CDA wil vrachtverkeer Borculoseweg ontmoedigen

OOST GELRE - Aanwonenden maken zich zorgen over het vrachtverkeer op de Borculoseweg in Groenlo. De maatregelen om snel rijden te ontmoedigen en de weg minder aantrekkelijk te maken voor vrachtverkeer, helpen niet. Dat zegt het CDA. De weg is recent aangepast met meer groen, rood gemerkte fietspaden en een veiligere oversteek naar de Jumbo.

Door Kyra Broshuis

Dagelijks 100 vrachtwagens
Er rijden dagelijks meer dan 100 vrachtwagens over de Borculoseweg om via de Deken Hooijmansingel, Barkenkamp hun weg naar de rondweg te vinden. De Borculoseweg is een drukke weg met veel fietsverkeer en die weg zal nog drukker worden als straks de nieuwe sporthal bij het Marianum en wellicht ook nog het busstation bij de Barkenkamp komt. “Het is nu tijd om actie te ondernemen en het vrachtverkeer te ontmoedigen”, zegt Niek Bragt namens het CDA. De partij wil dat het college met de bedrijven die vaak hun vrachtwagens daar laten rijden in gesprek gaat. “Kan het college in haar verkeersplanning stappen ondernemen om het vrachtverkeer over de Borculoseweg te ontmoedigen of te verbieden?” Ook wil het CDA dat het fiets- en voetgangersverkeer rondom het toekomstige busstation en de sporthal wordt gewaarborgd.

Verbieden kan niet
Dat laatste kan niet, zegt wethouder Bonsen. “We kunnen uiteraard geen harde garanties afgeven. Wel gaan we ons uiterste best doen om een optimale veiligheid te creëren, zeker ook voor de fietsers en voetgangers. Wat betreft het vrachtverkeer hebben we al actie ondernomen. We zijn in gesprek met een aantal transporteurs maar het is zo dat we vrachtverkeer niet kunnen verbieden of belemmeren. Dat kan niet volgens de regels omdat de Borculoseweg een zogenaamde ontsluitingsweg is.” René Hoijtink van OOG vindt het antwoord van de wethouder teleurstellend. “Het is niet de eerste keer dat deze kwestie wordt aangekaart en het blijft van algemene opmerkingen.” Volgens de wethouder is de snelheidslimiet een probleem. “Een ontsluitingsweg is in principe een 50 kilometerweg, dat zijn landelijk vastgestelde regels.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden