Wim Ruessink leeft zich helemaal uit op de beiaard in De Oude Calistuskerk in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Wim Ruessink leeft zich helemaal uit op de beiaard in De Oude Calistuskerk in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Ondanks corona succesvolle cultuurwandeling in Groenlo

Met een intermezzo van stadsbeiaardier Wim Ruessink

Door Theo Huijskes

GROENLO - Organisator Boogie Woogie kan terugzien op een succesvol verloop van de cultuurwandeling in de binnenstad van Groenlo. Een wandeling die plaatsvond op woensdag 24 november jl. en waarbij tal van culturele en andere locaties in Groenlo werden aangedaan. Volgens initiator Harry ten Brinke is het gebeuren voor herhaling vatbaar. “Ondanks slechts enkele afvallers, die op het laatste moment afzagen van deelname in verband met corona, kwam uit de getoonde belangstelling en met name de positieve reacties van de deelnemers duidelijk naar voren dat het evenement voor herhaling vatbaar is. Wanneer het aan ons ligt, krijgt deze activiteit zeker een vervolg, waarbij het te hopen is dat tegen die tijd de coronacrisis tot het verleden behoort.” 

De samen met partners in de Groenlose kunst- en cultuursector opgezette wandeling kende een viertal tussenstops, in dit geval culturele bezienswaardigheden, te weten Sociaal Cultureel Centrum De Mattelier, De Oude Calixtus behorende tot de Stichting Oude Gelderse Kerken, Galerie Kunst in het Koetshuys, kortweg KiK genoemd, en Proeflokaal Brouwersnös.

Een centrale rol voor beiaardier Wim Ruessink
Het bezoek aan De Oude Calixtus, officieel een rijksmonument, verdient een extra vermelding. Voor de gelegenheid was beiaardier Wim Ruessink aanwezig die bij iedere wandelgroep die de toren beklom, de beiaard bespeelde. Een soort aubade, die niet alleen bij de deelnemende wandelaars, maar ook bij de op de Markt en in de Mattelierstraat aanwezige voorbijgangers bijzonder in de smaak viel.

De 56-jarige, in Winterswijk woonachtige Ruessink is een bekend Nederlands musicus. Hij studeerde voorheen onder andere aan het Twents Conservatorium en volgde in de periode van 2008 tot 2012 niet alleen de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, maar ook de opleiding tot beiaardier aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort. Ruessink is, naast dat hij cantor-organist is ten behoeve van de Protestantse Gemeente in Winterswijk, niet alleen als beiaardier maar ook als organist te allen tijde een welkome gast is in De Oude Calixtus in Groenlo. Een kerk waarvan de bouw in de dertiende eeuw van start ging en de voltooiing in de zestiende eeuw tot stand kwam. De toren van de kerk bevat een carillon, dat in 1956 is geplaatst en toen 18 klokken telde. Ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad Groenlo in 1977 werd het carillon uitgebreid met 37 klokken. Deze laatste uitbreiding, met maar liefst 47 klokken, vond plaats in 2000 bij de restauratie van de toren.

Vandaag de dag herbergt de kerk nog een tweetal instrumenten met een cultuurhistorische waarde, te weten de beiaard en het eerste Flentrop orgel van na de Tweede Wereldoorlog. Zowel de beiaard als het orgel (gebouwd volgens de baroktraditie) worden regelmatig door stadsbeiaardier Wim Ruessink bespeeld.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden