Gerard Kamp (links), Fred Nijman (midden) en Sjaak Hulshof nodigen een ieder uit te komen kijken zaterdag. Foto: Henri Walterbos
Gerard Kamp (links), Fred Nijman (midden) en Sjaak Hulshof nodigen een ieder uit te komen kijken zaterdag. Foto: Henri Walterbos

‘We willen graag laten zien wat hier allemaal nog meer gebeurt’

Maatschappij

Zaterdag 24 september ‘open dag’ gebruikers Vincentiushuis

Door Henri Walterbos

GROENLO - De Vincentiusvereniging is er de meest in het oog springende gebruiker met de inname en verkoop van ‘kringloopachtige’ artikelen, maar in het Vincentiushuis aan de Ruurloseweg zijn meerdere gebruikers gevestigd. Allen vervullen een gemeenschappelijke functie, met elkaar in de weer zijn voor de hulpbehoevende medemens, ieder op zijn/haar eigen manier. Aanstaande zaterdag 24 september nodigen al deze gebruikers iedereen uit een kijkje - achter de schermen - te komen nemen in het onderkomen en, voor wie wil, kennis te maken. Alle deuren staan zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur gastvrij open.

“Oorspronkelijk was het plan om ons pand open te stellen tijdens de Open Zondag in Groenlo. Die komt er echter niet,” zegt Gerard Kamp, voorzitter Vincentiusvereniging Groenlo. “Om die reden hebben wij als gebruikers van dit pand besloten zelf de deuren open te stellen en de mensen uit te nodigen een kijkje te nemen. Op deze manier willen we graag de mensen van Groenlo, Oost Gelre of daarbuiten, laten zien wat we hier allemaal doen. Wij als Vincentiusvereniging zijn altijd al open op zaterdag. De andere gebruikers zijn er zaterdag ook. We willen graag laten zien wat hier allemaal nog meer gebeurt.”

Uitleg
Kamp somt op wie er allemaal zullen zijn zaterdag. “Gebruikers die aanwezig zijn zijn Sociaal Team Oost Gelre. Zij zitten iedere dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur hier, sinds begin dit jaar al. Met name in deze tijd van geldzorgen voorziet Vroeg Signalering Schuldhulpverlening in een behoefte. Ook de SOM, Schuldhulp Op Maat, heeft hier haar onderkomen. Zij helpen individuele gevallen die, of via de gemeente, of een andere weg, daar terechtkomen. Ook de Formulierenbrigade zit hier elke maandag om mensen te helpen met het invullen van formulieren, indien zij daar moeite mee hebben. Dat zijn mensen die kennis van zaken hebben van allerhande formulieren en regelingen. De gemeente ondersteunt deze initiatieven van harte, omdat je nu als het ware midden in de wijken zit. Mensen gaan hier sneller naartoe dan naar een gemeentehuis, zo is de praktijk. Het is zeer laagdrempelig. Ook de Stadskamer zit hier. Zij zijn vier dagdelen open. In Lichtenvoorde heeft men dit initiatief ook, maar heet het de Dorpskamer,” vult Kamp aan. “Daar kun je een kop koffie komen drinken, een spelletje komen spelen, er is een naaicursus en er wordt soep gekookt op vrijdag. Van daaruit stromen wel eens mensen in, die komen meehelpen in onze kringloopwinkel. Het is een mooi stukje dagbesteding voor hen. Ze maken zich nuttig en verkeren onder de mensen. Al deze instanties zijn deze dag aanwezig om te vertellen over hun activiteiten.”

ZSOM
Vanuit de kelders van Molenberg streek ZSOM ook neer in het nieuwe Vincentiushuis. Naar volle tevredenheid, laat Sjaak Hulshof weten. “Het is een hele gezellige club met elkaar hier. Voor ons is het ook een aanwinst. Je legt snel contacten, over en weer. Het is fijn om hier onderdeel van te zijn.” Dat vindt ook collega Fred Nijman: “Als je aan het monteren bent, en dat is veel werk, twee dagen lang, dan is het gezellig dat je met elkaar koffie kunt drinken, een praatje maken, mensen zijn geïnteresseerd in je werk voor ZSOM. Erg leuk.” Hulshof en Nijman zien uit naar de open dag, delen hun enthousiasme voor het ZSOM-werk graag met anderen en hopen zelfs mensen te trekken die graag bij hun club aansluiten. “Wij als ZSOM zetten zaterdag de regiewagen ergens neer zodat de mensen daarin kunnen kijken en we zetten een aantal camera’s neer zodat mensen achter de camera kunnen gaan staan, om te kijken of het ze wat lijkt en hoe het werkt. In onze studio kunnen ze kijken hoe monteren in zijn werk gaat, maar zij mogen eventueel ook zelf inspreken voor de camera, met autocue. Kunnen ze daarna kijken hoe het er op beeld uitziet en klinkt. Voor ons is het belangrijk een keer te laten zien wat wij allemaal doen, wie wij zijn. We hopen zo de mensen een beetje te enthousiasmeren,” vertelt Hulshof. “Interesse in filmen met professionele camera’s en hoe de opnames te monteren tot een professionele reportage voor internet of YouTube? Kom kijken bij ZSOM.”

Winkel open
Is de Vincentiuswinkel normaliter zaterdags open van 10.00 uur tot 14.00 uur, tijdens de open dag is de winkel geopend tot 16.00 uur. Ook kunnen er die dag tot 16.00 uur spullen gebracht worden. “Ook alle andere gebruikers zijn tot 16.00 uur aanwezig,” vult Kamp aan. “Wij zelf laten zaterdag ook nog zien waar de spullen binnen komen en gesorteerd worden, waar onze werkplaats voor dient, wat we met de spullen doen, wat we aan afvalscheiding doen, waar we dan weer geld van maken. Ons gaat het vooral om meer bekendheid met en voor ons werk. Wij denken dat het leuk is om te laten zien wat we allemaal doen en hoe we dat doen. Kijk eens achter de schermen bij Vincentius. Kijk eens wat er allemaal gebeurt voordat spullen in de winkel liggen. Loop die open deuren in van ‘hulpverleners’, spreek eens in voor de camera.” Voor de bezoekers is er koffie of thee en voor de kinderen limonade als teken van gastvrijheid en de gemoedelijke sfeer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids