<p>Tonnie Weikamp staand te midden van muzikanten van de Rainbowband tijdens een optreden bij Zozijn in Wilp. Foto: eigen foto.</p>

Tonnie Weikamp staand te midden van muzikanten van de Rainbowband tijdens een optreden bij Zozijn in Wilp. Foto: eigen foto.

Rainbowband dringend op zoek naar oefenruimte met opslag

'Als ik in september niets heb dan kan het heel goed zijn dat dat het einde van de Rainbowband betekent'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - ‘Hallo Rainbowbandleden. Naar aanleiding van de reacties van jullie ouders en begeleiding, zullen er géén repetities en ook géén optredens plaatsvinden. Tot nadere berichten. Met vriendelijke groeten, Tonnie, Leo, Dorien en Willy.’ Een bericht dat al 14 maanden op de site van de Rainbowband staat vanwege de coronapandemie. Krijgt de samenleving zo langzamerhand enigszins uitzicht op het opengaan van de samenleving, voor de Rainbowband hangt de toekomst echter aan een zijden draadje. De Rainbowband zit zonder repetitieruimte. “We zijn op zoek naar een vast onderkomen. Niet alleen om te repeteren maar ook om de instrumenten en installatie in op te slaan,” luidt muzikaal leider en begeleider Tonnie Weikamp de noodklok.

“In een gebouw van de werkvoorziening Hameland zijn we ooit met twaalf mensen begonnen en nu zijn er veertig leden. We bestaan nu 27 jaar en zaten tot voor kort in het voormalige pand van Lidl aan de Koemstraat. Daar zitten we nu precies vijf jaar. We konden hier dankzij de eigenaar van het gebouw gratis terecht. Maar de gemeente heeft het opgekocht en in juli wordt begonnen met de sloop. Dat houdt in dat we daar niet meer terecht kunnen. Het is de zesde keer dat we gaan verhuizen.”

Stekker er uit
Het gaat Tonnie aan zijn hart. “Normaal gesproken is de periode half juni tot eind september, tot na de kermis in september, de vakantie van de Rainbowband. Als ik dan geen nieuwe oefenruimte heb, dan kan het heel goed zijn dat dit het einde van de Rainbowband betekent. Dan moet ik de stekker eruit trekken. Daar ben ik bang voor. Dat zou zo jammer zijn. De Rainbowband is zo belangrijk voor die mensen. Je kunt niet te veel wisselen met deze mensen omdat ze structuur nodig hebben. Ik moet nu eigenlijk al helemaal opnieuw beginnen. Sinds een tijdje komt een van de leden één keer in de week in mijn oefenruimte thuis om een uur te trommelen. Dit in overleg met een van zijn begeleiders, want hij zakte heel erg terug. Die man leeft helemaal weer op. En dan de telefoontjes: ‘Tonnie, we missen jou. We mogen niet knuffelen; mogen we alweer muziek maken?’ ‘Nee dat mag niet’, zeg je dan. ‘Maar we willen zo graag.’ Zij missen die contacten heel erg, maar het kan ook zomaar zijn dat ze straks een andere invulling op de vaste maandagavond krijgen, dat ze wat anders gaan doen en er mee stoppen.”

Gemeente
Weikamp vervolgt: “We zijn in gesprek met de gemeente. Zij willen proberen ons te helpen, maar dat zal lastig worden. Scholen die nu bijvoorbeeld al leeg staan worden gesloopt, dus kunnen we daar niet terecht. We wachten nu op een reactie van hun kant. Een volgend probleem is dat we niet beschikken over geldelijke middelen. De leden betalen contributie, maar moeten ook hun taxi betalen van en naar de repetitie en optredens. Van de contributie verzorgen we de koffie tijdens de repetities en eenmaal per jaar een barbecue. Daar sparen we ook voor met de - geringe - inkomsten van optredens. We spelen veelal voor verenigingen die ook niet veel in kas hebben. En we komen met veertig mensen. Als men daar ook al de consumpties voor moet regelen dan kun je niet veel meer vragen voor een optreden. Daarom komt er weinig in kas. Ook het materiaal betalen we zelf en wij moeten het dan ook vooral van giften en donaties hebben. Met elke donatie zijn we erg blij."

Het huidige pand mocht gratis worden gebruikt. Misschien kan de band wel in een anders leegstaand pand terecht, maar als daarvoor dan huurders worden gevonden, moet er weer worden verkast. "Zekerheid hebben we dan niet, en bovendien: al die wisselingen, dat kunnen onze leden mensen niet aan. We kregen wel een ruimte aangeboden waar we vanaf 20.15 uur terecht kunnen. Maar dat wordt te laat voor de leden. En verder: we hebben niet alleen repetitieruimte nodig, maar ook opslagruimte voor onze instrumenten. We moeten alles kunnen laten staan, of eenvoudig kunnen wegruimen in naastgelegen opbergruimte. Het is voor ons ondoenlijk om alles elke keer te versjouwen en in onze aanhangwagen te pakken. Dat is lichamelijk te zwaar voor ons.” Overlast voor de omgeving van een nieuwe plek is niet te verwachten volgens de bevlogen Rainbowband-voorman. “Overlast en lawaai valt heel erg mee. De leden blijven niet hangen. Er zullen een paar busjes komen die mensen brengen en ophalen na de repetitie.”

Nood hoog
De nood is hoog, vandaar dat een beroep gedaan wordt op de gemeenschap Lichtenvoorde en omstreken, eigenlijk op heel Oost Gelre, al is de wens om in Lichtenvoorde te blijven groot. Dit vooral vanuit praktisch oogpunt. “Er komen leden uit Winterswijk, Aalten, Lochem, Zutphen, Groenlo, maar er wonen ook veel leden in Lichtenvoorde die vaak op eigen gelegenheid komen. Mochten we echt alleen in een andere plaats binnen de gemeente terecht kunnen, en als dat dan een plek met toekomst is, dan moeten we toch afwegingen maken. Dan moeten we om te beginnen in overleg met ouders en begeleiders van onze leden om te kijken of die locatie haalbaar is.”

Wie contact op wil nemen met Tonnie Weikamp kan dat doen via 06 – 44 045 436.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden