenborg, de 10.000 stappenroute door Mariënvelde, 7 kilometer lang. De gemeente Oost Gelre heeft in de zomer van 2018 een boekje uitgegeven met daarin negen routes die langs de mooiste plekjes van Lichtenvoorde, Groenlo én de zes kerkdorpen lopen. Elke route is ongeveer 10.000 stappen lang. Die 10.000 is volgens onderzoekers de beste manier om op gewicht te blijven. Dat is berekend op het normale eetpatroon van een volwassene en het verbrandingspercentage dat die 10.000 stappen met zich meebrengen. Volgens het onderzoek blijf je daarmee op gewicht omdat je dan zo’n twintig procent van je ingenomen calorieën verbrandt; dat zijn ongeveer 500 calorieën per dag.

EHBO
Riky is een bezige bij en is, ondanks haar leeftijd van 73, nog zeer actief. Ze is nauw betrokken bij de EHBO Zieuwent-Mariënvelde waar ze les geeft in reanimatie en bijspringt tijden van nood. “En op de maandagochtend ben ik altijd vrijwilligster bij het koffie-uurtje in De Waareise. Dat is, net als mijn werk bij de EHBO, heel fijn om te doen. In mijn vrije tijd gaan mijn man en ik graag fietsen en wandelen. Uiteraard in onze eigen omgeving maar ook verderop. Dan rijden we ergens naartoe, de fietsen achterop, en gaan we op locatie fietsen. We zijn ook lid van de Wandelbond maar georganiseerde wandelingen gaan nu al langere tijd niet door in verband met corona. Begrijpelijk, maar wel jammer.”

Bankjes
De route door en rond Mariënvelde staat goed aangeven, zegt Riky, maar de gele kleur van het pijltje is wel aan het vervagen. “Het is een mooie route en voor mij een bekende omgeving. Het is leuk om het survivalterreintje te zien en onderweg zijn er meerdere bankjes om even fijn te zitten. Als we hier in de buurt wandelen of fietsen komen we vaak mensen tegen van buiten de Achterhoek. ‘Wat is het hier toch mooi!’, zeggen ze dan. ‘Wat een prachtig gebied om te wandelen en fietsen’, ja dat weten wij natuurlijk allang. We genieten er iedere dag van!”

Zelf ook deze of één van de andere 10.000 stappenroutes lopen? Het boekje is met 7 routes is te koop bij de VVV’s in Groenlo en Lichtenvoorde en kost 2,50 euro.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant