Teddy Nales met zijn uit het jaar 1975 stammende crossmotor. Foto: Theo Huijskes
Teddy Nales met zijn uit het jaar 1975 stammende crossmotor. Foto: Theo Huijskes

‘Mijn wens is om ooit nog eens naar Groenlo terug te keren!’

Algemeen

Hoe gaat het met Teddy en Ans Nales?

GROENLO - Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ is correspondent Theo Huijskes deze week te gast bij het in Borculo woonachtige echtpaar Teddy Nales (72) & Ans Nales-Rietberg (71).

Door Theo Huijskes

In 1948 geboren aan de Lichtenvoordseweg in Groenlo, in 1958 op 10-jarige leeftijd verhuisd naar het pand Café-Bar De Lange Gang oftewel Brouwerij De Klok in de Kevelderstraat en sinds 1973 woonachtig in Borculo nabij de Leo-Stichting oftewel in een buurtschap rondom voormalig Jeugdinternaat Leo-Gesticht dan wel Klein-Borculo.

Ik ben op bezoek bij geboren Grollenaar Teddy Nales, zoon van Theetje Nales en Jannie Nales-Beekman, achtereenvolgens in 1987 en 1997 overleden op respectievelijk 76- en 75-jarige leeftijd. Teddy is de oudste van het uit drie kinderen bestaande gezin Nales, dat verder bestaat uit zus Ankie, woonachtig in Groenlo en zus Elly, woonachtig in het Duitse Borken.

Werd de inmiddels legendarische horecalokaliteit De Lange Gang in hartje Groenlo in het verleden beheerd door de dames Harperink, het was de familie Nales met aan het hoofd de in Tiel geboren Jannie Nales, die er vanaf 1958 tot 1975 voor een nostalgische cafésfeer zorgde. Terwijl gastvrouw pur sang Jannie het uiterste uit haarzelf haalde om er een welkome, gastvrije en gezellige horecatoko van te maken, was het echtgenoot Theetje die zijn hele ziel en zaligheid had toevertrouwd aan een eigen vervoersbedrijf. En aan zijn grote hobby ‘de vrachtwagen’, waarvan opa Nales -destijds nog met paard en wagen- de oprichter was, hetgeen hem in Groenlo de bijnaam ‘Knolle Nales’ bezorgde.

Grolsch Brouwhuis De Lange Gang anno 1615
Teddy Nales bewaart alleen maar mooie herinneringen een de periode ‘De Lange Gang’. “Het waren in die tijd met name de vaste klanten, noem het gezellige kroegtijgers, die ons café bezochten om niet alleen een drankje te nuttigen, maar ook om lol te trappen en daarnaast het laatste nieuws te delen. Een periode die absoluut niet meer te vergelijken is met de huidige tijd.” Als geboren Grollenaar is Nales blij en trots dat men het historische pand als ‘Grolsch Brouwhuis De Lange Gang anno 1615’ in ere heeft kunnen houden. Na de periode Nales werd het café gedurende een vijftal jaren bestierd door het echtpaar Fons en Maria Monasso, waarna Angela Monasso en dat eveneens vijf jaar van 1980 tot 1985 het stokje overnam. Vanaf 1985 zijn het Tom en Brigitte Rooks, die in samenwerking met de Koninklijke Grolsch voor tal van nieuwe initiatieven hebben gezorgd. Zo kreeg het pand in 2015, dit ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Grolsch, de nieuwe naam Grolsch Brouwhuys De Lange Gang. Het in 1615 door Willem Neerfeldt voor meester Grolsch-bierbrouwer Peter Kuijper aangekochte pand, waarin naast de aanwezigheid van alle horecafaciliteiten dankzij verhalen, films en foto’s ook rondleidingen worden georganiseerd. En dit alles onder het motto ‘Vakmanschap is meesterschap!’

Bewogen, maar tegelijkertijd mooie jaren meegemaakt
Na de basisschool in Groenlo met daarna studies in onder andere Borculo en Arnhem en vervolgens een opstart als kok bij de horecabedrijven Haarhuis in Arnhem, De Graafschap in Doetinchem en Bulten in Winterswijk, solliciteerde Teddy Nales naar de functie van kok bij de Leo-Stichting in Borculo. “Daar begon ik op 1 januari 1966, waarbij ik mede door de aanwezigheid van goede collega’s, mij helemaal in dit prachtige vak kon uitleveren. Alle nieuwe ontwikkelingen aan het eind van de vorige eeuw hadden tot gevolg dat er een eind kwam aan het hebben van een eigen, zelfstandige keuken binnen de Leo-stichting. Dit had tot gevolg dat ik tijdens het laatste deel van mijn circa 45-jarig dienstverband van werk moest switchen. En wat heet switchen? Ik kreeg een functie in het kader van de crisisopvang van jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Dit ook vanwege het feit dat de Leo-stichting een periode lang de functie heeft gehad van een inrichting voor jeugd-tbs. Desalniettemin werk dat voor mij een openbaring betekende met het gevolg dat ik hierin veel inzet en betrokkenheid heb geïnvesteerd. Toen ook hieraan binnen de stichting een einde kwam, heb ik de laatste jaren vóór mijn pensionering, en dat overigens ook met veel plezier, gesleten als sporthalbeheerder binnen de organisatie. Aan mijn werk is hier in 2011 een eind gekomen, maar niet aan ons woongenot. De rustige, natuurschoonrijke omgeving van ons huis aan de Alexandrinalaan, heeft gezorgd dat wij hier nog steeds woonachtig zijn. En dat ondanks mijn nog altijd levende wens om ooit naar Groenlo terug te keren.”

De motorsport blijft een hobby tot aan mijn dood
Terwijl echtgenote Ans binnenkomt na een bezoekje aan de dochter, vertelt Teddy Nales dat hij Ans, in 1949 in Harreveld geboren, heeft ontmoet op de kermis in Vragender. “Zij heeft voorheen ook een aantal jaren bij ons in het café in Groenlo gewerkt.” Wanneer Ans zich in het gesprek mengt, komen ook zaken als kinderen en hobby’s ter sprake. “Wij zijn in 1973 getrouwd en ik schrik wanneer ik besef dat dit inmiddels alweer 47 jaar geleden is. Maar wij zijn gelukkig met onze kinderen, te weten dochter Senta (45 jaar), die in Ruurlo woont, en zoon Sjoerd (42 jaar), die in België woont”, aldus Ans, waarna Teddy het gesprek weer overneemt en een, noem het maar levensverhaal vertelt over zijn grootste hobby: motorcross. “Samengevat heb ik inmiddels al meer dan 50 jaar zelf gecrost en heb ik mij gedurende dezelfde periode ingezet voor de motorcross in deze regio. Die inzet is met name de MACL in Lichtenvoorde en indirect het jaarlijkse festivalspektakel Zwarte Cross ten goede gekomen. Een jarenlang dienst-, noem het vrijwilligersverband, waarbij ik mij op tal van terreinen en in het bijzonder wat betreft het beheer van de materialen heb ingezet”, aldus Teddy, die mij deze keer in de functie van fotograaf meeneemt naar de naastgelegen garage/werkplaats om een daar een foto van hem te maken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant