Willem Wieriks (links) en voorzitter Erwin Klein Zeggelink tussen de puinhopen die vele onzichtbare herinneringen in de brand meenamen.
Willem Wieriks (links) en voorzitter Erwin Klein Zeggelink tussen de puinhopen die vele onzichtbare herinneringen in de brand meenamen. Henri Walterbos

Scouting blij met hartver-warmende acties

Maatschappij

GROENLO - Op het terrein klinken deze zaterdagmiddag kirrende en joelende geluiden van blije kinderen die uitgelaten spelen op het scoutingterrein. Daar tussendoor het geluid van een automatische grasmaaier. Het apparaat is beschikbaar gesteld door Ronald te Veldhuis en zijn bedrijf uit Hummelo zodat er de rest van het jaar gewoon gemaaid kan worden. Eén van de vele hartverwarmende acties en initiatieven die Scouting Groenlo ten deel vielen na de verwoestende brand twee weken geleden.

Door Henri Walterbos

Voorzitter Erwin klein Zegellink zit met een lachend gezicht aan tafel tussen leiders van ‘Welpen’ en ‘Kabouters’. De sfeer en moraal zijn goed. Scouting Groenlo werd na de verwoestende brand, twee weken geleden, overstelpt met hartverwarmende steunbetuigingen, maar ook met concrete zaken waar men vanwege de brand zeer om verlegen zit. Vele helpende hand werden toegestoken. “Dat is weer het mooie van Groenlo. We krijgen van alle kanten, van ondernemers, zaken aangeboden, van particulieren die wat voor je willen betekenen. Zoals Harmat die direct een toiletwagen heeft toegezegd, van de Welgro hebben we een volle gereedschapswagen gekregen. Ook die bussen voor vrije giften tijdens de Midzomeravond wandeltocht vanavond (afgelopen zaterdag inmiddels, HW) is een prachtig gebaar. Iedereen is heel welwillend. Dat is heel mooi om te vernemen. Dat geeft een enorme bak energie.”

Stap voor stap
Alles wordt nog steeds in kaart gebracht. “We zijn er druk mee geweest en nog steeds. Gelukkig heeft niemand hier ervaring mee. Het is echt stap voor stap zien wat er allemaal op je af komt. Er komt veel op de verzekering neer. De gebouwen en gronden zijn van de Stichting Sint Ludger. Zij hebben de opstallen verzekerd. Wij als vereniging, als hoofdgebruiker, hebben de inboedel verzekerd. De verzekeringen zijn ingeschakeld en zijn met elkaar in gesprek. Daar is nu het wachten op.”

Een precies beeld van de schade is er nog niet. “In harde euro’s weten we het nog niet. We hebben al wel prijzen opgevraagd voor nieuwbouw. Dan weet je ook zo’n beetje wat de schade is en wat je op de verzekeringen kunt verhalen. Qua inboedel blijft het een lastig verhaal. Dat loopt in de tienduizenden euro’s. Laats waren we door die twee kasten van de klimmaterialen aan het kijken. Daar zat voor kapitalen in. Het meeste gereedschap is door de jaren heen allemaal verkregen. Dat is voor ons goud waard.”

Laten zien
De aanblik is triest, staand tussen de puinhopen. “Het is geen fraai beeld. We hebben heel bewust onze jeugd dit laten zien, laten zien wat er gebeurd is,” wijst Erwin naar de zwartgeblakerde en naar brand stinkende restanten. “Het is goed om bij de jeugd een stukje bewustwording te creëren van ‘dit kan er allemaal gebeuren’ als je met vuur iets doet. Het ziet er allemaal al niet meer zo naar uit als in het begin. Het staat tussen geblindeerde hekken, de vereniging gaat gewoon keihard door. Aankomend weekend hebben we een gezamenlijk weekend, hebben nog kampen. Dat kan allemaal gewoon doorgaan. Dat is het belangrijkste.”

Op toegezegde materialen van scoutingverenigingen uit de buurt hoefde nog geen beroep te worden gedaan. “Die hebben we nog niet nodig gehad. Daar zijn we wel volop mee aan het bekijken. Zoals deze stapel met klapbankjes en tafels. Dat is een veel gebruikt artikel. Die huren we aanstaand weekend van een andere vereniging. Voor de kampen moeten we nog kijken. We zullen ook al artikelen aan moeten schaffen van onze eigen gelden, omdat we die eenvoudigweg nodig hebben. Je komt nog steeds dingen tegen waarbij je dan ineens denkt ‘oh ja’, zoals met de kano’s die ze het water op trokken. Zijn de zwemvesten en peddels weg, verbrand. Hebben ze zelf met eigen handen gepaddeld,” lacht Erwin. “Of een tang om tyewraps van een hek af te knippen.  We regelen veel onderling met elkaar.”

Onderzoek
“Er valt nog weinig te vertellen over het onderzoek. Ook niet over of degene die aangehouden is er mogelijk bij betrokken is, al lijkt het wel aangestoken te zijn. We hebben afgelopen week heel even informeel met de politie gecommuniceerd. Je wilt graag weten ‘is het aangestoken?’, ‘Zo ja, door wie, waarom?’ Die vragen leven wel hier. Het is zo’n negatieve energie.” Op het terrein heerst echter volop positieve energie. “Daar sta ik elke keer weer versteld van. Er wordt heel snel in oplossingen gedacht. We doen heel graag een beroep op iedereen die ons wat heeft aangeboden, maar het is nu nog moeilijk inschatten wat we straks van de verzekering terugkrijgen. We zullen zeker van onze kant nog wel laten horen wat we concreet missen en of mensen daar iets in kunnen betekenen. Je wilt graag dat het allemaal sneller gaat, maar er moet nog veel uitgezocht worden. Rouwmaat heeft al wel een offerte uitgebracht voor het slopen en opruimen, maar daar moet eerst de verzekering iets van vinden. We wachten het af, maar hebben al wel tijdelijke oplossingen in gedachten zodra alles opgeruimd is en we weer zo goed mogelijk kunnen draaien. We hopen dat het voor de zomervakantie weg is. Dan oogt het alweer anders, krijg je weer ruimte, kunnen we weer op gaan bouwen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids