Tonny Porskamp op 19 augustus 2020 voor de laatste maal op het sportpark Den Elshof. Foto: Theo Huijskes
Tonny Porskamp op 19 augustus 2020 voor de laatste maal op het sportpark Den Elshof. Foto: Theo Huijskes (Theo Huijskes)

‘Grol’-man Tonny Porskamp op 85-jarige leeftijd overleden

GROENLO - Op woensdag 14 oktober jl. is in Hospice De Lelie in Winterswijk Grollenaar Tonny Porskamp, geboren 20 april 1935, op 85-jarige leeftijd overleden. Porskamp, echtgenoot van wijlen Lidy Porskamp-Kolkman, vader van Jeroen, Daniëlle en Suzanne en opa van een viertal kleinkinderen, staat in Groenlo met name bekend als het langst zittende bestuurslid van de sport- c.q. voetbalvereniging Grol.

Door Theo Huijskes

Nadat Tonny op 19-jarige leeftijd spelend lid werd van de tegenover zijn ouderlijk huis aan de Oude Winterswijkseweg gehuisveste voetbalfamilie, werd hij in 1958 op 23-jarige leeftijd gevraagd om zitting te nemen in het Grolbestuur. Vanwege zijn werkzaamheden bij eerst de gemeente Groenlo, later het St. Vincentius Ziekenhuis en weer later Woonzorgcentrum De Molenberg, was hij vanwege zijn administratieve en financiële capaciteiten de uitgelezen kandidaat om het bestuur van ‘de Grol’ te komen versterken.

Na eerst als algemeen bestuurslid gedurende een viertal jaren aan het een en ander te hebben geroken, werd hij in 1962 secretaris om die, veel werk en tijd kostende functie vervolgens gedurende 24 jaar uit te oefenen. Maar dit laatste betekende nog niet het einde van zijn bestuurslidmaatschap. In 1986, toen Hans Theissen stopte als penningmeester, was het Porskamp die gelijk klaar stond om als beheerder van de financiën dat eveneens vele en omslachtige werk over te nemen. Dit alles tot 2002 toen Hans van Halm als algemeen kasbeheerder aantrad en Tonny Porskamp afscheid nam na 44 jaar een bestuursfunctie te hebben bekleed. In die periode heeft hij met tal van collega-bestuursleden samengewerkt en daarbij maar liefst vier voorzitters versleten: Johan Koehorst, Ton Kaak, Henk Stokkers en Theo Huijskes.

In totaal is Tonny Porskamp van 1954 tot 2020 en dat derhalve 66 jaar lid geweest van het grote Groenlose voetbalbedrijf S.V. Grol. In de aan het begin van de huidige voetbalcompetitie verschenen regionale Voetbalkrant liet Porskamp nog optekenen dat hij met name en dat alleen maar met mooie herinneringen terugkijkt op de viering van het 40-, 50-, 60-, 75- en 100-jarig bestaan van de club. In het bijzonder het 100-jarig bestaan in 2018 was voor hem een onvergetelijke belevenis. Een reactie van hem bij die gelegenheid was onder andere: “Dat ik dit als voormalig bestuurslid, secretaris en penningmeester nog mag meemaken!” Overigens is Porskamp voor al zijn verdiensten veelvuldig onderscheiden. Naast een Koninklijke Onderscheiding moet daarbij gedacht worden aan het Erelidmaatschap van de club, de zilveren en gouden KNVB-speld, het zijn van Verenigingsman van het seizoen 2001-2002 bij S.V. Grol en het in 2003 toebedeeld krijgen van de vrijwilligersonderscheiding van de gemeente Groenlo. Al met al een erelijst om U tegen te zeggen!

De bijgeplaatste foto is gemaakt op 19 augustus jl. toen Tonny Porskamp voor de laatste maal aanwezig was op het sportpark Den Elshof. Dit voor een interview ten behoeve van de jaarlijkse Voetbalkrant van Achterhoek Nieuws BV.

Mede vanwege de coronamaatregelen zal het afscheid nemen en de crematie van Tonny Porskamp in besloten kring plaatsvinden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden