Gemeente zoekt stembureauleden

Gemeente zoekt stembureauleden

Extra mensen nodig in verband met coronamaatregelen

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Er zijn dit jaar meer mensen nodig om te helpen op de stembureaus. Dit omdat er aan alle dan geldende voorwaarden moet worden voldaan. Burgemeester Bronsvoort zegt dat er hoogstwaarschijnlijk meer stembureaus dan gebruikelijk worden ingericht. En dat betekent dus dat er ook meer stembureauleden nodig zijn.

Aan de andere kant van de tafel
Zoals bekend worden op woensdag 17 maart aanstaande de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. Mensen met de Nederlandse nationaliteit en ouder dan 18 jaar mogen dan stemmen. Uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen ontvangen de inwoners van Oost Gelre hun stempas. Er wordt ook een kandidatenlijst meegeleverd met daarop alle kandidaten die verkiesbaar zijn; gesorteerd per politieke groepering. Om alles goed te laten verlopen is de gemeente op zoek naar enthousiaste stembureauleden. “Als stembureaulid zit je letterlijk aan de andere kant van de tafel en dat geeft een interessante blik op ons democratisch verkiezingsproces”, legt de burgemeester uit. “Het is een hele boeiende maar ook belangrijke taak. Na 21:00 uur worden de stembiljetten handmatig geteld, een hele klus. Zeker in deze tijd met alle beperkingen en voorwaarden.”

Voorwaarden
Om stembureaulid te kunnen zijn moet je op 17 maart aanstaande minimaal 18 jaar oud zijn én uiteraard die dag beschikbaar zijn. De juiste kandidaten zijn stressbestendig, representatief en behulpzaam en beheersen de Nederlandse taal goed. Als stembureaulid controleer je de stempassen, de volmachten en de identiteit. Daarnaast bewaak je de werkzaamheden, informeer je de kiezers over het stemproces en zie je toe op naleving van de coronamaatregelen. “Het gaat om lange dagen maar uiteraard wel met de nodige pauzes tussen”, licht de burgemeester toe. De werktijd is van 07:00 uur tot 14:00 uur óf van 14:00 uur tot 21:00 uur. Voor een maaltijd wordt gezorgd. Om 21:00 uur komen alle stembureauleden, ook die van de ochtendshift, helpen om de stemmen te tellen. Er staat een financiële vergoeding tegenover. “Maar veel belangrijk is natuurlijk de interessante ervaring en de maatschappelijke betrokkenheid.”

Belangstelling?
Geïnteresseerden kunnen op de site www.oostgelre.nl op de verkiezingspagina hun belangstelling kenbaar maken. “Alleen aanmelden voor het tellen kan overigens ook. Dat betekent dat je vanaf 21:00 komt helpen met het tellen van de stemmen. Als je wordt benoemd, ontvang je een aanstellingsbesluit. Daarin lees je op welk stembureau, in welke functie en in welke shift je zitting hebt. We hanteren hierbij de richtlijnen van het RIVM. Tijdens je taak als stembureaulid draag je een mondkapje en handschoenen. Wij zorgen voor alle beschermende maatregelen, zoals kuchschermen en hygiënemaatregelen. Behoor je tot één van de risicogroepen voor het coronavirus? Dan is het misschien niet verstandig je aan te melden als stembureaulid.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden