Samen met locoburgemeester Jos Hoenderboom (midden) en Walter Leemreize steekt één van de loopsters het Bevrijdingsvuur aan. Foto: Henri Walterbos

Samen met locoburgemeester Jos Hoenderboom (midden) en Walter Leemreize steekt één van de loopsters het Bevrijdingsvuur aan. Foto: Henri Walterbos

Henri Walterbos

‘We kunnen er niet genoeg bij stilstaan dat we in ons land al 78 jaar in vrede en vrijheid mogen leven’

Maatschappij

LICHTENVOORDE - Het voorjaarszonnetje schijnt prettig op de nog lege tafels en stoelen die klaar staan op het voorterrein van het gemeentehuis. Dienend voor het Bevrijdingsontbijt voor de aanwezigen en de lopers die het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen, waar de herdenking van de capitulatie van de Duitse bezetter en ondertekening van het verdrag bij Hotel de Wereld werd herdacht, door de donkere nacht al hardlopend naar Oost Gelre brachten. Even na middernacht kregen de lopers, leden van lopersverenigingen uit geheel Oost Gelre, het startsein om de tocht te starten, nadat ze de fakkels hadden aangemaakt met het in Wageningen brandende Bevrijdingsvuur.

Door Henri Walterbos

Rainbowband
Op het voorterrein hebben zich enkele tientallen mensen verzameld om aanwezig te zijn bij de intocht van de lopers en vervolgens aan te sluiten bij het Bevrijdingsontbijt, waaronder de door het Nationaal Comité 4 en 5 mei beschikbaar gestelde bevrijdingssoep. Terwijl de aanwezigen praten met elkaar, Comitéleden van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde met onder meer aanwezige veteranen uit Oost Gelre terugkijken op een zeer indrukwekkende dodenherdenking de avond ervoor, zijn in de verte trommels hoorbaar. Het zijn de enthousiaste leden van de Rainbowband die met de nachtlopers een ereronde lopen om de Antoniushove heen, zwaaiend naar de bewoners. Uitgelaten muzikanten, vaandeldragers en lopers komen met een brede lach aanlopen en worden al applaudisserend onthaald door de aanwezigen.

Bevrijdingsvuur 
Zodra de muziek en lopers zich hebben opgesteld rondom de plek waar aanstonds het bevrijdingsvuur ontstoken zal worden en voor geheel Oost Gelre zal branden, is het Walter Leemreize, voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde, die iedereen welkom heet. Met nadruk op de lopers die een grootste en veelzeggende prestatie hebben geleverd afgelopen nacht. “Hoe was het?,” vraagt Leemreize direct. Er worden massaal duimen opgestoken in combinatie met uitingen als ‘super’ en ‘geweldig’. Namens het college spreekt locoburgemeester Jos Hoenderboom de lopers toe. “Wat prachtig hoe jullie dit weer gedaan hebben. Gisteravond hebben we jullie na de herdenking uitgezwaaid, jullie waren erbij in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool van Nationale eenheid, en van leven in vrede en vrijheid. Heel erg knap om de gehele nacht door te rennen met veertig lopers en zo het vuur naar Oost Gelre te brengen. Er wordt wel eens gezegd ‘voor vrede en vrijheid moet je iedere dag werken’. Wat jullie gedaan hebben staat daar heel mooi symbool voor. We kunnen er niet genoeg bij stilstaan dat we in ons land al 78 jaar in vrede en vrijheid mogen leven. Veel persoonlijke vrijheden zijn verankerd in onze grondwet. We vinden ze heel gewoon, zoals gelijkheid, vrijheid van meningsuiting en onze privacy. Er zijn regels en ook grenzen verbonden aan onze vrijheid. De actuele nieuwsberichten leren ons dat we waakzaam moeten zijn en blijven. We zien allemaal in hoe belangrijk het is dat we onze vrijheid koesteren, iedere dag weer. Dat we in vrede en in vrijheid met elkaar kunnen leven. Laten we nu met de fakkels die zijn binnengebracht het bevrijdingsvuur Oost Gelre ontsteken.”

Wilhelmus
Als het vuur brandt zingen de aanwezigen met elkaar het ‘Wilhelmus’ en wordt aangeschoven aan het Bevrijdingsontbijt, kijken lopers met elkaar en aanwezige dierbaren terug op de nachtelijke tocht. Op een bankje zit Ida Weiss, van Lopersvereniging Groenlo, uitblazend en moe maar voldaan lachend en genietend van een fijn lentezonnetje. Het was haar eerste deelname aan de bevrijdingsvuurestafette. “We hebben heel veel getraind, ieder binnen de eigen clubs. We zijn allen al behoorlijk goed getraind. Het was heel erg warm vannacht, hebben best wel goed weer gehad. We hebben het heel gezellig gehad met elkaar. We liepen bij toerbeurt. Ging er een groep lopen, zat de andere groep in de bus. We hebben redelijk op schema gelopen, hebben allemaal wel onze zware momentjes gehad, maar het lopen ging dan wel weer.” Op de vraag of ze nog ‘inkakmomentjes’ heeft gehad, lacht ze en roept ze volmondig “Zeker!”, “Ik ben wel ingedut ja. Niet heel lang, want je kunt niet heel lang slapen.”

De ceremonie voorafgaand aan de loop ervoer de Grolse als ‘best wel bijzonder,’. “Het was een hele mooie ceremonie. We moesten best wel lang wachten, want iedereen moet om beurten vertrekken. Geweldig om mee te maken. De ontvangst hier was ook erg mooi. Ik ben best wel moe, maar als het dan licht wordt, dan leef je helemaal weer op en gaat het wel weer.” Hoe haar Bevrijdingsdag er verder uitziet? “Ik doe vandaag helemaal niets meer,” lacht ze. “We gaan straks heel even naar een terras toe en dan weer terug naar Groenlo. Of ik nog plat ga vandaag, ik weet het niet. Ik voel me best wel redelijk eigenlijk.”

Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids