Harry en Ria Groot Kormelink-te Lintelo in hun woning met op de achtergrond een originele ‘Te Lintelo-kast’. Foto: Theo Huijskes
Harry en Ria Groot Kormelink-te Lintelo in hun woning met op de achtergrond een originele ‘Te Lintelo-kast’. Foto: Theo Huijskes

‘Na 40 jaar Winterswijk blijven wij trots op onze Grolse roots!’

Maatschappij

Harry en Ria Groot Kormelink-te Lintelo:

GROENLO/WINTERSWIJK - Zij mogen inmiddels wel ruim 40 jaar in Winterswijk woonachtig zijn, de liefde voor hun geboortestadje Groenlo is en blijft onaantastbaar. Geboren in Groenlo binnen de stadsgracht, hetgeen door menige rasechte Grollenaar wordt aangemerkt als een bijzonder voorrecht, blijven Harry (85) en Ria Groot Kormelink-te Lintelo (83) op ieder gewenst moment een lans breken voor het vestingstadje, waarin beide echtelieden een heel belangrijk deel van hun leven hebben doorgebracht. 

Door Theo Huijskes

De ontmoeting vindt plaats in hun woning aan het Henri Dunantplein in Winterswijk. Allereerst is er de nodige aandacht voor het eigen gezin, met daarbij de inzage in kleurrijke fotoboeken. Met zichtbare trots verhalen Harry en Ria over hun drie dochters; AnneMarie, die in Winterswijk woont, Alice in Amsterdam en Susan in Doorn. Diezelfde trots legt het stel ook aan de dag voor hun drie schoonzonen Hans, Bram en Serge en de zes gezonde kleinkinderen. “Wat een ongelofelijk rijk bezit”

Wekelijks met mijn ‘Smartje’ naar Groenlo
Er wordt veel aandacht besteed aan het Grolse verleden, waarbij talrijke herinneringen over tafel rollen. Verhalen en anekdotes die te maken hebben met het familiaire- en werkzame leven in het Grolse en anderzijds met het uitgaansleven bij onder andere de jaarlijkse festiviteiten in het stadje van plezier!

“Het voordeel is dat de afstand Winterswijk-Groenlo niets voorstelt. Dat is ook de reden dat ik bijna wekelijks even in mijn ‘Smartje’ richting Groenlo rijd om brood te halen bij Wissink, even binnen mag lopen bij Albert Heijn en tegelijkertijd bij schoonzus Paulien op bezoek kan”, vertelt Ria, als enigst kind op 26 december 1938 geboren in het gezin Te Lintelo in de Mattelierstraat. Het feit dat ik geen broers of zusters heb, is denk ik ook de belangrijkste reden dat ik praktisch altijd thuis heb gewerkt in de zaak van mijn ouders (Herman te Lintelo Meubelen op de hoek Mattelierstraat-Europlein, ThH). Uit die periode en uit mijn tennistijd in Groenlo en later Winterswijk, heb ik vele vrienden en kennissen overgehouden.”

Onze
wederzijdse
ouders waren
dik bevriend
met elkaar,
we kwamen
regelmatig
bij elkaar
over de vloer


Onder de keukentafel
Harry, geboren op 29 december 1936, maakte deel uit van een uit zeven kinderen bestaand gezin. Vader was de binnen Groenlo op tal van terreinen -waaronder met name de gemeentepolitiek- bekendstaande Theo Groot Kormelink.

“Van ons zevenen zijn Herman, Annie, Theo en Maria al overleden. Naast mij genieten de zussen Toos en Hermien nog zoveel mogelijk van het leven.” Aldus Harry, die daarnaast aangeeft dat hij Ria al op zeer jonge leeftijd heeft leren kennen. “Onze wederzijdse ouders waren dik bevriend met elkaar, zodoende kwamen wij als kinderen ook regelmatig bij elkaar over de vloer. Onder de keukentafel gekropen hebben wij elkaar voor het eerst in de toen nog bijzonder jonge oogjes gekeken. Wij zijn getrouwd op 30 september 1963 en hebben eerst onze intrek genomen in een woning in de Kerkstraat om daarna te verkassen naar de woning bij de meubelzaak in de Mattelierstraat. Naast de paardensport zijn tennissen, fotograferen, lezen en computeren mijn belangrijkste hobby’s.”

Liefde voor de paardensport zorgde voor verhuizing
Harry zegt gedurende zijn arbeidzame leven zijn mooiste tijd te hebben doorgemaakt in de architectuur. “Met name aan mijn periode bij in eerste instantie het Bureau voor architectuur Michon-Ankoné en later het zelfstandige bureau van Jan Ankoné bewaar ik alleen maar goede herinneringen. De tijd met collega’s als Jan Ankoné zelf en verder Martin Westervoorde en Toon Heinsman zorgde voor een bijzonder goed werkklimaat”, aldus Harry, die aangeeft van Groenlo naar Winterswijk te zijn verhuisd vanwege het sluiten van meubelzaak Te Lintelo maar vooral ook vanwege zijn grote liefde voor paarden en pony’s. “Met betrekking tot mijn hobby paarden en pony’s, die in mijn geval onder andere leidde tot een elfjarige periode als voorzitter van het New Forest Pony Stamboek, had ik het geluk om hier in Winterswijk samen met Gerhard Smit -de vader van mijn schoonzoon Hans- enkele stallen te beheren. De band met de paardensport in Groenlo is altijd gebleven. Denk daarbij onder andere aan mijn lidmaatschap van de vereniging De Vestingruiters in Groenlo, waarbij het drietal Wim van Tilburg, broer Herman Groot Kormelink en mijn persoontje een doorslaggevend steentje hebben bijgedragen aan het behalen van het Nederlands Kampioenschap! Ria en ik hebben in Groenlo gezellige tijden meegemaakt met in het bijzonder Wim en Riek van Tilburg en met Ferry en Ans Beerten.”

Groenlo blijft
voor mij het
‘Las Vegas’
van de
Achterhoek


Steek af voor carnavalsvereniging De Knunnekes
Harry Groot Kormelink wil verder graag kwijt dat hij beginjaren zestig met onder anderen Harry Michon, Jan Ankoné en Ruus Nales -een en ander voortvloeiende uit de aanwezigheid van de zogenoemde Limburgse Club in Groenlo- aan de wieg heeft gestaan van de inmiddels bijna 59 jaar bestaande carnavalsvereniging De Knunnekes.

“Dit heeft in de beginjaren van CV De Knunnekes geleid tot mijn benoeming tot optochtcommandant, waarbij het onvergetelijke motto ‘Zinnegen Onzin’ werd gehanteerd. Prachtige tijden beleefd, waarbij ik zovele jaren later nog steeds met diep respect kijk naar de Groenlose carnavalsvereniging, niet alleen plaatselijk, maar zeker ook regionaal een fantastisch visitekaartje. Een club met een strakke organisatie en een bolwerk aan cachet. Tegelijkertijd een vriendenclub, die op een professionele wijze activiteiten organiseert voor jong en oud. ‘Petje af!’, wat zeg ik ‘Steek af!’ voor al die Grolse carnavalisten, die dit jaarlijks mogelijk maken. Alleen al voor hen is het te hopen dat de coronapandemie snel ten einde is! Dit en nog veel meer betekent voor mij maar één conclusie en dat is dat Groenlo nog altijd het ‘Las Vegas van de Achterhoek’ is. Alleen daarom zeg ik van mijzelf dat ik ‘Ne Grolschen was, bun en blief! Dit laatste proberen Ria en ik ook in ere te houden met ons lidmaatschap van de Club van Old Grolschen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids