Bieb off you motherbieb

Bieb off you motherbieb

Bieb off you motherbieb

De openbare bibliotheken (openbare!) gaan boeken met Zwarte Piet uitfaseren. Ik ben zo blij voor ons allemaal, dat we niet zelf hoeven na te denken en een mening hoeven te vormen, dat we niet zelf worden uitgedaagd iets in de context van de tijd zien. Dat doen de bibliotheken voor ons, met deze pedagogische boekverbranding o.l.v. biebbaas Anton il-Kok.
Een Noord-Koreaans godwinnetje, maar dat mag omdat Kok voorstanders van ZP vergelijkt met fascisten. En dat is dan weer een whataboutism'tje.

In Lichtenvoorde is het makkelijk, de bibliotheek is aan het verhuizen, en verhuizen is altijd een mooie gelegenheid om je te ontdoen van dingen. In Groenlo is de bibliotheek gevestigd in het gebouw van Marianum, dus daar is het zeker van groot belang dat Zwarte Piet zo snel mogelijk verdwijnt. Stel je voor dat de leerlingen zelf een kans krijgen om een mening te vormen over een kinderboek, en dat in die beïnvloedbare leeftijd. Gelukkig zijn de meesten al veel te oud om kinderboeken te lezen en nog veel te jong om uit kinderboeken voor te lezen, of het moet bij een oppasbaantje zijn.

Vorige week was even in het nieuws dat een Utrechts statenlid Jip en Janneke zou willen verbannen, in verband met de niet meer kunnende rolbevestigende relatie tussen mannetje Jip en vrouwtje Janneke. Nou was dat bericht een beetje uit de context gehaald door een of andere rechtserukkersite, maar de toon was gezet. De PvdA-miep uit Utrecht werd vervolgens weer bedreigd, jammer.
Nou maar hopen dat de gewetensgestapo van de bibliotheken Jip en Janneke met rust laat. Tenslotte zijn het boeken van Annie M.G. Schmidt, iemand met meer talent dan 95% van alle huidige schrijvers (misschien hoor ik ook wel bij die 95%; nou ja, een krant is geen boek).

Ik las tijdens mijn Marianum-tijd alleen maar voor de lijst, daar had ik het al druk genoeg mee. Meestal boeken waar je op die leeftijd nog niet aan toe bent, veel quasi-diepzinnige maar saai geschreven boeken die wel tot de literatuur werden gerekend. Ik wist toen volgens mij nog niet wat intrinsieke motivatie was, maar als ik het al had dan werd dat er door de taaldocenten en verplichte leeslijstjes vakkundig uitgeramd.
Gelukkig kon ik daarna zelf bepalen wat het lezen waard was en wat ik daarvan moest vinden (zonder dat je er een cijfer voor kreeg). En daar moeten de bibliotheken zich niet mee bemoeien.

Het doet er trouwens niet toe of ik voor ZP of RVP ben (ik zit er ergens tussenin, maar dat hou ik voor me), maar daar heb ik Anton K. niet bij nodig. Hij is gelukkig maar ad interim. En we hoeven ons over hem geen zorgen te maken, volgens de site van de openbare ?Kulturkammer? is hij '... een ervaren interim-bestuurder in een breed maatschappelijk cultureel veld'. Een soort zppzp'er (zelfstandige plucheplakker zonder personeel).

Doei, tot volgende week. Ik ga nu verder met een boek van Stephen King over bloedzuigende vampiers. Wat overigens niet wil zeggen dat ik de normen en waarden van die vampiers goedkeur.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden