Bedden en een kast met keukengerei. De kamers in De Rank zijn efficiënt maar sober ingericht. Foto: Kyra Broshuis
Bedden en een kast met keukengerei. De kamers in De Rank zijn efficiënt maar sober ingericht. Foto: Kyra Broshuis

Oekraïense vluchtelingen verhuizen naar De Rank

Maatschappij

GROENLO - Vanuit Marveld zijn afgelopen week 45 Oekraïense vluchtelingen naar De Rank, de oude verpleegstersflat bij de Molenberg in Groenlo, verhuisd. De gemeente Oost Gelre verwacht ook nog 5 mensen vanuit de particuliere opvang en 5 personen vanuit elders in het land die graag naar Groenlo verhuizen omdat hier familie woont. Rein Dijkstra, projectleider coördinatieteam Oekraïne van de gemeente Oost Gelre vertelt dat de mensen van onder andere Marga Klompé ontzettend hard gewerkt hebben om het gebouw zo snel mogelijk gereed te maken voor de komst van de Oekraïners. 

Efficiënt maar sober
“Er is in korte tijd heel veel gebeurd, niets dan lof voor de medewerking van Marga Klompé. Je moet je voorstellen dat hier 6 weken geleden bijna niets was, geen water, geen stroom, geen sanitair, niets. Overal moesten leidingen aangelegd worden, er zijn wandjes geplaatst en het gebouw is ook nog eens kindveilig gemaakt.” Dijkstra vertelt dat het gebouw in principe tot mei 2023 beschikbaar is. “Met een optie tot september 2024.” Bij een rondgang door het gebouw valt op dat het allemaal schoon en fris is en sober maar efficient ingericht. Er is een centrale kookruimte met kookplaten, magnetrons en spoelbakken. Mensen kunnen in de gemeenschappelijke ruimte eten maar kunnen er ook voor kiezen om op hun kamer te eten. De grote gemeenschappelijke ruimte (‘t Kormelink) is ingericht met tafels en stoelen en wat speelgoed voor de kinderen. Er is een kindveilige buitenruimte met speeltoestellen. De 4 verdiepingen zijn allemaal hetzelfde ingericht. Elke verdieping heeft een gemeenschappelijke ruimte met een televisie. De kamers zijn voorzien van 1-persoonsbedden en een kast met verschillende benodigdheden zoals servies en keukengerei. Op elke verdieping is een kleine pantry. Uiteraard zijn er toiletten en douches.

Vele handen..
“Het is de bedoeling dat de mensen zelf hun eigen kamer schoonhouden. De gemeenschappelijke ruimtes in het pand worden schoongemaakt”, legt Dijkstra uit. “Er zijn dagelijks mensen van Marga Klompé aanwezig en elke week komt er een professional die de vluchtelingen kan helpen bij hun fysieke en mentale gezondheid.¨ De gemeente heeft veel medewerking mogen ontvangen van verschillende organisaties. Zo heeft de Rotary 30 fietsen geregeld voor de mensen en zijn er andere spullen geleverd door de Vincentiusvereniging. In het pand is overal wifi aanwezig. “Absoluut noodzakelijk”, zegt Dijkstra, “het contact met het thuisfront is voor deze mensen echt van levensbelang.” De gemeente hoopt dat de nieuwe bewoners van De Rank snel integreren in Groenlo. “Het is ontzettend belangrijk dat ze hier een eigen leven opbouwen. Werk en scholing staat daarbij voorop. Het is goed dat we deze mensen een plek midden in Groenlo kunnen bieden, dat maakt de stap naar deelname aan de maatschappij hopelijk iets makkelijker.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids