<p>Prins Jelle (rechts) en Adjudant Pascal, vlak na hun onthulling in 2019 toen ze nog gewoon Jelle en Pascal waren. Foto: Henri Walterbos</p>

Prins Jelle (rechts) en Adjudant Pascal, vlak na hun onthulling in 2019 toen ze nog gewoon Jelle en Pascal waren. Foto: Henri Walterbos

Belhamels maken zich op voor nog een keer twee avonden volle bak in zaal Spilman

Buutavonden vrijdag 5 en zaterdag 6 november

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Na twee jaar komt er een einde aan de heerschappij van Prins Jelle (Klein Gunnewiek) en Adjudant Pascal (te Bogt) over Belhamelsdorp. Op zaterdag 6 november worden de opvolgers gepresenteerd. Staat de zaterdagavond-buutavond in het teken van de onthulling van de nieuwe hoogheden, een avond eerder worden Prins Jelle en Adjudant Pascal afgetuigd, uit hun functie ontheven en keren zij terug naar een burgerbestaan. Het tweeluik is de aftrap van een hopelijk volledig en coronavrij carnavalsseizoen. Daar gaan de Belhamels voor. “We gaan uit van een volwaardige campagne, met frühshoppen en al,” vertelt President Sander Esselink. “Wi-j goat neet veur half wark. Daarom ook een nieuw prinsenpaar. We zijn allen positief gestemd. Met de kermis is het ook allemaal goed gegaan. Beltrum heeft bewezen dat het ook binnen bepaalde maatregelen een prima feest kan organiseren en vieren.” Ook voor de buutavonden gelden de dan geldende coronamaatregelen.

Buuttoppers
Om de Beltrumse carnavalisten een topavond te bezorgen wordt uitgepakt met buutreedners van hoog niveau. Vanuit zijn thuisland Noord-Brabant komt Andy Marcelissen naar de Achterhoek toe. Marcelissen was als tonprater onder meer actief op het vooraanstaande ‘Keiebijters Kletstoernooi’ in Helmond. Daar won hij in 2003, 2010, 2015 en 2016 de ‘Zilveren Narrenkap’ als beste buutreedner. Ook als theatermaker heeft hij al diverse voorstellingen op zijn naam staan. Uit ’s Heerenberg Daniël Schmitz (alleen vrijdag). Hij krijgt iedere zaal plat. Of het nou in de Achterhoek, Limburg of Twente is: zijn publiek ligt in een mum van tijd in een deuk. Zo ook in Zaal Koster in Etten, waar hij november 2018 bekroond werd tot beste Buutreedner van de Achterhoek.

Uiteraard geen Beltrumse buutavond zonder eigen Beltrumse inbreng, onder aanvoering van Bas de Stofjas. Ook Valse Loch, de dansmarietjes en de ‘de klas van Bas’ zullen ‘acte de precense’ geven. ‘De klas van Bas’ zal in drie blokken  terug in de tijd keren onder het mom van de avond ‘Spilman…wat ’n spul, of neet dan’. “Dat is gebaseerd op Spilman dat 115 jaar bestaat. Eigenlijk is het al gesloten, maar het is nog steeds ons Belhamelshuus,” laat Esselink weten. Het is ons gelukt om onze buutavonden daar nog een keer te houden. De huidige eigenaar vond het prima en werkt hier graag aan mee. Alles is nog intact en het zal wederom een ‘olderwets’ gezellige avond worden. Als vanouds, zeg maar. Niks anders dan anders. De horeca zal deze avond verzorgd worden door Dute. Een mooie gelegenheid voor de Beltrummers nog een keer dit historische pand te betreden en er feest te vieren. Wij zijn er erg blij mee. Een mooie oplossing. We denken dat iedereen dit wel mooi zal vinden.”

Nevelen
Over het nieuwe Prinsenpaar kan Esselink niet anders dan zich in nevelen hullen. “Zelfs de President weet niet wie er in Beltrum Prins en Adjudant worden,” lacht hij. “Ik moet het ook met de cryptische omschrijvingen doen op Facebook. Uiteraard belooft het weer veel goeds,” lacht Sander. “Het gaat sowieso weer een geweldige campagne worden. Iedereen heeft er zin in.” De kaartverkoop voor de buutavonden start zaterdag, om 16.00 uur bij Café Dute.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden