Suzan Hijink (links) en Joske Elsinghorst bij de mural bij WorkMate Company. Foto: Barbara Pavinati

Suzan Hijink (links) en Joske Elsinghorst bij de mural bij WorkMate Company. Foto: Barbara Pavinati

‘Bij dit werk maken meerdere zaken een sprongetje’

Cultuur

LICHTENVOORDE - Het zal menig Lichtenvoordenaar niet ontgaan zijn dat als je vanaf de N313 via de rondweg het dorp binnenrijdt, je sinds begin april op het pand van WorkMate Company een prachtige mural van de Bredevoortse Suzan Hijink ziet. De springende honden, bewegende mensen en warme kleuren gaan gedeeltelijk op in het landschap. Kernwaarden als groei, beweging, steun en ontwikkeling zie je terug in kleur en vorm. Suzan: ”Bij dit werk maken meerdere zaken een sprongetje. De dynamische dieren en figuren op de mural, maar ook de mensen die met of bij zorgorganisatie WorkMate Company (samen)werken. Bij WorkMate wordt mensen vertrouwen geschonken en worden ze serieus genomen. De producten waaraan de mensen meewerken, zoals meubels en keramiek, hebben een serieuze afzetmarkt. Workmate heeft niet alleen impact op de mensen die er werken, maar op de hele maatschappij. Ze hanteren een uniek concept. Alles komt in beweging. Dat wilde ik met mijn mural ook laten zien en ervaren. Als kijker beweeg je mee.”

Door Barbara Pavinati


De mural van Suzan Hijink op het pand van Workmate Company. Foto: Suzan Hijink

Zonwering en uitstraling
Joske Elsinghorst is als lid van de Raad van Toezicht van WorkMate Company en programma manager bij Culturije ook betrokken bij de realisering van de mural: ”Het is mooi om op de grote wand van 16 meter bij 8 meter in het zicht van de rondweg nu de gerealiseerde mural te zien! Luuk Peters, directeur van Workmate, had in juni 2023 het idee om de buitenwand beplakken met een grote foto die dienst zou doen als zonwering en bij zou dragen aan de uitstraling van het pand. Ik kwam toen vanwege mijn verschillende functies op het idee van een kunstwerk en benaderde Natasja Scharenborg, projectleider bij Geef Lichtenvoorde Kleur. Er is toen een plan opgesteld over de gewenste samenwerking tussen WorkMate en Natasja en ingediend bij het Cultuur en Erfgoed Pact Achterhoek (CEPA). Zij keurden het goed. Natasja was degene die al lang Suzan op het oog had voor een project. Echt tof dat een ondernemer ook investeert in kunst in de openbare ruimte, want de helft van de kosten waren voor eigen rekening. De andere helft hebben CEPA en de gemeente Oost Gelre bekostigd.”

Op de kaart
Suzan: ”Oost Gelre, maar met name ook Lichtenvoorde, staat bij de illustratoren in Utrecht die ik ken goed op de kaart. Levi Jacobs en bijvoorbeeld de Strakke Hand hebben hier al murals gemaakt. Dat zingt zich rond. Ik ben geboren in Winterswijk, opgegroeid in Bredevoort en woon nu in Arnhem. Ik vind het erg gaaf dat er nu iets van mijn hand staat in de streek waar ik vandaan kom. Dat geeft toch een extra dimensie aan het werk. Ook het feit dat het zo’ n groot kunstwerk is. Iets groters heb ik nog nooit gemaakt. Ribo touch heeft mijn ontwerpt vakkundig op de wand geplakt. Ook aan hem credits.”

Uitgedaagd
“Op de mural wordt groei verbeeld door kleine en grote dieren af te beelden. Zij kunnen van elkaar leren en met elkaar spelen. Ook is er bijvoorbeeld een gieter te zien die de planten bewaterd,” legt Suzan uit, “Het eerste zwart-wit concept van het werk was praktisch gelijk raak. Er zijn een paar kleine aanpassingen gedaan. Bij het ontwerpen moest ik er vooral rekening mee houden dat het werk van grote afstand gezien zou worden. De kleuren heb ik in het ontwerp iets feller gemaakt dan uiteindelijk de bedoeling was, want door de gaten die in het materiaal zitten, wordt alles van een afstand veel lichter van kleur. De medewerkers en cliënten van WorkMate hebben ook inspraak in het ontwerp gehad. Toen ik september 2023 op gesprek kwam voor de opdracht voelde ik gelijk heel erg dat iedereen hier welkom is en persoonlijk gezien en uitgedaagd wordt. Voor iedereen is ontwikkeling anders en een kleine stap kan al een grote verandering zijn.”

Uitnodiging
Joske: ”We hopen dat deze mural aan de rondweg voorbijgangers uitnodigt om Lichtenvoorde in te rijden en de rest van de Street Art route te bekijken. We willen nog een bordje bij het werk laten plaatsen met een verwijzing naar de mooie en unieke wandelroute met Street Art in het centrum. Daarnaast hopen we dat de medewerkers en cliënten van WorkMate door deze mural trots zijn op het feit dat ze er werken. In het pand aan de Nobelstaat zijn diverse bedrijven gevestigd die samenwerken met WorkMate. Denk hierbij aan een houtwerkplaats, metaalwerkplaats, meubelmakerij en keramiekatelier. WorkMate vliegt in deze bedrijven mensen in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden en te zorgen dat zij kunnen groeien en bloeien. Ze hebben ook vestigingen in Doetinchem en Harreveld.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant