Marleen (l) en Sjoukje maken hun droom waar. Foto: PR
Marleen (l) en Sjoukje maken hun droom waar. Foto: PR

Sjoukje en Marleen geven het onzichtbare een gezicht

Maatschappij

Expositie met foto’s en verhalen

Door Kyra Broshuis

GROENLO/WINTERSWIJK- Honderden mensen legde ze al vast op de gevoelige plaat maar de foto’s voor project (on) Zichtbaar worden voor de Groenlose Sjoukje Geelink extra bijzonder. Haar liefde en passie voor fotografie en mensen én haar eigen ‘onzichtbare verhaal’ hebben geleid tot dit bijzondere project dat ze samen met vriendin Marleen Swienink-Koppelman uit Winterswijk vorm geeft.

Lastig
“Het wordt een online expositie met portretten én teksten van mensen die, net als ik, een onzichtbaar verhaal hebben”, legt Sjoukje uit. Haar verhaal begint met een simpel ongelukje binnenshuis dat grote gevolgen blijkt te hebben. “Maar ik ging maar door, zo ben ik opgevoed. Pas later, toen ik in rustiger vaarwater zat, kwam alles eruit.” De diagnose: blijvende nekklachten, fibromyalgie en hypermobiliteit. “Alles draait nu om goed plannen. Ik weet wat ik kan en wat ik niet kan maar nee zeggen blijft moeilijk. Mensen vinden het lastig te begrijpen dat je wel naar een feestje kunt maar vervolgens drie dagen moet bijkomen.”

‘Het wordt een
online
expositie van
portretten van
mensen die,
net als ik, een
onzichtbaar
verhaal
hebben’


Grenzen
Marleen herkent het verhaal van haar vriendin maar al te goed: “Zelf heb ik al meer dan 16 jaar sarcoïdose, dit is een auto-immuunziekte/ontstekingsziekte die overal in het lichaam kan voorkomen. Ook ik bleef maar doorgaan, maar drie jaar terug moest ik stoppen met alles. Ik was nauwelijks in staat om voor mijzelf te zorgen, laat staan voor anderen. Als chronisch zieke zet je altijd net dat stapje extra om jezelf te bewijzen dat je ‘gewoon’ meedraait in deze vaak harde maatschappij. Daardoor ging ik steeds over mijn grenzen, ik kende mijn grens niet meer. Inmiddels schrijf ik blogs over mijn leven met sarcoïdose. Deze vaak onzichtbare grillige ziekte verdient, met name voor alle lotgenoten, meer aandacht en bekendheid. Net zoals alle verhalen van de deelnemers aan dit project. Geef je ziekte een gezicht, jouw gezicht…. En dat is wat mij zo aanspreekt bij dit bijzondere project. Deze verhalen verdienen ook een gezicht, een podium in welke vorm dan ook. Ik zorg ervoor dat alle verhalen, in overleg, in een mooie vorm gegoten worden. Zodat woord en beeld straks een mooi visueel geheel vormen. Als online expositie, of misschien in het echt; onze grote droom!”

Dank je wel
Het duo wil mensen met een ‘onzichtbaar’ verhaal helpen om naar buiten te treden, legt Sjoukje uit. “Onze oproep op social media heeft veel teweeg gebracht. Het bijzondere is dat veel brieven of mailtjes beginnen met ‘dank je wel’. Meer mensen willen hun verhaal vertellen.” Sjoukje en Marleen gaan in eerste instantie voor een online expositie maar dat kan wellicht uitgebreid worden. “Heel stiekem dromen we van een fysieke expo of wellicht een boek. We hebben de taken goed verdeeld: Sjoukje maakt de foto’s en Marleen schrijft de verhalen. Verder doen we alles eigenlijk samen en we hebben een duidelijke stijl voor ogen.”

Ook voor mannen en kinderen
Vooralsnog is het de bedoeling om 30 mensen ‘zichtbaar’ te maken bij de expositie. Aan het aantal aanmeldingen ligt het niet maar, zo zegt het duo, het zijn voornamelijk vrouwen. “En we willen heel graag ook foto’s en verhalen van mannen en kinderen maken. Dat zou het echt compleet maken.” De expositie bevat straks heel uiteenlopende verhalen, variërend van burn-outs tot spierziektes en van depressies tot long covid, in woord en beeld. “We vragen aan de deelnemers wat ze willen laten zien op de foto. Misschien kracht of juist teleurstelling? Het wordt in elk geval een heel persoonlijk portret. De onzichtbare pijn en het onzichtbare verdriet verdienen echt aandacht”, zo benadrukt het tweetal.

‘We vragen
aan de
deelnemers
wat ze willen
laten zien
op de foto.
Misschien
kracht of
juist
teleurstelling?’


Wil je je aanmelden? Mail dan naar sjoukje@loenco.nl

De verwachting is dat de expositie komend voorjaar online staat. Houd daarvoor de site www.loenco.nl in de gaten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids