De kinderen in hun Spiegelingen-uitdossing, en vakdocenten tezamen. Foto: Henri Walterbos
De kinderen in hun Spiegelingen-uitdossing, en vakdocenten tezamen. Foto: Henri Walterbos

‘Best wel cool dat we in ‘Spiegelingen’ mogen spelen’

Cultuur

‘Best wel cool dat we in ‘Spiegelingen’ mogen spelen’

“Zitten mijn haren oud, mam?” Onderwijl aan haar haren frunnikend en zich in de ‘40-‘45 kleding van de voorstelling uitdossend, vraagt Hàzel Wessels dit aan haar moeder Anne, als ze zich opmaakt voor de repetitie van Spiegelingen in de Mattelier in Groenlo, alwaar de Musicalfabriek haar onderkomen heeft. De kinderen hebben er duidelijk plezier in. Niet zo verwonderlijk. In de scène die ze als eerste oefenen mogen ze met proppen papier gooien van vakdocentes Rosan Sessink en Maggie Symonds.

“Wij zijn ruim twee jaar geleden al benaderd of we mee wilden doen,” vertelt Anne Harbers, zakelijk leider en eveneens vakdocente van de Musicalfabriek. “We hebben toen alles al geoefend. Daarna heeft het twee jaar stilgelegen. Omdat er veel nieuwe kinderen bij zijn moesten we alles helemaal opnieuw oefenen. De kinderen wilden allemaal graag meedoen, zijn super enthousiast. Wij vinden het heel belangrijk dat we meedoen aan sociale dingen, aan dit soort dingen aandacht schenken, dat de kinderen goed weten wat oorlog is, wat een oorlog met je doet. Oekraïne vinden ze allemaal heel erg. Daarom is het juist wel goed om dit nu te doen, de nadruk te leggen op alles wat er kan gebeuren in een oorlog en dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.”

Wat weten de kinderen van (de) oorlog? “Oekraïne en Rusland hebben nu oorlog met elkaar, en ik ken het verhaal van Anne Frank,” vertelt Nienke Luttikholt. “Ik heb het dagboek van Anne Frank gelezen,” haakt Fenna Klein Zeggelink hierop in. “Ik ben er best wel door geïnspireerd. Het is best wel heftig dat zij lang hebben moeten schuilen zonder naar buiten te kunnen.” Dan Stan Lammers; “Ik vind het best heel erg wat er allemaal in Oekraïne gebeurt maar ik vind het wel cool dat we in Spiegelingen mogen spelen. Ik vind het best wel spannend maar ik heb er vooral heel veel zin in.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids