Jojo-effecten

Jojo-effecten

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, beste Grollenaren. Hoe lang is het nog maar geleden dat we ‘in ernstige mate’ rekening moesten houden met een krimp in de Achterhoek en in meerdere afgelegen gedeelten van Nederland? D’r zou bijna geen mens meer overblijven en er werd toen gefluisterd dat we hier op den duur meer wolven zouden hebben dan mensen. Ik overdrijf misschien, maar niet veel; je kunt nu eigenlijk beter zeggen dat de deskundigen overdreven. En wat las ik nu vorige week in de Gelderlander: ‘Achterhoek lijkt groei te danken aan coronacrisis’. Het is een bevolkingsgroei die in de Achterhoek niet meer is gezien sinds halverwege het eerste decennium van deze eeuw, aldus de krant.

Ik heb nog geen juichende burgemeesters gehoord. In vroeger tijden was het zo dat de gemeentelijke magistraat begin januari met trots kon vertellen dat zijn gemeente in het afgelopen jaar weer aanzienlijk meer inwoners had gekregen. Hij keek er dan zo verguld bij dat je bijna dacht dat de man zelf in niet onbelangrijke mate aan dit succes had meegewerkt. De Achterhoek groeit dus, maar dat geldt niet voor Oost Gelre. Volgens het verslag moeten wij het zelfs met 50 personen minder doen. Ik heb nog even proberen uit te vogelen hoe het met Groenlo zit, maar ook hier een (lichte) daling. Wij worden nu dus steeds unieker omdat er zo weinig Grollenaren zijn, maar wel veel andere niet-Grollenaren. Het gaat ook niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit.

Ik heb wel meteen gebeld naar het gemeentehuis in Lichtenvoorde om te horen of daar de pleuris al was uitgebroken omdat het aantal inwoners ‘onrustbarend’ daalt, maar de gemeentelijke uitgaven desondanks toch stijgen. Maar het bestuur was onbereikbaar, net als de wens om meer inwoners. Ik kreeg ineens een inval, een rare gedachte. Laat horen Torenwachter, dat kan er nog wel bij. Ik dacht ineens of de daling in Oost Gelre iets te maken zou kunnen hebben met de ontkerkelijking. Staat er ergens in oude en zeer wijze boeken niet geschreven: gaat en vermenigvuldig u? Ik moet zeggen dat die oproep wereldwijd toch behoorlijk is aangeslagen en nageleefd; niet van ze doen er niks op uit, helemaal niet! In de vele eeuwen die liggen na deze ‘oproep’ is er toch zichtbaar iets gebeurd. Maar dat die Bijbelse oproep in de gemeente Oost Gelre nu ineens aan dovemans oren lijkt te zijn gericht, aan de laars gelapt, niet nageleefd, veronachtzaamd. Vreemd, heel vreemd.

Er was nog zo’n oude spreuk: gaat en onderwijs alle volkeren. Ook mooi, maar als ik nu Amerika zie dan moet ik zeggen dat die opdracht daar nog niet geheel is uitgewerkt. Komt misschien ook omdat het nog een jong land is; ze moeten nog leren.

Terug naar de anti-krimpgemeenten in de Achterhoek. Het is een vreemd en opvallend verschijnsel dat de bevolkingsgroei hier te danken is aan de coronacrisis. Het blijkt volgens een hoogleraar, die er stevig voor heeft doorgeleerd, dat krimpregio’s als de Achterhoek voordeel kunnen hebben van corona. Dat komt voort uit de omstandigheid dat enerzijds thuiswerken nu wordt geaccepteerd en anderzijds omdat mensen ruimte zoeken. Je hoeft dus als je hier woont niet elke dag naar het westen te racen en ‘s avonds nog een keer racen, maar dan in omgekeerde richting.

Of de toestroom van mensen uit het westen naar de prachtige Achterhoek ook daadwerkelijk op grotere schaal gaat plaatsvinden de komende tijd betwijfel ik.

Ik ben geen hoogleraar, laat staan een professor, en dat word ik ook niet, maar ik denk toch dat de oude orde zich wat zal herstellen.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden