Gerrit Westerhof en Iet Pothof exposeren dit kwartaal in Stadsboerderij Grolle. Foto’s: Theo Huijskes
Gerrit Westerhof en Iet Pothof exposeren dit kwartaal in Stadsboerderij Grolle. Foto’s: Theo Huijskes

Expositie van twee Grolse amateur-kunstenaars

Cultuur

Onder het motto: ‘Maak je vrije tijd kleurrijk!’ 

Door Theo Huijskes

GROENLO - De door enthousiaste vrijwilligers gerunde Stadsboerderij in hartje Groenlo zet in het vierde kwartaal van dit jaar de deuren wagenwijd open voor een smaakmakende expositie van een tweetal amateur-kunstenaars van eigen bodem. Het zijn in dit geval Gerrit Westerhof en Iet Pothof, die in de maanden oktober, november en december met schilderkunst van de zijde van Gerrit en keramiekkunst van de zijde van Iet voor een kleurrijke, tevens inspirerende expositie zorgen. Daar waar Gerrit met gebruikmaking van de speerpunten passievol, plezier en voldoening zich manifesteert als een bevlogen amateur-kunstschilder, zijn voor Iet de speerpunten inspirerend, emotie en grenzeloos de belangrijkste basis om haar passie voor keramiek vorm en inhoud te geven. Bij hun werk geldt voor beiden één en hetzelfde uitgangspunt: “Ons werk moet je zien als een hobby, die geen grenzen kent. En daarnaast ook nog eens een bezigheid waarbij je nooit raakt uitgeleerd.” 

Geen abstracte, maar exacte schilderijen
Gerrit Westerhof, die van zichzelf zegt dat hij een amateurschilder of nog beter gezegd een hobbyschilder is, die bij voorkeur niet abstract maar exact schildert, brengt vele jaren achtereen zijn talenten in de praktijk. Zijn schilderijen zijn kwalitatief hoogstaand met daarbij met name oog voor kleur en detail. Voor Gerrit heeft ieder schilderij een speciale betekenis, een tweede laag. Hij laat zich inspireren door het leven zelf, de beelden en herinneringen slaat hij op in zijn geheugen en later brengt hij deze op het schilderdoek weer tot leven. In zijn werk zoekt hij de grenzen op en gaat een nieuwe uitdaging niet uit de weg. Dit resulteert in een zeer gevarieerd palet aan schilderijen, zoals stillevens, landschappen, portretten en skylines van beroemde wereldsteden. Zelf omschrijft Gerrit zich als een technisch schilder. Een oom van de moeder van Gerrit, Herman Misset, heeft hem al vroeg in zijn leven geïnspireerd om te gaan schilderen en tekenen. Gerrit heeft les gehad bij Atelier De Zwierige Penseel van kunstenares Jenneke Brunnekreeft in Eibergen. Hier heeft hij zich de schildertechniek eigen gemaakt en verder op een bewonderingswaardige wijze ontwikkeld.

Werken met klei
Aan de expositie van Iet Pothof is duidelijk af te zien dat zij reeds jaren achtereen, en dat vanaf de beginjaren zeventig, bezig is met keramiek. Opgegroeid in het aan de Mattelierstraat gevestigde, in Groenlo bekende optiek- en juweliers-gezin Moormann heeft Iet het doen van creatieve activiteiten altijd gezien als één van haar belangrijkste hobby’s. Daarbij staat volgens haar het werken met keramiek bovenaan het lijstje, waarbij niet onvermeld mag blijven dat de beelden, die Iet creëert, met name emotie en liefde laten zien. Iet heeft oog voor haar dagelijkse omgeving. Daarin vindt zij met name haar inspiratie. Bijvoorbeeld in de mensen om haar heen of in de natuur. En die ene gezichtsuitdrukking van iemand of die ene bloem die gaat bloeien, weet ze dan in haar beelden levensecht neer te zetten. De term keramiek is een verzamelnaam voor alle producten die van klei worden gebakken. Werken met klei is volgens haar oneindig, waar zij tevens al haar creativiteit in kwijt kan. Het werk van haar kan worden ingedeeld in vier thema’s: dieren, bloemen, beelden en objecten en het varieert van kleurrijk tot ingetogen, afhankelijk van het onderwerp.

De expositie ‘Maak je vrije tijd kleurrijk’ is een bijzonder geheel, een combinatie van kleur, emotie en vakmanschap. Voor de openingstijden e.d. van de Stadsboerderij Grolle zie de website www.stadsboerderijgrolle.nl. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant