Een sfeerbeeld van de Zwarte Cross. Foto: PR/archief Achterhoek Nieuws
Een sfeerbeeld van de Zwarte Cross. Foto: PR/archief Achterhoek Nieuws

Vergunningen Zwarte Cross zijn geregeld

Cultuur

Burgemeester hoopt op weer een mooie editie

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De vergunningen voor de Zwarte Cross zijn rond. Het evenement dat van 14 tot en met 17 juli wordt gehouden in de Besselinkschans in Lievelde kan dus officieel doorgang vinden. Burgemeester Bronsvoort is blij dat het nu allemaal geregeld is. “Nu ook de omgevingsvergunning rond is, kan er weer een mooi evenement worden gehouden in onze gemeente. We zijn als gemeente heel blij met dit grootschalige evenement en hopen op wederom een mooie editie.”

In 2017 is voor de duur van 10 jaar een samenwerkingsovereenkomst gesloten tussen gemeente en De Feestfabriek (organisator van de Zwarte Cross). Hierin staat onder meer de intentie opgenomen om de benodigde vergunningen voor dit festival af te geven. De gemeente is al sinds januari met politie, brandweer en De Feestfabriek bezig met het overleg. Per dag worden er 66.500 bezoekers verwacht en dat vergt veel organisatie. De opbouw van het festival start op 24 juni en op 26 juli is alles weer weg. Vanwege de coronacrisis is dit festival voor het laatst in 2019 georganiseerd. “Destijds was sprake van een driedaags festival, waarbij de camping op donderdag open ging. Nu heeft de organisatie gevraagd om de donderdag als volledige festivaldag te gebruiken. Hiervoor is al eerder principemedewerking toegezegd”, zo legt de burgemeester uit. De donderdag wordt niet als volledige festivaldag (voor daggasten) gebruikt en de opzet van het evenement blijft dus zoals die was voor de coronajaren.

Geluidsnormen
Het evenement wordt aangemerkt als een zogenaamd risico-evenement en de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland heeft geadviseerd over het Zwarte Cross Festival en het verlenen van de vergunning. Er is 1 integraal advies namens alle hulpdiensten (politie, brandweer en GHOR (Geneeskundige Hulporganisaties in de Regio)) uitgebracht. Vanwege de uitbreiding van het festival op donderdag en kleine wijzigingen in de opstelling van het festivalterrein is opnieuw akoestisch doorgerekend welk effect dit heeft op de omgeving in relatie tot te stellen geluidsnormen. Uit dit onderzoek en aanvullend advies van de ODA blijkt dat dezelfde geluidsnormen als in 2019 opgenomen kunnen worden.

Het festival is inmiddels volledig uitverkocht. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids