PvdA Oost Gelre brengt een bezoek aan de Achterhoekse Waterstof Dagen

Afgelopen weekeinde werden in Doetinchem de Achterhoekse Waterstof Dagen gehouden in het stadion van BV De Graafschap. Aanleiding voor dit evenement was het feit dat eind dit jaar Arriva met 10 nieuwe lijnbussen, die ingezet worden in de Achterhoek, overstapt op deze nieuwe brandstof.

Waterstof, mits duurzaam geproduceerd met groene stroom, is een grote belofte voor de toekomst om op termijn afscheid te kunnen nemen van fossiele brandstoffen (diesel en benzine) en zo de uitstoot van co2 en andere verontreinigingen door fossiele motoren te reduceren.

Om in de brandstofbehoefte van deze bussen te kunnen voorzien is door een brandstofleverancier uit de Achterhoek, samen met de provincie Gelderland en Arriva, een waterstoftankstation gerealiseerd in Doetinchem dat uiteraard ook door andere bedrijven en particulieren gebruikt kan worden.

Zeker door de recente prijsontwikkelingen op de energiemarkt wordt eens te meer duidelijk dat we (overheid, bedrijven en particulieren) vol moeten blijven inzetten op de energietransitie. Wat tot voor kort nog toekomstdromen of lange termijn visies waren, wordt door de actualiteit razendsnel ingehaald.

De grootste kansen liggen er voor met name het openbaar en beroepsgoederenvervoer. Zeker als steeds meer stadscentra verboden gebied worden voor voertuigen met een fossiele verbrandingsmotor. De bevoorrading moet dan geschieden met zero (nul) emissie.

De eerste trucks die rijden op waterstof komen geleidelijk op de weg. Zo rijdt er in Noord-Nederland al een melktankauto op waterstof die de melk bij de boerderijen ophaalt.

In het verleden hebben we als PvdA Oost Gelre al eens geopperd om als gemeente te ijveren voor een waterstoftankstation op de Laarberg. Gezien de informatie die we afgelopen zaterdag verkregen hebben in Doetinchem gaan wij als PvdA Oost Gelre dit voorstel opnieuw inbrengen tijdens de Programmabegroting die binnenkort word gehouden door de gemeenteraad van Oost Gelre. Om zo voortvarend te handelen teneinde de energietransitie te faciliteren. Afwachten is geen optie meer.


PvdA Oost Gelre

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden