Nelleke Hamoen tussen de geiten. Foto: eigen foto

Nelleke Hamoen tussen de geiten. Foto: eigen foto

Met BBB krijgt platteland volgens geitenhoudster Nelleke uit Barchem eindelijk een stem

Landbouw

ACHTERHOEK - Welke kant moet het volgens Achterhoekers op met Nederland? Op deze vraag proberen wij antwoorden te vinden in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart. De redactie van deze krant presenteert de komende weken een serie interviews waarin inwoners van deze regio vertellen wat er volgens hen moet gebeuren. Deze week Nelleke Hamoen uit Barchem.

Door Rudi Hofman

Met de destijds ingevoerde geitenstop in Gelderland heeft het CDA geitenhouders in de steek gelaten, zegt Nelleke Hamoen. De Barchemse stemde bij de vorige landelijke verkiezingen VVD, maar die partij is volgens haar qua stikstofbeleid te veel naar links opgeschoven. Met de BoerBurgerBeweging (BBB) is er eindelijk weer een partij waarin zij wél vertrouwen heeft.

Op de melkgeitenhouderij die Nelleke en haar man sinds 1996 samen runnen in Barchem is de drukste tijd van het jaar aangebroken. In een tijdsbestek van enkele weken worden op het bedrijf zo’n 700 geitjes en bokjes geboren. “We hebben 800 melkgeiten en onze melk gaat naar Friesland Campina die daar kaas, melkpoeder en een stukje dagverse melk van maakt”, legt Nelleke uit.

‘Nederland importeert veel producten uit landen die zich veel minder goed aan de regels houden’

De bokjes worden afgemest en groeien verder op tot ze slachtrijp zijn. Het slachten gebeurt in Nederland. Het vlees gaat veelal naar het buitenland omdat daar de vraag naar bokjesvlees volgens Nelleke heel groot is.

In de afgelopen periode heeft de Barchemse zich op verschillende manieren als vrijwilliger ingezet voor de BBB. Zo verzamelde zij ondersteuningsverklaringen om tijdens de verkiezingen in alle districten mee te kunnen doen en hielp zij met het plaatsen van spandoeken.

Nelleke: “We kunnen wel elke keer gaan demonstreren, maar zelf heb ik het idee dat je in de politiek pas echt wat kunt winnen. Lijsttrekker Caroline van der Plas kan onze standpunten geweldig verwoorden, ik lees al jaren haar columns en denk vaak: ja, zo is het. Zij komt ook overal voor uit en loopt niet te draaien.”

Leefbare dorpen
Wie de BBB bestempelt als een partij die alleen voor boeren opkomt, zit er volgens Nelleke helemaal naast. “Deze partij is er voor het hele platteland, dus zeker ook voor de mensen in de dorpen. We moeten ervoor zorgen dat deze leefbaar blijven en belangrijke voorzieningen als een bibliotheek, geldautomaat, een politie- en ambulancepost en openbaar vervoer in stand worden gehouden. Verder vinden we dat plattelandstradities als paasvuren, carbidschieten en in het zuiden het carnaval in ere gehouden moeten worden.”

Nelleke beaamt dat er vanuit ons land best veel landbouwproducten de grens overgaan, maar hier staat, zo zegt zij, veel onnodige import tegenover. “Nederlandse boeren produceren internationaal gezien met de kleinste C02-voetafdruk, gebruiken weinig antibiotica en scoren op dierenwelzijn vrij hoog. Tegelijkertijd importeert Nederland veel producten uit landen die zich veel minder goed aan de regels houden.”

Postzegeltje
“We hebben het allemaal over klimaat en milieu, maar waarom zouden we dan appels, lamsvlees en biologische uien uit Nieuw-Zeeland halen en rundvlees uit Argentinië? Wij hebben die zelf ook in uitstekende kwaliteit. Iedereen kijkt alleen maar naar het postzegeltje Nederland. Dat is onterecht. Wij zeggen daarom, kijk ook eens naar landen als Duitsland en België waar soepeler regels gelden. Bij ons vinden we het nodig strengere regels te hanteren, die in ons nadeel zijn. Daar zijn wij het niet mee eens. Doel is eigenlijk dat we grond nodig hebben voor woningbouw, zonnevelden en windmolenparken, maar ze draaien er omheen en zeggen dat het slecht gaat met de natuur, terwijl dat in onze ogen helemaal niet zo is”, zegt Nelleke.

Randstad
In de landelijke politiek klinkt de stem van het platteland tot op heden veel te weinig door, vindt de geitenhoudster uit Barchem. Volgens haar is dit te verklaren doordat het overgrote deel van de Kamerleden uit de grote steden in de Randstad komt. Nelleke Hamoen rekent op 17 maart op zeker twee zetels voor de BBB, maar stiekem hoopt zij op vijf of zes zetels, zodat de belangen van het platteland voortaan beter worden behartigd. De politiek moet, zo betoogt zij, meer met en niet alleen over het platteland praten. Zij is ervan overtuigd dat haar nieuwe favoriete partij zich hiervoor gaat inzetten.

Achterhoeks vragen(v)uurtje

Welk Kamer- of kabinetslid mag van u de komende periode blijven?
“Pieter Omtzigt van het CDA, jammer dat hij geen lijsttrekker is geworden.”

Welk Kamer- of kabinetslid ziet u het liefst niet terugkeren?
“Esther Ouwehand van de PvdD. Daar valt niet mee te praten. Zij dreunt alleen haar eigen riedeltje op.”

Op welke coalitie hoopt u?
“BBB, CDA, SP, PVV en SGP.”

Op wie (welke partij) stemde u toen u voor het eerst mocht stemmen?
“Meer dan 30 jaar geleden was dat het CDA, toen nog de partij voor de agrariërs.”

Wat is uw favoriete Nederlandse politicus allertijden?
“Wien van den Brink van de Lijst Pim Fortuyn en daarvoor van Gemeentebelangen in Putten. Hij draaide nooit nergens omheen.”

Welke buitenlandse politicus zou een aanwinst voor Nederland zijn?
“Hilde Crevits, de viceminister-president van de Vlaamse regering. Zij zegt: ‘Wij Belgen kunnen niet zonder de boeren, zeker in coronatijd’. Zij is fier op de boeren in België, die het uitmuntend doen.”

Stemt u landelijk hetzelfde als lokaal?
“Nee lokaal stem ik op Gemeentebelangen, maar die hebben we niet landelijk. Nu stem ik op BBB.”

Wat zou uw eerste concrete voorstel zijn als u in de Kamer zou zitten?
“Stop de ‘verdozing’ van het platteland. Datacenters en distributiecentra moeten ondergronds.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant