<p>Onder het toeziend oog van voorzitter Jeroen Tank onthult Paulien Garstenveld het naambordje. Foto: Theo Huijskes</p>

Onder het toeziend oog van voorzitter Jeroen Tank onthult Paulien Garstenveld het naambordje. Foto: Theo Huijskes

Seizoenstart in het teken van wijlen beheerder Henny Garstenveld

Stadsboerderij Grolle vanaf 14 juni weer open voor publiek

Door Theo Huijskes

GROENLO - De zon staat hoog aan een onbewolkte hemel. Er is gezorgd voor koffie en thee met gebak en voor later op de middag staan de drankjes reeds klaar. Kortom, er heerst een gezellige drukte in de achtertuin van de in de Notenboomstraat gevestigde Stadsboerderij. De plek waar bestuursleden en vrijwilligers van de Stichting Stadsboerderij Grolle, alsmede enkele genodigden zijn samengekomen om niet alleen een nieuwe start te maken, maar ook om alsnog te zorgen voor een eerbetoon aan het adres van wijlen Henny Garstenveld. De beheerder, die op 14 oktober van het vorige jaar op passende wijze afscheid zou nemen, hetgeen als gevolg van de coronacrisis geen doorgang kon vinden, kwam op 15 december 2020 vrij plotseling en dat op 74-jarige leeftijd te overlijden. In deze coronatijd diende zich afgelopen vrijdag de eerste mogelijkheid aan om zowel aan enerzijds het afscheid als anderzijds het overlijden aandacht te besteden.

Naast een toespraak van voorzitter Jeroen Tank kreeg het een en ander onder andere invulling met een onthulling door Henny’s echtgenote Paulien van een naambordje met daarop de naam ‘Garstenveld’, toegekend aan de kapschuur, de laatste op initiatief van Henny Garstenveld gerealiseerde uitbreiding van de museumboerderij. Daarbij kreeg Paulien Garstenveld tevens een boeket bloemen aangeboden en werden beide dochters Suzan en Ilse in het totale eerbetoon betrokken. Moeder en dochters anticipeerden hierop door alle bestuursleden en vrijwilligers een cadeautje aan te bieden. Een pakketje dat vader Henny had voorbereid ten behoeve van zijn helaas in de maand oktober afgelaste afscheid.

‘Henny was dag en nacht in de weer voor de Stadsboerderij!’
Jeroen Tank memoreerde nog eens dat het overlijden van Henny is ingeslagen als een bom, om vervolgens op uitvoerige wijze in te gaan op alle verdiensten die betrokkene heeft gehad voor de Stadsboerderij. “Toen wij jaren geleden Henny hebben gevraagd om zich in te zetten voor deze boerderij, hadden wij te maken met een bijna leegstaand gebouw dat een totaal verpauperde indruk maakte. Desondanks was Henny bereid om de kar te gaan trekken, maar dit wel onder de voorwaarde dat hij het mocht doen in samenwerking met zijn steun en toeverlaat: Sylvia Wentink. Daarnaast moest er een ondernemersplan komen met daarin het totale scala aan voorwaarden en met name wensen. Vervolgens wist Henny, bijgestaan door enthousiaste vrijwilligers, er iets moois en dat helemaal in stijl van te maken. Het gevolg hiervan was dat op zaterdag 29 juni 2013, in het bijzijn van een groot aantal genodigden, de heropening van de Stadsboerderij plaatsvond. Een prachtig resultaat dat vervolgens tot gevolg had dat er jaarlijks zo’n slordige 2.500 bezoekers konden worden geregistreerd. Dit succes was mede het gevolg van het feit dat Henny met al de mensen om zich heen telkens met nieuwe ideeën op de proppen kwam. Hij was in feite dag en nacht voor de Stadsboerderij in de weer en dat volledig ondersteund door vrouwlief Paulien.

De traplift en de kapschuur zijn de belangrijkste aanwinsten
Door Tank werd ook nog gememoreerd dat Henny Garstenveld een meester was in het bespelen van sponsoren. “Hij was een uitstekende ritselaar, die er onder andere voor gezorgd heeft dat de boerderij binnen werd voorzien van een traplift en buiten van een kapschuur in de daarbij horende bouwstijl. Bovendien was Henny er een groot voorstander van dat na zijn afscheid als beheerder er gekozen zou worden voor een nieuwe structuur, waarin het bestuur een actievere rol gaat vervullen, vooral op de terreinen beheer en onderhoud. Zo is er inmiddels een duidelijke taakverdeling op papier gezet, waarbij de bestuursleden exact weten wat hun taken zijn en anderen, waaronder al onze vrijwilligers, weten wat zij van de bestuursleden mogen verwachten. Daarnaast zijn de vrijwilligers nu onderverdeeld in werkgroepen, zoals de werkgroepen ‘Algemeen’, ‘Financiën’, ‘Communicatie/Collectiebeheer’, ‘Vrijwilligers’ en ‘Exposities/Arrangementen’.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden