Afbeelding

Wordt de N18 een spookweg?

Algemeen

Wordt de N18 een spookweg?

Ik moet eerlijk zeggen, beste Grollenaren, dat de Groenlose Gids ons af en toe best op opwindend nieuws trakteert. Ja, het is hier natuurlijk geen Manhattan of zo, maar soms... Afgelopen week werden we verrast met een verhaal dat zo in het rijtje van de fantasiewereld van Harry Potter geplaatst kan worden. En dat verhaal kwam nog wel uit de raadsvergadering. Normaal toch niet echt een plek waar de wilde fantasieën hoog tegen het plafond springen. Daar kwam plotseling verrassend nieuws over de N18. Er blijkt een geheim rapport te bestaan waarin de constructie van de N18 bij Groenlo wordt aangepakt, waar met een snelheid van 100 kilometer kan worden gereden en waar in de groteske aanpak woningen moeten sneuvelen en waar ook ons lokale pronkjuweel Marveld Recreatie veren moet laten.

Het rapport daarover is nog geheim, maar ook weer niet zo geheim dat helemaal niemand het weet. Dat zou pas geheim zijn, maar nu is het geheimzinnig. Hoe komt dat nu? Dat komt omdat we een Achterhoek Board hebben waarin raadsleden zitting hebben en representanten van ondernemingen (captains of industry) en kopstukken van maatschappelijke organisaties. Een op afstand van de echte democratie geplaatst instituut, zo ongeveer. Die vogelen samen van alles uit, vooral majeure projecten, maar omdat ze dat op afstand doen onttrekt zich hun projecthonger dan toch aan een directe controle. Eenvoudige mensen zoals ik weten dan gelijk helemaal niks meer, maar ook voor de geachte raadsleden is het vissen in troebel water. Die Achterhoek Board is eigenlijk een orgaan dat getrapt is gekozen, via via dus wat overigens weer wat anders is dan doortrapt gekozen. Dat wel.

En zo maar ineens blijkt er nu een plan te bestaan dat geheim is, zo geheim dat de raadsleden van Oost Gelre het ook niet weten. Alleen de jongens die namens de raad in de Achterhoek Board zitten weten het wel, maar zeggen niks of niet alles. Schimmig! Raadslid Paul Wallerbos, zo las ik, ergert zich daaraan en hij zei - nog steeds volgens onze alerte Groenlose Gids - dat hij niet houdt van dit soort achterkamertjespolitiek.

Heb ik ooit al eens van gemeentewege iets gehoord over transparantie, open vizier, volledige inzage, of zijn dat woorden die ik heb gedroomd? Maar wat betekent die geheime operatie nu voor gewone burgers zoals ik?

Dan ga ik eindelijk in het voorjaar na een lange periode van binnen zitten d’r een weekje op uit. Het kan weer. Ik vertrek uit de Achterhoek en kom na een weekje juichend weer terug naar de stad Grol. Als ik de toren zie. Precies! Naarmate ik Groenlo nader komt alles me steeds bekender voor. Ik zie links al het markante (kerk)dorp Lievelde liggen, nog even en dan doemt de stad Grol op. Hier ben ik thuis, hier voel ik me als een vis in het water.

Maar ineens is alles anders, de N-18 wordt breder, de snelheid moet toenemen, nabij de Winterswijkseweg is geen huis meer te zien, kaalslag alom, nog slechts een halve loods van museum Stoomhoutzagerij Nahuis probeert wanhopig de kille tijd te overleven. De Oude Winterswijkseweg is weg geschoffeld en ik moet langs een half ontruimd recreatiepark razen richting Eibergen waar ik niet wil zijn.

Hoe gaat het met het museum van Olivier Bommel? Is de heer van stand veranderd in een door niemand meer gezien sjofele randfiguur? Weggedrukt door het beton?

Op hoge poten informeer ik bij de lokale politiek. Wat zijn ze daar aan het doen, roep ik wanhopig.

Ja, dat is een hele goeie vraag; dat zouden wij ook graag willen weten.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids