Sander van Dongeren in zijn kamer achter de computerapparatuur. Foto: Theo Huijskes

Sander van Dongeren in zijn kamer achter de computerapparatuur. Foto: Theo Huijskes

Theo Huijskes

Sander van Dongeren blijft ook in coronatijd positief gestemd

Algemeen

‘Het leven is veel te mooi om er niet van te genieten!’

Door Theo Huijskes

GROENLO - Wanneer hij op 13 oktober 1981 en dat op 11-jarige leeftijd onderweg is naar het sportcomplex van zijn grote liefde, de voetbalvereniging Grol, wordt hij op de Oude Winterswijkseweg in Groenlo door een auto aangereden en daarbij het slachtoffer van een ernstig verkeersongeluk. Maar met het tijden lang in coma te hebben gelegen en daarbij in het ziekenhuis in Enschede diverse operaties te hebben ondergaan, vecht hij voor zijn leven. Dat bijna niet te winnen gevecht weet hij te overleven, gevolgd door een intensief en langdurig revalidatieproces waarna Sander uiteindelijk voor de rest van zijn leven in een rolstoel belandt. Met een meer dan positieve instelling knokt hij zich door deze niet in woorden uit te drukken tegenslag heen.

Ik ben op bezoek bij Sander van Dongeren, geboren 7 januari 1970 en sedert februari 2017 woonachtig in een eigen appartement van de onder de Stichting De Lichtenvoorde ressorterende en in Groenlo gevestigde woonvoorziening De Schans/Jaartsveld. Blij en enthousiast vanwege mijn bezoek laat Sander -sedert enkele weken de leeftijd van 51 jaar bereikt hebbende- mij weten dat het goed met hem gaat. Dit laatste weer relativerende met de mededeling dat hij sinds vier maanden herstellende is van een driedubbele beenbreuk, opgelopen bij een val in zijn woning. Om daar direct aan toe te voegen dat hij nu nog enkele malen per week therapeutische begeleiding geniet bij het herstel.

Goede band met mijn vader en zus
Wanneer ik hem vraag of hij voor het ongeluk is geboren, nu hij tegelijkertijd ook nog eens te maken heeft met de coronacrisis, antwoordt Sander kort en resoluut. “Ben je mal, het gaat allemaal de goede kant op. Wij moeten met ons allen niet zo zeuren of klagen. Weet je wat voor ieder mens het allerbelangrijkste medicijn is en dat ongeacht wat je meemaakt? Het op ieder moment in je leven een positieve instelling aan de dag leggen.” Denk je nog wel eens terug aan dat ongeluk in 1981? “Welnee ………. Dat is verleden tijd, daar moet je geen negatieve energie meer in investeren. Je moet genieten van iedere dag. Het leven is veel te mooi om er niet van te genieten. Daarnaast heb ik een goede band met mijn vader, die mij wekelijks opzoekt en ook met mijn zus, die in Eibergen woont en praktisch iedere zaterdag even langskomt. Helaas moet ik mijn moeder, die begin 2017 overleed missen, maar ook in dat geval moet je niet bij de pakken neer gaan zitten en altijd aan de mooie tijden en dingen denken, die je met haar hebt meegemaakt. Het gevolg van haar overlijden is wel dat ik hiernaartoe moest verhuizen. Maar ook die verandering heeft weer voor nieuwe ervaringen in mijn leven gezorgd. Ik heb het hier goed naar mijn zin. Verzorg het ontbijt en de lunch zelf en krijg vanuit de centrale keuken iedere dag een geweldig diner voorgeschoteld. Naast het hebben van Wijnand Bekken uit Zieuwent als goede buurman, die hier samen met zijn vrouw woont, vermaak ik mij prima voor de tv en achter de computer.”

De bar gaat op drie weekendavonden open
Sander van Dongeren verblijft op vier dagen in de week in het Activiteitencentrum Groenlo, waar hij onder begeleiding meedoet aan tal van activiteiten en zich daarnaast dienstbaar maakt door boodschappen te doen voor zowel de begeleiders als de collega-aanwezigen. “Wij zijn daar met circa 25 personen van allerlei leeftijden en worden beziggehouden door zes begeleiders. Een plezierige en vooral nuttige dagbesteding.” Heb je verder nog hobby’s? “Naast het computerwerk is voetbal mijn grootste hobby en daarbij is al mijn aandacht en support gericht op landelijk maar één club en dat is Ajax en plaatselijk en regionaal maar één club en dat is Grol. Jammer dat bij Grol alles vanwege corona stilligt. Ik ben een vaste supporter van Grol 1 en ben zowel bij de thuis- als uitwedstrijden van de partij. Door de jaren heen heb ik er vele vrienden gemaakt, zoals onder anderen de beide huidige trainers William Krabbenborg en Jos Heutinck.”

En wat tenslotte niet onvermeld mag blijven, is toch het hebben van een eigen bar? “Die heb ik hier geheel voor mijzelf ingericht. Pas op, die bar is alleen open op de drie avonden in het weekend. Ik drink dan op een avond twee biertjes, dus in totaal zes in het weekend. Dat zijn drie Herfstbokjes, die ik betrek via Jumbo en drie speciaal biertjes, die ik koop bij Jan’s Dranken. Daarom zeg ik tegen alle lezers van de Groenlose Gids: Proost op het leven en blijf niet alleen gezond, maar vooral positief!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant