<p>Barry Reijrink geniet van de mistige zondagochtend. Foto: PR</p>

Barry Reijrink geniet van de mistige zondagochtend. Foto: PR

Barry Reijrink: 'De kaart van het Achterhoekse wandelnetwerk is echt een aanrader!'

OOST GELRE - De Achterhoek en zeker de gemeente Oost Gelre leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. De afgelopen jaren zijn er verschillende routes gepresenteerd door de VVV en Achterhoek Toerisme en er komen nog steeds nieuwe routes bij. Elke week wandelt of fietst een inwoner van onze gemeente zijn of haar favoriete route en geeft het stokje vervolgens door. Achterhoek Nieuws ontmoet de wandelaar, of fietser, ergens onderweg en luistert naar zijn of haar belevenissen.

Buurtschap Tuute
Deze week wandelt Barry Reijrink, samen met echtgenote Mariël, de Tuutewandeling. Barry is horecaondernemer bij Skik & Zo aan de Boschlaan en bij LEO Restaurant & to go aan de Rapenburgsestraat, beiden in Lichtenvoorde. Barry en Mariël lopen de negen kilometer lange Tuutewandeling die onder andere in de buurt van Skik & Zo loopt. Deze wandeling is onderdeel van het Achterhoekse wandelnetwerk. Het is een bewegwijzerde wandeling die vernoemd is naar het buurtschap Tuute bij Lichtenvoorde. Tuute valt onder het dorp Zieuwent en het buurtschap heeft geen eigen plaatsnaamborden of gelijkluidende plaatsnaam. Het is een buurtschap met ongeveer 15 huizen en 40 inwoners.

Extra tijd
“Het is echt van dat zondagochtendherfstweer; beetje mistig en heel stil. Het is hier heel mooi lopen; je loopt eigenlijk continu door een plaatje heen. We hebben momenteel wat extra tijd om te wandelen als gevolg van de gedeeltelijke lockdown. Ik had deze maatregelen wel verwacht en ik ga niet bij de pakken neerzitten. Hier bij Skik zijn we helemaal dicht maar met LEO to go zijn we gelukkig heel druk met afhalen en bezorgen. Dat was tijdens de eerste lockdown in het voorjaar ook al zo; we waren er dus op voorbereid. We rijden nu met vijf fietsen en twee auto’s rond in Lichtenvoorde en het buitengebied met alle bestellingen.”

Uitstekend aangegeven
Barry verzorgt bij Skik & Zo ook regelmatig wandelingen voor gasten. “Maar ik moet heel eerlijk zeggen dat ik nog nooit van de Tuute had gehoord. Ik ken die boerderij wel die zo heet maar ik wist niet dat het echt een buurtschap is. De route staat uitstekend aangegeven. Ik had me nooit echt verdiept in het wandelnetwerk hier; jammer want het is echt prima geregeld. Je loopt vlak langs Zieuwent waar je de route ook kunt oppakken en bij Old Ikink zit een mooi rustpunt. Daar staat ook een informatiepaneel met daarop alle wandelroutes in de omgeving. Bij Old Ikink en bij ons bij Skik & Zo kun je normaliter onderweg even stoppen voor een kopje koffie met iets lekkers. Dat zit er nu helaas niet in. Ik ken de wegen en de paden hier goed maar het is altijd leuk om eens een andere route te lopen. Mijn vader (Clemens Reijrink) houdt ook veel van wandelen en zet vaak de routes voor mij uit.”

Aanrader
Barry en Mariël hebben genoten van deze prachtige zondagochtendwandeling. “Het is hier sowieso een mooi wandelgebied en dan hebben nog niet eens over de kerkepaden gelopen. De boerderijen langs de route zien er allemaal keurig onderhouden uit. Het is, zeker in deze tijd van het jaar, een genot om te zien. Wij zijn de route gestart aan het eind van de Koemaatsdijk, vlak achter Skik en Zo. Die kaart is trouwens ontzettend handig; er staan meerdere routes op en het is gewoon een kwestie van de juiste kleur volgen. Die kaart gaan we absoluut vaker gebruiker, een echte aanrader! We hebben de kaart opgehaald bij de VVV in Lichtenvoorde. De VVV zit achter in het pand van Het Blok en ziet er echt prachtig uit. Een hele mooie ruimte met veel informatie voor wandelaars en fietsers.”

Informatie
Ook de Tuutewandeling lopen of één van de andere prachtige wandelingen van het Achterhoeks Wandelnetwerk? Er ligt een wandelnetwerk van maar liefst 3.000 kilometer op je te wachten. Waar je ook het liefst wandelt, in de Achterhoek stel je je ideale route samen met de wandelkeuzepunten. Er zijn meer dan 150 startpunten die je kunt herkennen aan de infopanelen met daarop een kaart met de route-informatie. Vanaf het startpunt kun je een kant- en klare wandelroute volgen. Je volgt hiervoor de bordjes van de jou gekozen route. De routes kun je ook nog eens met elkaar combineren door bij de paaltjes met een rood bordje ‘keuzepunten’ over te stappen op een andere wandelroute. Op het bordje staan een letter en een nummer, die vind je ook terug op de kaart. Zo weet je altijd je weg te vinden in de Achterhoek.

Wandelkaarten
Bij de VVV’s in in de hele Achterhoek, bij Toeristische Informatiepunten en het toeristisch bedrijfsleven zijn de vier wandelkaarten van de Achterhoek te koop (vier delen: NW, NO, ZW en ZO). Op de kaarten staat ook het keuzepuntennetwerk. Kijk voor meer informatie op www.achterhoek.nl/wandelen-in-de-achterhoek.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Wat vindt u? Moet het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen?Reageren!