Een Koninklijke Onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) voor Corrie Langelaar bij haar afscheid als burgemeester van de gemeente Lisse.
Een Koninklijke Onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) voor Corrie Langelaar bij haar afscheid als burgemeester van de gemeente Lisse. Theo Huijskes

‘Aan Groenlo bewaar ik warme herinneringen!’

Algemeen

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ heeft correspondent Theo Huijskes deze week een ontmoeting met Corrie (van Zon-) Langelaar (72), van 1991 tot 1998 burgemeester van de gemeente Groenlo.

GROENLO - “Wanneer ik aan mijn periode in Groenlo terugdenk, maakt zich een blij gevoel van mij meester. Trotse gevoelens overheersen, omdat ik, voorafgaande aan een 13-jarige periode als eerste burger van de gemeente Lisse, als burgemeester heb mogen debuteren in niet alleen het bijzondere, maar tevens hechte en gezellige vestingstadje Grolle. Dat was in de periode 1991-1998, toen Groenlo nog een zelfstandige gemeente was. Daarmee had Groenlo als eerste gemeente in de Achterhoek een vrouwelijke burgemeester. Ik ben de inwoners nog steeds dankbaar, omdat ik daar het vak van burgemeester pas echt heb mogen leren. Zeker achteraf gezien merk ik Groenlo daarom aan als een grote stad in het klein, waar ik in al die jaren helemaal mijzelf heb mogen zijn!”

De mooiste tijd van ons leven hebben wij in Groenlo doorgebracht
Corrie Langelaar, geboren op 14 oktober 1948 in Maastricht en inmiddels 72 jaar jong, reageert enorm enthousiast wanneer ik haar vraag voor deze rubriek. “Deze uitnodiging waardeer ik ten zeerste. Alleen al omdat wij de mooiste tijd van ons leven in Groenlo hebben doorgebracht. En die uitspraak gaat met geen enkel vleugje Grolse wind gepaard. Zowel in de leef-, woon- als werkgemeenschap Groenlo kwam ik in een warm nest terecht, waarbij ik alle ruimte kreeg om mij te oriënteren en daar naar te handelen. Ook een tijd waarin onze kinderen nog echte pubers waren, gingen studeren en niet te vergeten gingen stappen in het uitgaansleven van Groenlo.” Aldus Corrie Langelaar, die op Limburgse grond, in een religieus gezin werd geboren, dat bestond uit twee jongens en twee meisjes. Onder het mom van ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’, zorgde zij samen met echtgenoot Jos van Zon, waarvan zij is gescheiden, eveneens voor een gezin met vier kinderen, te weten de zonen Sander (Groenlo) en Bart (Zoetermeer), en de twee dochters (adoptiekinderen): Irene (Engeland) en Gerdie (Amsterdam). “En daarnaast zijn wij erg gelukkig met zes kleinkinderen en ook nog eens drie bonus-kleinkinderen.”

Van verpleegkundige opgewerkt naar raadslid, wethouder en burgemeester
Ook in haar jeugdjaren was Corrie Langelaar een bezige bij. Zo gaf zij met veel liefde en zorg invulling aan het vak van verpleegkundige, was verder werkzaam in de psychiatrie en was betrokken bij de oprichting van een peuterspeelzaal in Swalmen. In deze voormalige gemeente, sinds 2007 behorende tot de gemeente Roermond, is Corrie Langelaar haar politieke carrière begonnen. Eerst als raadslid en na anderhalf jaar werd zij vijf jaar lang wethouder. Ook toen zij in Apeldoorn woonde, bleef de politiek haar boeien; namens het CDA had Corrie twee jaar lang zitting in de gemeenteraad. De ervaring die zij in deze raadsperiode opdeed, waren voor haar de belangrijkste drijfveer om een gooi te doen naar het burgermeesterschap, dat vervolgens een invulling kreeg met zeven jaar Groenlo en dertien jaar Lisse.

“Het was een prachtige periode”, vertelt Corrie Langelaar. “Het werk heb ik ruim twintig jaar met enorm veel plezier gedaan. Ik heb in die periode mogen ontdekken dat het ambt van burgemeester voor mij geschapen is. Waarschijnlijk is dit omdat ik altijd midden tussen de mensen wil staan en het vak op een pure natuurlijke wijze wil uitoefenen. Een autoritaire houding past mij niet. In mijn beleving was ik in navolging van Groenlo ook in Lisse gewoon één van de inwoners. Als gevolg daarvan is het mijn stellige overtuiging dat daarom het werken in zowel Groenlo als in Lisse voor mij één groot feest was.”

Van het ‘Stadje van plezier’ naar de ‘Bollenstreek en Keukenhof’
Terugkomende op de periode Groenlo, beschouwt Corrie Langelaar het nog altijd als een gedenkwaardig iets dat onder haar leiding als burgemeester de Grolsch Bierbrouwerij geboorte- en vestigingsplaats Groenlo inruilde voor een nieuwe locatie in Boekelo. “Wat ik verder nooit vergeet, is de dood van Marietje Luttikholt-Raben, die in januari 1994 in het door haar opgerichte inloophuis ‘De Ni’je Poorte’ met messteken om het leven werd gebracht. Maar laten wij ons verder beperken tot de leuke dingen en dan denk ik in het geval van Groenlo, inclusief de aangrenzende buurtschappen Zwolle en Eefsele, aan Carnaval en Kermis. Als geboren Limburgse en dat later onder andere als wethouder in Swalmen, weet ik iets van carnaval onder de grote rivieren, maar ik heb ervaren dat ze er in Groenlo niet voor onder doen. Dit in tegenstelling tot Lisse, waar jaarlijks alles in het teken staat van de bollenvelden met centraal het bloemenparadijs Keukenhof. Als zogenoemde derde ‘Bollenstreekburgemeester’ heb ik in het inmiddels zeventig jaar bestaande park ontmoetingen mogen hebben met tal van nationale en internationale, hoog aangeschreven personen, zoals met praktisch alle leden van het Koninklijk Huis in Nederland. Maar dat is allemaal verleden tijd. Tegenwoordig onderhoud ik een goed contact met mijn ex Jos van Zon en zijn echtgenote, woon ik alweer tien jaar heel gelukkig samen met mijn nieuwe partner Maas Karman en maken wij samen vanaf onze thuisbasis in Ede vakantiereizen over de gehele wereld en dat van Japan tot Australië en van Costa Rica tot Indonesië.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant