Wilko Poortman overhandigt Thomas Wallerbosch de KAPSTOK pin 2021. Daarachter Frank Beurskens (links) en Aloys te Braake. Foto: Henri Walterbos

Wilko Poortman overhandigt Thomas Wallerbosch de KAPSTOK pin 2021. Daarachter Frank Beurskens (links) en Aloys te Braake. Foto: Henri Walterbos

Pin KAPSTOK tastbare herinnering aan carnavalsloos 2021

Algemeen

‘Ik zou zeggen: Laten we allemaal de vlag uithangen met carnaval’

Door Henri Walterbos

GROENLO - Geen nieuwe campagne, geen drie dolle dagen Grolse carnaval. Het is niet anders. Geen carnaval betekent ook geen nieuwe hoogheden, geen nieuwe onderscheidingen. Ook niet van carnavalsgroepen die ieder jaar weer zeer vindingrijk en creatief zijn. Kortom geen enkele tastbare herinnering aan een carnavalsloos ‘vijfde seizoen’. Niets is minder waar. Voor KAPSTOK althans. De Karnavals Activiteiten Promotie Stichting Onder Knunnekesvlag heeft voor haar 300 donateurs kleurrijke en vrolijk ogende pins laten maken. Een collectors item dat tot in lengte van dagen blijft herinneren aan een bizar carnavalsloos jaar.

Aankloppen bij De Knunnekes
“Onze donateurs hebben we allen een brief gestuurd wat we dit jaar doen,” vertelt Wilko Poortman, voorzitter van KAPSTOK, in het bijzijn van medebestuursleden Aloys te Braake en Frank Beurskens. “Ze hoeven dit jaar niet de contributie van 28 euro te betalen al zijn er wel enkelen die dat spontaan gedaan hebben. Het geld dat we nu in kas hebben, wordt gereserveerd voor volgend jaar.” De KAPSTOK-gelden komen in de breedste zin van het woord ten goede aan de Grolse carnaval. “Iedereen die iets wil organiseren voor het carnaval, en daar financiën voor nodig heeft, kan in principe bij het bestuur van De Knunnekes aankloppen en dit wordt doorgespeeld naar ons. Niet iedereen weet dat waarschijnlijk, maar het is niet alleen voor door Knunnekes georganiseerde activiteiten of voor carnavalsgroepen. Als mensen iets willen kunnen ze aankloppen.”

Dweilpins
Om dit jaar niet geheel ongemerkt en zonder iets tastbaars voorbij te laten gaan besloten de KAPSTOK-mannen speciale pins te laten maken om straks weer op de carnavalsuitdossing te plaatsen. “Dat doen we ieder jaar al voor het dweilen op maandag en dinsdag, in samenwerking met de horeca. Dit keer hebben we het alleen ontwikkeld en gefinancierd,” gaat Frank Beurskens verder. “De leden kunnen de pin vanaf donderdag ophalen bij Slijterij Antonius. Ze dienen dan de brief te laten zien die ze van ons krijgen.”

Het ontwerp is van de hand van Bart Overkamp. Hij nam het ontwerpklusje voor KAPSTOK enkele jaren geleden over van Ard Gelinck. De pin is absoluut een leuk hebbedingetje voor de echte Grolse carnavalist. “We hebben Bart een aantal richtlijnen meegegeven van zaken die we erop willen hebben. Dat is de nar, een mondkapje met Grolse Wanten opdruk, het stadswapen van Groenlo en in plaats van de tekst ‘Grolle Alaaf’ staat er nu op ‘Grolle helaas.’ Op de achtergrond vaag zichtbaar de Achterhoekse vlag. Heel vaak is de pin gebaseerd op een oude schlager maar dat is er dit jaar niet bij,” legt Aloys het ontwerp uit. “Nu hebben de leden niet een jaar niets maar van dit bijzondere jaar wel een pin om straks op te spelden. Het zou jammer zijn dat ze van 2021 geen pin zouden hebben. Misschien wordt dit wel de meest bijzondere pin die ze ooit gehad hebben.”

‘Mooi initiatief’
De eerste pin wordt vervolgens met gestrekte armen uitgereikt aan Thomas Wallerbosch, carnavalist en hart en nieren, KAPSTOK-lid en ‘uitbater’ van Antonius in de Beltrumsestraat alwaar de pins afgehaald kunnen worden. Hij is er blij mee. “Het is een mooi initiatief dat we er stil bij staan dat we het mooiste feest van de wereld niet mogen vergeten. Het is een mooie pin geworden, al is het dan geen dweilpinnetje. Ik krijg daar toch een warm carnavalsgevoel van, al is het ‘Grolle helaas’. Dan krijgen we nog meer zin aan volgend jaar. Ik vind het hartstikke leuk dat ik het eerste exemplaar overhandigd krijg.”

Thomas is voornemens de pin met carnaval te dragen in zijn winkel en de Knunnekesvlag gewoon uit te hangen in het carnavalsweekend. “Bij Thomas zijn ook de Knunnekesvlag en -sjaals verkrijgbaar,” vult Frank aan. “Ik zou zeggen; laten we allemaal de vlag uithangen met carnaval. Het zorgt altijd voor een beetje vrolijkheid deze moeilijke tijden. Heb je geen vlag, de vlag is ook nu bij Thomas in de winkel te koop, in meerdere formaten.”

De 'dweilpin' van 2021. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids