Jan en Mia Reukers-Huijskes in hun appartement in wooncomplex Raveleijn. Foto: Theo Huijskes
Jan en Mia Reukers-Huijskes in hun appartement in wooncomplex Raveleijn. Foto: Theo Huijskes (Theo Huijskes)

Reukers: Voor Groenlo meer dan alleen een bouwbedrijf!

Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ is correspondent Theo Huijskes deze week op bezoek bij het echtpaar Jan en Mia Reukers-Huijskes, geboren in respectievelijk Groenlo en Winterswijk en thans woonachtig in het appartementencomplex Raveleijn in Groenlo.

Door Theo Huijskes

GROENLO - Als algemeen directeur heeft hij 40 jaar achtereen de scepter gezwaaid over het niet alleen in Groenlo, maar ook buiten het vestingstadje en zelfs ver daarbuiten bekende en tevens inventieve bouw- c.q. aannemersbedrijf Reukers BV. In 2003 bij zijn afscheid werd het succesvolle bedrijf, dat naast imposante vormen van utiliteitsbouw het zogenoemde klantenwerk hoog in het vaandel had staan, overgedragen aan Heijmans Bouw NV en werd hij op 29 april 2004 onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een groots eerbetoon, dat hem niet alleen ten deel viel als gevolg van zijn inbreng in het familiebedrijf, maar ook vanwege de uitoefening van tal, aan zijn werk gerelateerde nevenfuncties en zijn inzet op diverse terreinen ten behoeve van de Groenlose gemeenschap. Wij hebben het over Jan Reukers, geboren op 16 mei 1940 en derhalve zondag aanstaande 81 jaar jong.

Met dank aan vader Hein en de broers Gerard en Wim
In het appartement met uitzicht op het Grolse dierenpark Halve Maan geeft Jan, bijgestaan door echtgenote Mia, tot hun huwelijk kleuterleidster in Winterswijk en Aalten en na hun huwelijk zijn grote steun en toeverlaat, een kijkje in zijn leven. Een leven dat grotendeels in het teken staat van het door zijn vader Hein Reukers in 1931 van de familie Nales overgenomen bouwbedrijf. “Tegenwoordig ondenkbaar, maar in die tijd speelde het een en ander zich af in een werkwinkel annex kantoor middenin de Beltrumsestraat met een werkplaats aan de Lichtenvoordseweg”, vertelt Jan Reukers.

“Vanaf 1963 was het kantoor gevestigd in de Lievelderstraat en de werkplaats aan de Marhulzenweg, waarna gedurende de laatste periode van het bestaan alles was ondergebracht op de locatie aan de Parallelweg. In het 72-jarige bestaan, dat begon met slechts acht werknemers en uitgroeide naar 120 mensen op de loonlijst, hebben wij mooie bouwwerken mogen verwezenlijken. Zoals in Groenlo naast talrijke woningen bijvoorbeeld de verpleegstersflat bij het ziekenhuis, in die tijd in dubbel opzicht een hoogtepunt, en vervolgens aan woonzorgcentrum De Molenberg. En verder nieuw- en verbouw van tal van grote bedrijven, zoals Nedap en Welgro, en buiten Groenlo diverse onderwijs- en andere gebouwen alsmede sportaccommodaties in onder andere Hengelo Ov., Eibergen en Borculo. Daarbij niet te vergeten de mogelijk meest uitdagende klus in het bestaan van Reukers Bouw BV: de nieuwe Grolsch Brouwerij in Boekelo. Ook hebben we veel werkzaamheden in het Duitse grensgebied verricht en dat wij in goed overleg ook veel hebben gewerkt met collega-aannemers.”

Daarbij wil Jan zijn beide broers Gerard en Wim, adjunct-directeuren voor respectievelijk de administratie en de uitvoering niet onvermeld laten. Zij zijn op de veel te jonge leeftijd van 58 jaar (Gerard) en 68 jaar (Wim) overleden.

Kinderen en kleinkinderen 
Jan, komende uit een gezin met zeven kinderen, waarvan er vier zijn overleden, en Mia, geboren op 1 februari 1940 en komende uit een gezin met acht kinderen, waarvan er twee zijn overleden, hebben elkaar voor het eerst ontmoet tijdens de Grolse Kermis in 1961. Dat was in de voormalige horecalokaliteit De Pelikaan, waar aannemer vader Hein Reukers aan de stamtafel sprak met Mia’s vader Harry Huijskes, oprichter van textielfabriek De Tuunte in Winterswijk.

“Wij zijn getrouwd in 1966 en hebben - voor we hier in Raveleijn kwamen - gewoond aan de Lichtenvoordseweg en op De Horst. We hebben drie dochters (Mariëlle, Stephanie en Angelique), die samen met hun partners dichtbij in Groenlo wonen, én gezorgd hebben voor tien kleinkinderen, waarvan er helaas één is overleden. Over onze grootste vorm van rijkdom gesproken!”, aldus Jan en Mia in koor. Ook zijn ze blij met hun vrienden en kennissen, die het paar heeft leren kennen bij hun hobby’s, zoals kegelen en bridgen. Aangevuld met diverse bestuursfuncties van Jan in de bouw. Ook was hij medeoprichter van de Industriële Kring, zat hij in de Raad van Toezicht van het SKB en was hij daarnaast 40 jaar lid van de Rotary.

Jongste prins van Groenlo
Jan Reukers beschouwt het nog altijd als een hoogtepunt dat hij in 1965 op 24-jarige leeftijd, onder het motto ‘Ne schep d’r boavenop!’, werd gekozen tot tweede stadsprins van carnavalsvereniging De Knunnekes. Met aan zijn zijde zwager Harry Huijskes (Harry van De Tuunte) als adjudant, die daarmee binnen de Grolse carnavalsclub als in Winterswijk geboren en woonachtige flamboyante Bourgondiër een uitzonderingspositie bekleedt.

“Ik ben er trots op dat ik na inmiddels maar liefst 57 Grolse hoogheden nog altijd de jongste ben, die dat eervolle ambt heeft mogen bekleden. Ik herinner mij nog goed dat president Jan Ankoné en vorst Jan Dietz van De Knunnekes, beiden overleden, mij daarvoor op ons kantoor benaderden. De reactie van mijn vader was destijds: ‘Je mag het alleen doen wanneer het werk hier er niet onder lijdt!’ Een prachtige ervaring, wat ik ook kan zeggen van ons lidmaatschap van de Leo Harmonie, nu Muziekvereniging Groenlo geheten. Naast mijn vader en ik zijn ook Gerard en Wim jaren achtereen actief musicerend lid geweest van ‘de Leo’. Een vereniging, die wij als familie altijd een warm hart hebben toegedragen, wat ik nog steeds in ere probeer te houden als één van de commissarissen van Muziekvereniging Groenlo.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden