De huidige zogenoemde ‘Kapotte Brug’, die in Groenlo niet meer weg te denken is. Foto: Theo Huijskes

De huidige zogenoemde ‘Kapotte Brug’, die in Groenlo niet meer weg te denken is. Foto: Theo Huijskes

Theo Huijskes

De geschiedenis van de ‘Kapotte Brug’

Algemeen

Nostalgische herinnering aan wrakke oversteek van de Slinge

Door Theo Huijskes

GROENLO - Toekomstige bewoners van het nieuwe woningbouwplan Oldenhuis aan de Borculoseweg in Groenlo hebben geen kans dat ze in de 'Kapotte Brug' komen te wonen. Deze straatnaam is wel voorgesteld door de Werkgroep Straatnaamgeving Oost Gelre (WSOG), in nauwe samenwerking met de OVG (Oudheidkundige Vereniging Groenlo) maar wordt in het woningbouwplan Oldenhuis niet toegepast. Wel wil men in Groenlo de nostalgische herinnering aan de oude brug over de Slinge hoog houden. De naam ‘Kapotte Brug’ hoopt men in de (op dit moment nog niet aan de orde zijnde) plannen rond de brug zelf te kunnen gebruiken.

Voor de straten zijn historische namen voorgesteld. Een en ander overeenkomstig de enkele jaren geleden gemaakte afspraak om met passende straatnamen de historie van het Grolse vestingstadje in ere te houden. Na goed overleg tussen WSOG en OVG is al besloten om de namen Slingepad, Oldenhuis, Blekerij en Weverij aan de straten in het nieuwbouwplan toe te kennen. De daarbij aangegeven tekst en uitleg wijzen uit dat de drie laatste namen verwijzen naar voormalige in die buurt gevestigde bedrijven. De naam Slingepad is gebaseerd op de voormalige ligging van de Slinge dwars door het huidige nieuwbouwplan. Maar waar komt het voorstel voor de straatnaam ‘Kapotte Brug’ vandaan?

Brug met gaten
Navraag bij Grollenaar Ben Verheij, voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, die op korte afstand van de bewuste brug woont, leert dat de aanduiding ‘Kapotte Brug’ dateert uit de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. "In die tijd verkeerde deze brug praktisch doorlopend in een slechte toestand. Er was altijd sprake van achterstallig onderhoud, dat meestal tot uiting kwam door gaten in het midden van de brug, veroorzaakt door vernieling of verrotting van enkele planken. Daar maakte men zich in de regel niet al te druk over, omdat de brug praktisch alleen gebruikt werd door bewoners van de Vrakkinkweg en de Oude Borculoseweg. Dat waren in die tijd slechte, moeilijk berijdbare zandwegen.”
Verheij kan zich nog goed herinneren dat de plaatselijke overheid het gebruik en daarmee het werkelijke nut van de brug ging meten met het aanbrengen van een soort teller. Om de brug te blijven behouden werd daarop met de buren afgesproken om zoveel mogelijk gebruik te maken van de brug. "Toen gingen ze er wel vijfmaal per dag overheen, terwijl dat normaal slechts één keer in de week was.”

Gevaarlijke situatie bij hoog water
Ook de bijna 80-jarige Theo Luttikholt, geboren aan de Vrakkinkweg op een steenworp afstand van de brug, kan zich alle taferelen nog herinneren als de dag van gisteren. “Wij hadden thuis een gezin met twaalf kinderen en woonden eigenlijk helemaal geïsoleerd. Enerzijds omdat de Vrakkinkweg, in die tijd de Waterstegge genoemd, doorlopend dramatisch slecht berijdbaar was en omdat de Kapotte Brug bij hoog water vaak te gevaarlijk was om zeker door ons als kinderen te worden gebruikt. Om het nog maar niet te hebben over het door het Winterswijkse riool vervuilde Slingewater."
"Toch maakten wij als kind wel enkele malen per dag gebruik van de brug om naar school te gaan. Bovendien hadden mijn ouders grond liggen aan de andere zijde van de Slinge en de brug was ideaal om daar snel te komen. Maar ik kan mij de brug van toen alleen maar herinneren in een hopeloze, onverantwoorde toestand, terwijl de gemeente er geen geld voor over had om dat te herstellen”, aldus Theo Luttikholt.

Goede staat
Anno 2021 verkeert de 'Kapotte Brug' in een goede staat. De brug heeft een belangrijke functie in alles wat te maken heeft met het Programma Stad Groenlo in het algemeen en de toeristische aandacht voor het vestingstadje Grolle in het bijzonder. Zo is de Halve Maanweg, die vanaf het centrum van Groenlo over de Kapotte Brug richting de Vrakkinkweg leidt, opgenomen in diverse knooppuntenroutes voor fietsers en wandelaars.

Het verwijzingsbordje met daarop de tekst ‘Kapotte Brug’, staand aan de Vrakkinkweg. Foto: Theo Huijskes

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant